Signatures

maandag 14 juni 2010 -
Ik ben Sandra, 35 jaar en bijna negen jaar getrouwd met Evert. We hebben twee zoons, Martijn van vijfenhalf en Edwin van vier.

Zo’n dertien jaar geleden ben ik afgestudeerd aan de HTS in Den Haag. Ik volgde daar de opleiding Voedingstechnologie; een combinatie Chemische Technologie en Voeding & Diëtetiek.

Via mijn afstudeerplek bij McDonald’s Nederland kreeg ik een vaste baan bij het distributiecentrum voor de McDonald’s restaurants in Nederland en België. Daar heb ik drie jaar gewerkt, gedeeltelijk in de kwaliteitszorg, maar voor het grootste gedeelte bestond mijn werk uit het bezoeken van de restaurants om naar onze service te informeren.

Daarna heb ik negen jaar bij een dienstverlener in ‘supply chain management’-oplossingen gewerkt; ook in het klantencontact. In het begin werkte ik daar meer dan fulltime. Zowel mijn man als ik hadden allebei een drukke baan en vaak zagen we elkaar pas om een uur of acht, half negen ’s avonds weer.

Maar toen na een aantal jaar de mogelijkheid zich voordeed om vier dagen te gaan werken, heb ik die met beide handen aangegrepen. Terwijl ik in verwachting was van Martijn, gaf ik aan mijn leidinggevende aan dat ik maximaal drie dagen wilde blijven werken en dat ik geen leidinggevende functie meer wilde. Dat was gelukkig geen probleem, waarschijnlijk ook omdat hij mij inmiddels goed kende en wist dat ik ook op mijn thuisdagen altijd telefonisch of per mail beschikbaar zou zijn als de nood aan de man kwam.

Na negen jaar was daar de koek voor mij op en ik begon te solliciteren. Maar het is ontzettend moeilijk om een leuke parttime baan mét inhoud te vinden. Voor hogere functies kwam ik niet in aanmerking, omdat deze niet op parttime basis uitgevoerd konden worden, voor lagere functies werd ik afgewezen, omdat ik teveel ervaring had…

Uiteindelijk vond ik een baan bij een oude relatie op basis van een halfjaarcontract. Toen bleek dat dit contract niet verlengd zou worden, ben ik eens ernstig bij mezelf te rade gegaan. Wat wilde ik? Ik had mezelf in februari van dat jaar al ingeschreven als parttime ondernemer, gewoon voor erbij. Maar misschien was nu het moment om het ‘fulltime’ te gaan doen. Vanuit huis, flexibel, geen naschoolse opvang meer nodig en doen wat ik leuk vind. Wat wil je nog meer!

Hoe kwam je op het idee om websites te ontwerpen?

Door mijn blog kwam ik op het idee om websites te ontwerpen. Daar maakte ik al allerlei lay-outs voor, echt een hobby. Toen Edwin geboren werd, vermeldde ik zijn weblog op het geboortekaartje. Dit werd opgemerkt door een ouderraadslid van het kinderdagverblijf waar de jongens heengingen en die was zo enthousiast, dat ze vroeg of ik de website van het kinderdagverblijf wilde opfrissen. Dat was mijn eerste opdracht.

Hoe komen je ontwerpen tot stand?

Eerst zoek ik inspiratie (zie hieronder), dan maak ik een lay-out in Photoshop en dan hoop ik dat ik die lay-out ook zo in html-code tevoorschijn kan toveren…

Haal je ergens je inspiratie vandaan?

Uit de wensen van de opdrachtgever, maar ook bijvoorbeeld hun logo en kleurgebruik. Uit het kijken naar andere websites. En uit websites die ik al eerder heb ontworpen.

Welke programma's gebruik je om ontwerpen te maken?

Ik maak meestal eerst een voorbeeldlay-out in Photoshop. Deze ‘knip’ ik in stukjes (dus header, footer, middenstuk, eventueel een aparte zijkant voor het menu) en bouw in Dreamweaver de site voor deze lay-out op in HTML en CSS.

Heb je het jezelf geleerd, of cursussen gevolgd?

Een cursus Webdesign of aanverwante staat nog steeds hoog op mijn verlanglijstje, maar ik kom er gewoon niet aan toe. Ik heb het dus mezelf aangeleerd. Veel spieken bij de bron van websites, fora bezoeken en gewoon proberen.

