Schrijf en geef je eigen boek uit

woensdag 26 september 2007 -

Toen onze zoon Jonas ongeveer zes maanden oud was, wist ik het zeker: ik wilde niet meer buitenshuis werken. Ik wilde bij Jonas zijn. En dat had er niet in de laatste plaats mee te maken dat Jonas had besloten dat hij mijn melk niet meer uit een flesje wilde drinken. Hij wilde mijn melk enkel vers en rechtstreeks uit de borst. Als het moest, dronk hij de hele dag niets en wachtte hij tot ik thuis was en hij bij mij kon drinken. Voor mij was dat een wel heel duidelijk signaal dat mijn kind gewoon wilde dat ik bij hem bleef. En eigenlijk wilde ook ik niets liever. De keuze was makkelijk gemaakt. Voortaan bleef ik thuis, bij Jonas. In mijn ‘vrije’ uren werkte ik als freelance journaliste. Voor mij een geweldige combinatie: thuis moederen én werken. En als Jonas bij me wilde drinken dan kon dat.

Borstvoeding had een speciale en belangrijke plek in ons dagelijks leven. Niet dat ik dat van tevoren had verwacht; voordat Jonas werd geboren, wist ik weinig van borstvoeding. Ik wist dat het gezond was voor een baby. Dat je bij voorkeur zes maanden borstvoeding zou moeten geven. Maar dat was het wel zo’n beetje. Toen Jonas er eenmaal was, ging er een wereld voor me open. Ik ontdekte dat borstvoeding meer was dan alleen voeding. En dat dat niet zomaar ophield bij zes maanden.

Een boek schrijven...

Dáár wilde ik over schrijven. Over mijn ervaringen met Jonas aan de borst. In eerste instantie voor Jonas en voor mezelf, als herinnering aan die speciale borstvoedingsperiode. Maar al gauw ontstond bij mij de wens om mijn verhalen ook te delen met andere mensen die belangstelling hebben voor borstvoeding geven aan een oudere baby. Ik realiseerde me dat er nog geen Nederlandstalig boek over dat onderwerp bestond. Terwijl daar wél behoefte aan was. Als ík nou eens... Ik begon te schrijven. Over belangrijke borstvoedingsmomenten maakte ik aantekeningen in een notitieboekje. Later werkte ik die uit tot korte verhalen.

...en uitgeven

Op de website van WAHM (Working At Home Moms) las ik over een internet-uitgeverij die wordt gerund door een thuis werkende moeder. De uitgeefster begeleidt schrijvers en dichters bij het uitgeven van een boek in eigen beheer. Dat was precies wat ik wilde. Mijn borstvoedingsverhalen waren zo persoonlijk en intiem dat ik de regie over mijn boekje graag in eigen hand hield. Ik wilde zelf kunnen beslissen over inhoud en vormgeving, over de illustratie voor de omslag, het aantal boeken dat ik wilde laten drukken, de publiciteit en hoe en waar ik mijn boekje zou willen verkopen. Maar ik had wél begeleiding nodig. Bij uitgeverij Boekenbent was ik daarvoor aan het juiste adres. Bovendien vond ik het leuk dat ik op deze manier zelf ook weer een andere thuis werkende moeder aan een opdracht hielp.

Ik zag het helemaal zitten en werd vreselijk enthousiast. Ongeveer vier maanden later werden bij mij thuis twee dozen vol met exemplaren van mijn eerste boekje bezorgd: Dreumes aan de borst. Impressies van intieme borstvoedingsmomenten. Het was precies geworden zoals ik het me had voorgesteld. Ik was er ontzettend blij mee.

Hoeveel tijd kost het om een boek te schrijven?

