Geld verdienen met eBay!

vrijdag 14 september 2007 -
eBay? Wat is dat in vredesnaam?

eBay is geen exotisch vakantie-oord, maar de grootste en bekendste internet veilingsite. Je kunt het het beste vergelijken met een gigantische electronische vlooienmarkt. Net als op een 'echte' vlooienmarkt kunnen op eBay kopers en verkopers elkaar ontmoeten. Er zijn verkopers die kinderkleding aanbieden, verkopers die munten verkopen, of kleine poppetjes, boeken, langspeelplaten. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te vinden op eBay. In florissantere financiële en romantische tijden struinden Floris en ik samen tweedehands boekenwinkels en -markten af, op zoek naar oude boeken van Cissy van Marxveldt. Met vier kinderen struin je niet zo gezellig, en ik zou deze boeken nu op eBay kunnen zoeken, of mijn eigen exemplaren daar aan kunnen bieden. Dus dat is eBay: een wereld vol mogelijkheden.

Hoe werkt dat dan?

De verkopers


Net als op echte veilingen bieden verkopers 'items' aan. Zo'n item kan een oude Nederlandse gulden zijn, een doosje lego, of een Cissy van Marxveldt boek, maar ook de bruidsjurk van Julia Roberts! Om een item op de eBaysite te zetten betaal je 35 eurocent. Een veiling duurt meestal zeven dagen.

De kopers

Dan komen de kopers. Hoop je. Zij struinen door eBay op zoek naar koopjes (43%), verzamelitems (21%) of zeldzame items (23%). Dat kan door in de verschillende categorieën te kijken, maar met behulp van de zoekfunctie op eBay. En als je iets vindt dat je graag wilt hebben, doe je een bod op dat item.

Het bieden

Het bieden werkt net als op een gewone veiling: de hoogste bieder wint het item. Bijzonder aan eBay is dat de meeste biedingen worden gedaan door middel van 'proxy'. Dat wilt zeggen dat jij aangeeft wat je maximaal wilt bieden op een item. Je begint met een lager bedrag, en eBay doet een nieuw hoger bod als iemand anders boven jouw laatste bod biedt. Het is dus niet nodig de hele dag achter je computer gekluisterd te zitten, uit angst dat iemand er met die prachtige antieke stoel vandoor gaat.

Bingo! Het item is van jou.

Nadat je succesvol iets hebt gekocht of verkocht neem je contact op met de verkoper of koper. Jullie regelen onderling de betaling en verzending.

Wat vond je van de transactie?

Na afsluiting van de koop/verkoop kun je feedback geven over het verloop van de transactie. Hield de andere partij zich goed aan de afspraken? Mailde hij prompt terug? Het feedbacksysteem is erg handig want het geeft jou en andere kopers een beeld of iemand prettig en correct is om mee te handelen.

Ja, ik wil geld verdienen met eBay! Hoe pak ik dat aan?

Begin klein

Kijk wat je in huis hebt, en begin daarmee. Doe geen investeringen, en start voorzichtig. Bedenk wat het is dat kopers op eBay zoeken, namelijk koopjes, zeldzame dingen en verzamelitems. Combineer je veilingcarrière met een grote schoonmaak. Zijn jouw kinderen hun wieg ontgroeid, en staat hij in de weg? Liggen grote bakken lego te verstoffen op zolder? Wil je die lelijke chinese vaas die je op je verjaardag hebt gekregen graag kwijt? Misschien was iemand anders daar net naar op zoek.

Kijken wat je in huis hebt, kun je ook figuurlijk doen: wat heb jij zelf te bieden dat mensen zouden willen kopen? Maak je bijvoorbeeld hele mooie poppen, schilderijen, muurschilderingen, kleding, patchwork dekens, dan kun je die ook aanbieden op eBay.

Als je ervaring hebt opgedaan met eBay en het bevalt je goed dan kan je volgende stap zijn dat je spullen gaat kopen en weer doorverkoopt. Zoek in kringloopwinkels, antiek- en cursiosawinkels en vlooienmarkten naar producten waarvan je weet dat daar belangstelling voor is op eBay. Ooit vond ik bij de kringloop een prachtig spel twister voor maar 1 euro! Ik heb het op eBay verkocht voor 12,50!

Schrijf je in op eBay

Om te kunnen kopen en verkopen op de online veilingen van eBay moet je je inschrijven. Dat doe je door naar Ebay te gaan, en te klikken op de knop 'Inschrijven'. Op Ebay vindt je ook veel informatie over de werking van de veilingsite en de regels.

Mijn eigen successtory en Ebay

Nou ja, successtory is een erg groot woord in mijn geval. Laten we het zo stellen: ik heb een item aangeboden op eBay. Een Engelse pocket die een gigantische miskoop was, maar hé, smaken verschillen, en misschien vindt iemand anders hem wel prachtig. Het is een soort surrealistische thriller, waarbij je als lezer een kijkje krijgt in de gedachten van dieren. Ik heb een hekel aan dieren, dus alleen dat al spelde 'miskoop', maar dat van die gedachten hadden ze niet gezegd op de flaptekst. Mijn 'item' heeft zeven dagen op de veilingsite gestaan, maar helaas kreeg ik geen enkel bod op dit brok amusement. Maar ik ben nog niet verslagen! eBay lijkt mij een erg handige manier om geld te verdienen, en ik heb nog drie Trix en Rees-achtige broeken waarin ik me niet op mijn gemak voel, dus dat wordt mijn volgende project. Ik moet alleen nog een foto zien te maken en in te scannen, want foto's verhogen de kans op verkoop. Wie weet, wordt mijn successtory, alsnog een echte Successtory!

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.