Wat kenmerkt voor jou een goede website?

Een website moet vooral duidelijk zijn. Het liefst moet je in één oogopslag kunnen zien waar je bent en hoe het werkt. Geen ellenlange teksten, maar kort en to-the-point. Een website moet ook bij de uitstraling van de eigenaar passen. De website van een kinderdagverblijf moet mijns inziens vrolijkheid uitstralen, terwijl die van een advocatenkantoor strak en zakelijk dient te zijn.

Is er een site die jij echt heel goed vindt? Wat vind je bijvoorbeeld van ouders.nl of mamshoekje?

Ik vind zat sites heel goed, maar kan er nu natuurlijk niet eentje bedenken.

Ouders.nl vind ik een wat rommelige site. Verschillende lettertypes, een onduidelijk menu in zwart, heel veel scrollen omdat er zoveel staat. En ik vind ‘m saai.

Mamshoekje vind ik op het eerste gezicht er leuk uitzien, alles is op elkaar afgestemd. Helaas vertoont de lay-out in Firefox enkele gebreken, zoals teksten die buiten het paarse kader vallen. Ook kan ik geen link terug naar de homepagina vinden. Pas als ik de site ook nog eens in Internet Exlorer bekijk, ontdek ik dat er een heel menu tevoorschijn komt, dat er in FF niet is…

Stel iemand wil een ontwerp laten doen? Hoe gaat dat dan in zijn werk?

Stel dat iemand graag een website wil. Dan hebben we een persoonlijk gesprek waarin de potentiële opdrachtgever vertelt wat hij/zij wil en of hij/zij ideeën heeft over hoe dit eruit moet komen te zien. Ik draag eventueel al voorbeelden aan van wat mogelijk is en wat ik denk dat misschien in dit geval van toepassing zou kunnen zijn. Na dit gesprek maak ik een offerte en een voorstel (in tekst en beeld).

Wanneer de opdrachtgever akkoord gaat met de offerte en hij/zij zijn eventuele wijzigingen aan de lay-out heeft doorgegeven, begin ik de lay-out uit te werken en de pagina’s op te bouwen met aangeleverde content of zelfgeschreven aan de hand van het eerste gesprek. Ik doe dit op mijn eigen webruimte. Zodra alles af en akkoord is, zet ik alles over naar de webruimte van de opdrachtgever.

Begrijp ik goed dat het begonnen is met je eigen blog?

Ja, dit is typisch zo’n gevalletje ‘van het een kwam het ander’…

Hoe kwam je op het idee een blog te starten?

Nadat Martijn geboren was, wilde ik een soort dagboek op internet bijhouden met foto’s en leuke verhaaltjes. Ik deed dat in eerste instantie gewoon met Frontpage en gebruikte de webruimte die ik bij onze internetverbinding kreeg. Op een gegeven moment ontdekte ik een weblog, dat wilde ik ook. Dus heb ik bij Blogger mijn eigen blog aangemaakt. Later ging ik over naar Pivot (waar ik nog steeds mee werk) en kocht ik mijn eigen domeinnaam.

Wat betekent je blog voor jou?

Ik heb het altijd leuk gevonden om te schrijven en dat kan ik op mijn blog kwijt. Alhoewel het soms ook hele korte stukjes zijn die ik schrijf. Maar het is ook een soort dagboek, ik kijk regelmatig even terug in de archieven en heb dan van die ‘o ja, dat was toen’-momenten. Vooral met betrekking tot de jongens is dat heel leuk. Omdat er vrij veel bekenden meelezen, laat ik niet altijd het achterste van mijn tong zien. Dat mis ik soms wel.

Hoe vaak verandert jouw blog van uiterlijk per jaar?

Eerder was dat wel eens per vier, vijf maanden. Maar ik heb nu minder tijd om voor mezelf te klussen, dus blijft een lay-out wat langer staan. Toevallig heb ik eerder deze week een nieuwe lay-out gelanceerd. Lekker zomers.

Wat zou je andere moeders aanraden die een blog willen starten?