Een boek schrijven kost veel tijd. Het grote voordeel is dat je het werk thuis kunt doen en dat je je tijd zelf kunt indelen. Hoe lang het uiteindelijk duurt voordat je jouw boek daadwerkelijk in handen hebt, hangt af van verschillende factoren:

Moet het een dikke pil worden of juist een dun boekje?
Hoeveel tijd heb je per week om aan je boek te werken?
Hoe snel werk je?
In hoeverre ben je voor de inhoud van je boek afhankelijk van anderen? Schrijf je je eigen verhaal of wil je mensen interviewen?
In hoeverre sluit jouw planning aan op die van de uitgever, de redacteur, de illustrator en de drukker?


Ik zal proberen je een indruk te geven van hoeveel tijd het kán kosten. Zelf heb ik er 15 maanden over gedaan om de verhalen voor Dreumes aan de borst (en dat is dan een klein boekje van 74 pagina’s)? te schrijven. Daarna kwam de fase van redactie, vormgeving, zoeken naar een geschikte illustrator, de puntjes op de i zetten om het document drukklaar te maken, etc. Ik legde ook alvast contacten voor de promotie en verkoop van mijn boekje. Die fase duurde ongeveer vier maanden.

Het is lastig om een schatting te geven van het aantal uren dat ik gedurende die maanden gemiddeld per week met mijn boekje bezig was. Soms tien uur per week. Soms lag het een tijdje helemaal stil, bijvoorbeeld als ik aan een andere opdracht werkte. In de laatste fase gebruikte ik juist elke vrije minuut om aan mijn boekje te werken. Dat kon oplopen tot zestien à twintig uur per week.

Op dit moment ben ik nog zo’n vier uur per week bezig met de promotie en verkoop van mijn boekje. Dat betekent contacten leggen en onderhouden met media en (potentiële)? verkopers, betalingen checken en bestellingen versturen.

De financiën

Een boek uitgeven in eigen beheer kost niet alleen veel tijd, maar ook aardig wat geld. En je moet het allemaal uit eigen zak en van tevoren betalen. Aan welke kosten moet je denken?

de kosten voor een redacteur
opmaakkosten
drukkosten
kosten voor registratie ISBN (als je dat wilt; het is niet verplicht)?
kosten voor een illustrator
verzendkosten: postzegels, stevige enveloppen en eventueel inpakpapier
recensie-exemplaren om gratis naar redacties te versturen


Tips

Op de website van Boekenbent kun je een indruk krijgen van de vaste kosten. Voor de drukkosten kun je vrijblijvend een offerte aanvragen. De drukkosten zijn uiteraard afhankelijk van het aantal pagina’s en het aantal boeken dat je wilt laten drukken.
Je kunt de drukkosten lager houden door geen kleurenillustraties voor je boek te gebruiken. Verder is een paperback een stuk goedkoper dan een uitvoering met een harde kaft.
Ben je op zoek naar een illustrator, kijk dan eens op www.illustratoren.pagina.nl

Wat kun je ermee verdienen?

Als je van tevoren alle kosten voor je boek voorschiet, neem je een zeker risico. Bij Boekenbent kun je dat risico heel beperkt houden. Je kunt namelijk een boek laten drukken vanaf een oplage van tien exemplaren. Je kiest dus voor een risico dat voor jou te overzien is. En dan hoop je natuurlijk dat je met de verkoop van je boek het voorgeschoten geld wel weer terug verdient. En liefst nog een beetje méér. Of dat lukt, hangt onder meer af van de verkoopprijs die jij vaststelt.

De kosten voor Dreumes aan de borst waren behoorlijk hoog. Als ik mijn eigen werktijd had doorberekend in de verkoopprijs, zou het boekje onbetaalbaar zijn geworden. Dat wilde ik niet. Bovendien had ik van tevoren al bedacht dat ik niet per se geld met mijn boekje hoefde te verdienen, maar wel graag uit de kosten wilde komen.

Dreumes aan de borst heb ik vooral vanuit een ideaal geschreven. Ik wilde mijn ervaringen delen met andere vrouwen (en mannen)? die belangstelling hebben voor borstvoeding geven aan een ouder kindje. Ik heb er met ontzettend veel plezier aan gewerkt. Bovendien heb ik nu voor mezelf én voor Jonas een mooie tastbare herinnering aan een heel speciale periode. Voor mij is dat alles al van onschatbare waarde. Op een andere manier dan met geld heeft het schrijven van mijn boekje me verrijkt. Maar dat is mijn persoonlijke mening en verhaal.

Géld verdienen met het schrijven van je eigen boek is in principe ook mogelijk! Nog een paar tips:

Let erop dat

je boek uiteindelijk in alle opzichten goed in elkaar zit
mensen (heel veel mensen)? behoefte hebben om te lezen over het onderwerp van jouw boek
de verkoopprijs jou een goede winstmarge biedt
de prijs/kwaliteit-verhouding oké is, zodat mensen het bedrag ook aan jouw boek willen uitgeven
je veel promotie voor je boek maakt: verstuur persberichten, zorg ervoor dat de wereld weet dat jouw boek er is en dat ze weten waar ze het kunnen kopen.


Opleiding

Je hebt geen speciale opleiding nodig om een boek te schrijven en in eigen beheer uit te geven. Wel is het natuurlijk belangrijk dat je goed schrijft en de taal goed beheerst. Mocht je er behoefte aan hebben om je (bij) te scholen: er bestaan allerlei (korte en langere) schrijfcursussen. Zelf heb ik toen ik zwanger was van Jonas een postacademische opleiding journalistiek gedaan (www.forum.hvu.nl) en ik heb daar bij het schrijven van mijn boekje veel profijt van gehad.

Wil je mijn boekje bestellen?

Dat kan. Via de boekhandel en via de webwinkel van Boekenbent.


Titel: Dreumes aan de borst: Impressies van intieme borstvoedingsmomenten.
Auteur: Petra Helmus
ISBN: 90-77339-39-6
Prijs: Euro 9,90

Tip van de redactie

Hier vind je een uitgebreid onderzoeksverslag naar verschillende uitgeverijen die eigen beheer ondersteunen! Heel handig en zeer informatief.

Lees ook mijn post Content Creator.
1

Vertaal en redactiewerk

maandag 17 september 2007 -

Mijn naam is Ellen Meijer-de Brie en ik ben 28 jaar. Sinds 2001 ben ik getrouwd met Pieter (34) en in april 2003 kwam daar onze oudste dochter Maaike bij. In juni 2005 kregen we na 16 weken zwangerschap een zoon genaamd Daantje, die (natuurlijk) helaas overleden is, en in juni 2006 kwam onze Jolien kerngezond maar wel wat klein ter wereld.

Ik heb als studies HEAO Communicatie en de deeltijd-Pabo gedaan. Hier tussenin heb ik vooral korte banen gedaan om er op die manier achter te komen wat ik graag wilde en wat er allemaal was. Ook heb ik een periode in Engeland bij een gezin met drie kleine kinderen ge-aupaird. Geloof me, dan leer je heel snel goed Engels! In 2003 werd Maaike geboren en heb ik nog een poosje in deeltijd gewerkt bij een boekbinderij, maar het klikte helemaal niet meer met Maaike en de oppas dus ben ik gestopt met werken. Ik was toen net zwanger van Jolien, maar ik besloot onmiddellijk om een eigen bedrijfje op te gaan zetten en dat werd EMBtekst.nl.


Zoals gezegd koos ik voor het thuisblijfmoederschap toen Maaike het bij de oppas helemaal niet meer naar haar zin had. Het was ontzettend zielig; ze is een makkelijk en sociaal kind dat zich gauw op haar gemak voelt, maar daar zat ze in een hoekje te huilen dat ze naar mama wilde. Gecombineerd met het vooruitzicht van een nieuwe baby in juli 2006, ben ik toen gestopt met werken. Pieter was het er helemaal mee eens, hij zag ook dat Maaike niet goed in haar vel zat en op dat moment was het beslist de beste oplossing dat ik dan zou stoppen met werken buitenshuis. Pieter is ingenieur en heeft een erg drukke baan; als hij minder zou gaan werken, zou dat vooral betekenen dat hij hetzelfde werk in minder tijd moest gaan doen. Een deel van mijn omgeving (met name onze ouders) stond er helemaal achter en zag ook dat dit het beste was. Een ander deel snapte echter totaal niet waarom ik niet op zoek ging naar een andere oppas; ze waren bang dat ik de muren op me af zou zien komen en vonden dat ik mijn opleiding en intelligentie te grabbel gooide. Tja....

Redactiewerk als vrijwilligster


Pieter en ik zijn lid van een kerk. Al heel gauw werd me gevraagd of ik misschien in de redactie van het kerkblad wilde; dat betekent een keer in de twee weken een redelijk professioneel blad in elkaar zetten. Ik vond het wel een uitdaging en het paste ook wel in mijn straatje qua soort werk. Later kwam hier nog het redactiewerk voor Radio Perspectief bij, ook daarvoor werd ik gevraagd. Het trok me heel erg, maar ik zou je niet eens precies kunnen zeggen waarom!

Het is vaak weekendwerk en dat wordt dus gedaan als Pieter thuis is. Verder kon ik een hoop werk verzetten in de uren dat Maaike naar de peuterspeelzaal was, inmiddels zit ze op de basisschool, en Jolien sliep; ook avonduurtjes was en ben ik vaak bezig. Bovendien heb ik twee makkelijke kinderen; terwijl ik dit zit te typen, zit Maaike op de bank te puzzelen en Jolien zit op het kleed te spelen. Geen probleem dus!

Werken vanuit huis

Het idee van een eigen bedrijfje speelde al jaren door mijn hoofd, maar om de een of andere manier bleef ik het steeds uitstellen. Toen ik echter niet meer buitenshuis kon werken, ben ik er wat serieuzer mee omgegaan. Het trok me om vanuit huis aan de slag te kunnen gaan, geen gedoe met oppas en zelf de kinderen uit school kunnen halen. Een moeder die weliswaar haar opleiding nog gebruikt, maar wel met de thee klaarzit, zeg maar. Ook al had het me helemaal niets uitgemaakt als ik een aantal jaren niks meer met mijn opleiding had gedaan, het is wel lekker dat het ook nog wat inkomen aandraagt! Een vriendin van me die ook een vertaalbureau heeft, sprak me aan op het feit dat ik er gevoel voor heb, zoals zij zei. Dat was natuurlijk goed voor mijn ego ;-) en daarom besloot ik in eerste instantie vooral met vertalen te beginnen. Omdat er niet ontzettend veel vraag is naar vertalingen vanuit het Engels naar Nederlands, ben ik het redigeren erbij gaan doen.

De start van mijn bedrijf

In het begin heb ik vooral heel veel overlegd en gevraagd aan verschillende mensen en instanties. Eerst even langs de Kamer van Koophandel, zeg maar! ;-) Ook die vriendin die ook vertaalt en de ondernemersvereniging bij ons in de kerk zijn gek van me geworden. Op die manier heb ik ook wat klanten geworven. En natuurlijk mijn website die ik via een aantal vertalerssites verspreid heb. Een leuke klant kwam geheel per toeval op mijn pad; ik werd gebeld door een instelling voor volwassenenonderwijs om Engelse les te geven aan senioren omdat ik er jaaaaren geleden eens gesolliciteerd heb.

Omdat ik geen echte investeringen hoefde te doen (okee, ik heb een nieuwe pc gekocht), was een ondernemersplan ook niet nodig.

Op het moment werk ik niet zo heel veel, de zomerperiode komt eraan en dat betekent vaak weinig werk. Maar op zijn top? Een uurtje of 20. In de 'dalweken' probeer ik vaak iets te verbeteren aan de website.

Combinatie kinderen en werk

Op dezelfde manier als ik het vrijwilligerswerk combineer(de) met mijn kinderen; ik werk regelmatig in het weekend of 's avonds, als Maaike op school zit en Jolien slaapt, of gewoon als de meiden zoals nu hier lekker zitten te spelen. Mijn pc staat in de woonkamer en ik zit min of meer in de speelhoek te werken. Mocht het echt een keer op een strenge deadline aankomen, dan heb ik een lieve vriendin die vlakbij woont en altijd bereid is een poosje mijn kinderen te spelen te hebben. De kinderen spelen graag met haar kinderen en ze zien elkaar sowieso regelmatig als wij als vriendinnen bij elkaar theeleuten. Dat voelt dus niet eens echt als 'uitbesteden'...

Mijn bedrijf: EMB

Voor mij betekent EMB tekst een mogelijkheid om terwijl ik thuis ben en voor mijn eigen kinderen zorg, toch ook met mijn eigen dingen bezig te zijn (afgezien van sporten dan). Even iets anders zijn dan alleen 'de moeder of vrouw van'. Het is iets wat ik graag doe. En het is een mooie manier om van dat gezeur 'oh, dus jij doet niets?' op feestjes af te zijn ;-)!

Mijn Unieke Verkooppunt

Waar ik me altijd op laat voorstaan is dat mijn Nederlands absoluut foutloos is (zo, even een typo weggewerkt ;-)). Het is een beetje een handelsmerk. Als je mij een vertaling laat maken of een tekst ter redactie aanbiedt, weet je zeker dat je een tekst in perfect Nederlands terugkrijgt! Verder zijn mijn tarieven schappelijk en doe ik je werk zo snel mogelijk.

Ik hanteer de tarieven die er min of meer standaard staan voor vertalingen en redactiewerk, maar dan net iets lager. Omdat ik nog niet zo lang bezig ben en me eerst nog wat meer moet vestigen in de vertaalwereld, ben ik iets goedkoper. Heb ik klanten teveel, dan kan ik altijd nog omhooggaan!

Meer weten?


EMB-Tekst
1

Online Kinderboekenwinkel

zondag 16 september 2007 -

Als moeder van drie dochters van 6, 4 en 3 jaar en boekengek, vind ik zelf dat ik de mooiste ‘baan’ van de wereld heb: een online kinderboekhandel die Boekanouk heet.

Boekanouk begon zo’n vijf jaar geleden toen een aantal zaken in mijn leven samenkwamen. Mijn man en ik verhuisden van Brussel naar Waalre (Noord-Brabant)?, waar we een aantal jaren hadden gewoond; ik was gestopt met mijn baan als manager van een uitzendbureau en ik was zwanger. Het was een mooi punt om iets anders te gaan doen. Ik ben ook meer ondernemer dan manager.

Om de moeders in mijn straat beter te leren kennen organiseerde ik een kinderboekenavond. Deze avond was het begin van alles....De mevrouw die ik uitnodigde de avond te geven, gaf ook cursussen over het werken met kinderboeken. Het ging er vooral over hoe kun je kiezen uit het aanbod aan kinderboeken, wat kun je allemaal met een kinderboek doen, welke boeken kun je gebruiken bij welke ontwikkelingsfase van je kind. Na het volgen van zo’n cursus ben ik daadwerkelijk begonnen met Boekanouk.

Voorlichting over kinderboeken

In eerste instantie koos ik ervoor om voorlichting te geven over kinderboeken op scholen, kinderdagverblijven en bij mensen thuis. Bij deze workshops (zoals ik ze noem)? gaat het erom mensen te vertellen over het belang van (voor)?lezen, maar vooral ook om te praten over mooie kinderboeken, voor te lezen uit de boeken en de bezoekers mogen natuurlijk uitgebreid snuffelen tussen de boeken die ik meeneem. Ik zeg altijd aan het begin van een workshop dat ik graag praat en vooral over dingen die ik leuk vindt en dat zijn kinderboeken. Het aansprekende van voorlichting vind ik dat je mensen echt tot (voor)lezen kunt aanzetten. Ik heb ooit 1 mevrouw gehad die nooit voorlas, maar door een boek wat ik voorlas in mijn workshop is gaan voorlezen. Dat vind ik echt geweldig. Ik spreek haar nog regelmatig en altijd weer komt dit verhaal naar boven. De voorlichting gaat vooral over welke boeken in welke ontwikkelingsfase, hoe herken je een ‘goed’ kinderboek. Maar een voorlichting is vooral ook heel praktisch. Ik laat heel veel boeken zien en lees ontzettend veel voor. Zo leren mensen hoe je kunt voorlezen en het is meteen een stuk aansprekender.

Marketing

Er is veel via mond-op-mond reclame gegaan. Nu word ik ook regelmatig via de site gevonden. Op kinderdagverblijven, peuterspeelzalen word ik inmiddels vaak jaarlijks of tweejaarlijks gevraagd.

Mensen die een bijeenkomst bezochten namen vaak nog eens contact op met vragen over kinderboeken. Om op al deze vragen gemakkelijk een antwoord te kunnen geven en om informatie overzichtelijk te rangschikken, besloten wij een online kinderboekhandel te openen.

Online kinderboekhandel

Uitgangspunt van de Boekanouk-site was en is het maken van een overzichtelijke site waarop ouders, verzorgers, opvoeders, leerkrachten en andere geïnteresseerden gemakkelijk die kinderboeken kunnen vinden, waar ze naar op zoek zijn. Boeken voor bepaalde leeftijden of rond bepaalde thema’s.

Daarnaast hebben wij ook boeken voor ouders die iets willen weten over bijvoorbeeld voeding of gedragsproblemen. Voor elke leeftijd en voor elke vraag een passend boek. Bij Boekanouk kunnen bezoekers 24 uur per dag terecht om op hun gemak kinderboeken en opvoedingsboeken te bekijken en uit te zoeken. Je bent altijd van harte welkom.

Inmiddels is de online boekwinkel een geheel eigen leven gaan leiden los van de workshops. Onze klanten komen uit de hele wereld en 24 uur per dag worden er boeken besteld. Het leuke is, dat ik ondanks dat het internet is, veel persoonlijk contact heb met klanten. Foto’s van kinderen worden over en weer gemaild en boekentips uitgewisseld. Dit is ook de kracht van mijn kinderboekensite. Je wordt niet ‘te woord gestaan’ door de klantenservice, maar door Anouk van Boekanouk. Ik zeg het altijd zo: Boekanouk is mijn vierde kindje. Ik ben er ontzettend trots op. Ik ben ermee begonnen en het groeit en bloeit steeds meer. Dat is mooi om te zien.

Pakte ik vroeger de boeken nog gewoon in aan de keukentafel, inmiddels wordt dit gedaan door een logistiek dienstverlener en daar ben ik best trots op. We maken gebruik van dezelfde verpakkingslijn als een hele grote internetboekhandel en dat we zover gekomen zijn geeft een goed gevoel. Het uitbesteden van het verpakken geeft ook wat meer rust in het gezin, want stiekem ging daar veel tijd in zitten. Nu besteed ik zo’n 40 uur per week aan Boekanouk. Een groot deel van de tijd aan de inhoud van de site en de marketing, daarnaast aan administratie en het lezen van nieuwe boeken. Ik heb het overigens maar opgegeven om alle nieuwe boeken te lezen. Het zijn er gewoon teveel!

Combinatie werk-gezin

Mijn dochters merken niet zoveel van de uren dat ik met Boekanoek bezig ben. Ik werk als ze naar school zijn (en de jongste naar het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal)? en na school ben ik er voor hen. Het werk wat dan nog niet af is, pak ik ’s avonds op als ze in bed liggen. Deze formule heeft als groot voordeel dat je flexibel bent als er een kind ziek is, met studiedagen en vakanties. Het nadeel is wel dat je altijd een beetje aan het werk bent. Toch nog even snel de mail checken of een telefoontje plegen. Ik vind het wel eens moeilijk om dat los te laten.

Gelukkig zijn het alle drie net zulke boekenwurmen als mama en papa en de mooiste momenten zijn dan ook als we met z’n allen een mooi boek lezen. Favoriet van dit moment is ssstt! Het verhaal over een reus, die je niet wakker mag maken. Een heerlijk prentenboek met veel spanning en humor waaraan de hele familie meedoet door te fluisteren en zachtjes rond te lopen. En dat blijft het allerbelangrijkste in mijn ogen: het plezier dat je met boeken kunt beleven.

Boeken in mijn leven


Boeken betekenen veel voor mij: even ontspannen, los van alle drukte en hectiek. En een mooi boek is net als een mooi schilderij, vind ik. Je legt het ergens op een zichtbare plek en je geniet alleen al van de aanblik (bijvoorbeeld het boek ‘jij bent de liefste’ van Hans en Monique Hagen). Voor mijn kinderen zijn boeken iets heel natuurlijks, net als de duplo of de barbies. Om te zeggen dat het voor hen een dagelijkse levensbehoefte is, is misschien iets te overdreven, maar het is voor hen wel een rustpunt in de dag als er wordt voorgelezen. Mijn oudste dochter zit nu in groep 3 en ontdekt het ‘wonder’ van het zelf te kunnen lezen. Dit geeft ook weer een nieuwe impuls aan het lezen in ons gezin. Mijn eigen lievelingsboek is een jeugdboek ‘Joop ter Heul’ van Cissy van Marxveldt. Heerlijk ouderwets en vol humor. Mijn moeder en ik zijn laatst naar een voorstelling over dit boek geweest. Echt geweldig! Ik hoop dat mijn drie dochters het later ook gaan lezen. De stapel op mijn nachtkastje van nog te lezen ‘volwassen’ boeken groeit ondertussen maar door.

Tip voor ouders w.b. boeken?

Het allerbelangrijkste is: luister goed naar je kind. Welke interesses heeft het? Houdt het van fictie of niet. Zelfs ik maak nog wel eens de fout vanuit mijn interesses een boek te kiezen voor mijn kinderen en wat ze dan vervolgens niet willen lezen.

Meer weten?
Boekanouk
0

Geld verdienen met eBay!

vrijdag 14 september 2007 -
eBay? Wat is dat in vredesnaam?

eBay is geen exotisch vakantie-oord, maar de grootste en bekendste internet veilingsite. Je kunt het het beste vergelijken met een gigantische electronische vlooienmarkt. Net als op een 'echte' vlooienmarkt kunnen op eBay kopers en verkopers elkaar ontmoeten. Er zijn verkopers die kinderkleding aanbieden, verkopers die munten verkopen, of kleine poppetjes, boeken, langspeelplaten. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te vinden op eBay. In florissantere financiële en romantische tijden struinden Floris en ik samen tweedehands boekenwinkels en -markten af, op zoek naar oude boeken van Cissy van Marxveldt. Met vier kinderen struin je niet zo gezellig, en ik zou deze boeken nu op eBay kunnen zoeken, of mijn eigen exemplaren daar aan kunnen bieden. Dus dat is eBay: een wereld vol mogelijkheden.

Hoe werkt dat dan?

De verkopers


Net als op echte veilingen bieden verkopers 'items' aan. Zo'n item kan een oude Nederlandse gulden zijn, een doosje lego, of een Cissy van Marxveldt boek, maar ook de bruidsjurk van Julia Roberts! Om een item op de eBaysite te zetten betaal je 35 eurocent. Een veiling duurt meestal zeven dagen.

De kopers

Dan komen de kopers. Hoop je. Zij struinen door eBay op zoek naar koopjes (43%), verzamelitems (21%) of zeldzame items (23%). Dat kan door in de verschillende categorieën te kijken, maar met behulp van de zoekfunctie op eBay. En als je iets vindt dat je graag wilt hebben, doe je een bod op dat item.

Het bieden

Het bieden werkt net als op een gewone veiling: de hoogste bieder wint het item. Bijzonder aan eBay is dat de meeste biedingen worden gedaan door middel van 'proxy'. Dat wilt zeggen dat jij aangeeft wat je maximaal wilt bieden op een item. Je begint met een lager bedrag, en eBay doet een nieuw hoger bod als iemand anders boven jouw laatste bod biedt. Het is dus niet nodig de hele dag achter je computer gekluisterd te zitten, uit angst dat iemand er met die prachtige antieke stoel vandoor gaat.

Bingo! Het item is van jou.

Nadat je succesvol iets hebt gekocht of verkocht neem je contact op met de verkoper of koper. Jullie regelen onderling de betaling en verzending.

Wat vond je van de transactie?

Na afsluiting van de koop/verkoop kun je feedback geven over het verloop van de transactie. Hield de andere partij zich goed aan de afspraken? Mailde hij prompt terug? Het feedbacksysteem is erg handig want het geeft jou en andere kopers een beeld of iemand prettig en correct is om mee te handelen.

Ja, ik wil geld verdienen met eBay! Hoe pak ik dat aan?

Begin klein

Kijk wat je in huis hebt, en begin daarmee. Doe geen investeringen, en start voorzichtig. Bedenk wat het is dat kopers op eBay zoeken, namelijk koopjes, zeldzame dingen en verzamelitems. Combineer je veilingcarrière met een grote schoonmaak. Zijn jouw kinderen hun wieg ontgroeid, en staat hij in de weg? Liggen grote bakken lego te verstoffen op zolder? Wil je die lelijke chinese vaas die je op je verjaardag hebt gekregen graag kwijt? Misschien was iemand anders daar net naar op zoek.

Kijken wat je in huis hebt, kun je ook figuurlijk doen: wat heb jij zelf te bieden dat mensen zouden willen kopen? Maak je bijvoorbeeld hele mooie poppen, schilderijen, muurschilderingen, kleding, patchwork dekens, dan kun je die ook aanbieden op eBay.

Als je ervaring hebt opgedaan met eBay en het bevalt je goed dan kan je volgende stap zijn dat je spullen gaat kopen en weer doorverkoopt. Zoek in kringloopwinkels, antiek- en cursiosawinkels en vlooienmarkten naar producten waarvan je weet dat daar belangstelling voor is op eBay. Ooit vond ik bij de kringloop een prachtig spel twister voor maar 1 euro! Ik heb het op eBay verkocht voor 12,50!

Schrijf je in op eBay

Om te kunnen kopen en verkopen op de online veilingen van eBay moet je je inschrijven. Dat doe je door naar Ebay te gaan, en te klikken op de knop 'Inschrijven'. Op Ebay vindt je ook veel informatie over de werking van de veilingsite en de regels.

Mijn eigen successtory en Ebay

Nou ja, successtory is een erg groot woord in mijn geval. Laten we het zo stellen: ik heb een item aangeboden op eBay. Een Engelse pocket die een gigantische miskoop was, maar hé, smaken verschillen, en misschien vindt iemand anders hem wel prachtig. Het is een soort surrealistische thriller, waarbij je als lezer een kijkje krijgt in de gedachten van dieren. Ik heb een hekel aan dieren, dus alleen dat al spelde 'miskoop', maar dat van die gedachten hadden ze niet gezegd op de flaptekst. Mijn 'item' heeft zeven dagen op de veilingsite gestaan, maar helaas kreeg ik geen enkel bod op dit brok amusement. Maar ik ben nog niet verslagen! eBay lijkt mij een erg handige manier om geld te verdienen, en ik heb nog drie Trix en Rees-achtige broeken waarin ik me niet op mijn gemak voel, dus dat wordt mijn volgende project. Ik moet alleen nog een foto zien te maken en in te scannen, want foto's verhogen de kans op verkoop. Wie weet, wordt mijn successtory, alsnog een echte Successtory!
0
Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.