Begin eerst met een blogtool die direct – gratis – webruimte beschikbaar stelt, bijvoorbeeld web-log.nl. Die tools zijn vrij eenvoudig, maar je kunt toch ook eens uitdokteren hoe zo’n lay-out nou eigenlijk in elkaar steekt. En wat misschien nog wel belangrijker is, je kunt eens zien of dat schrijven op internet wel echt leuk is. Je kunt dan nog altijd overstappen naar een eigen domein.

Hoe bepaal je de prijs van je ontwerpen?

Ik werk met pakketprijzen. Een basispakket voor een klein aantal pagina’s en een uitgebreider pakket met meer pagina’s. Alles wat de opdrachtgever extra wil of anders of iets heel speciaals wordt apart geoffreerd. Ik bepaal zo’n prijs dan op basis van de tijd die ik eraan denk kwijt te zijn.

Wat onderscheidt jouw ontwerpen van andere?

Poe hé! Ik weet eerlijk gezegd niet of ik onderscheidend ben. Ik probeer no-nonsense websites te maken. Niet teveel poespas, lekker duidelijk en overzichtelijk. Verder probeer ik een website te ontwerpen die echt past bij de opdrachtgever.

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan je bedrijf?

Ik werk maandag, dinsdag en donderdag in ieder geval van negen tot kwart voor drie en op woensdag van negen tot twaalf. En dan nog de uurtjes ’s avonds als mijn man niet of laat thuiskomt. Ik kom denk ik gemiddeld op zo’n 25 à 30 uur per week uit.

Heb je een kantoor aan huis?

Ja, boven de garage maakten we ruim vier jaar geleden (met het tweede kind in aantocht) een logeerkamer. Die heb ik nu geconfisqueerd en er een heus kantoor van gemaakt.

Hoe ben je op de naam Signatures gekomen?

Signatures betekent natuurlijk ‘handtekeningen’ in het Engels. Een website kan een handtekening zijn voor een bedrijf, een herkenningspunt. Mijn eerste slogan was ook ‘handtekeningen op het web’.

Zou je een typische dag uit je leven kunnen beschrijven?

Dinsdagochtend

7.00 uur: de wekker gaat. Ik snooze ‘m twee keer, maar om 7.15 uur moet ik er toch echt uit. De kamerdeur van Edwin is nog dicht, Martijn is al wel naar beneden en zit tv te kijken. Ik pak kleren voor Martijn, werp die de trap af en zeg hem zich aan te kleden. Daarna maak ik Edwin wakker, die nog lekker ligt te dommelen. Ik help hem met aankleden.

7.25 uur: ik haal zes boterhammen uit de vriezer en ontdooi er drie in de magnetron. Ondertussen vraag ik wat de jongens op hun brood willen. Ik smeer de nog bevroren boterhammen voor in de lunchtrommels. Martijn twee, Edwin eentje. Optimel in de bekers, pakje drinken en een koek en alles in de tassen. Het ontdooide brood smeren, nog meer Optimel inschenken en de jongens in de kamer voor de tv serveren. Ergens tussendoor hap ik mijn boterham weg en drink ik mijn portie Optimel.

7.35 uur: ik spring onder de douche. Haren, gezicht en lijf wassen. Afdrogen, lenzen in, tandenpoetsen en naar boven om me op te maken en aan te kleden.

8.00 uur: ik informeer regelmatig even bij Edwin hoe het met zijn ontbijt staat. Het is een langzame eter en een nog langzamere drinker. Martijn is ondertussen klaar, dus die dirigeer ik naar de badkamer om zijn tanden te poetsen.

8.15 uur: het wordt weer haasten. Edwin neemt net zijn laatste slok. Martijn is zijn schoenen aan het aan doen. Snel gel in het haar van de mannen, lapje over hun gezicht en Edwin helpen met tandenpoetsen.

8.20 uur: we zitten op de fiets op weg naar school. Heerlijk dat ik die mogelijkheid nu heb. Niet meer met de auto te hoeven, omdat je daarna direct door moet naar je werk dat niet fietsend te bereiken is.

8:45 uur: jongens zijn afgeleverd in de klas. Ik klets nog even met een andere moeder en fiets dan weer door het bos terug naar huis… uh… kantoor.

9:00 uur: bakje Senseo met veel melk, computer start op, radio staat aan. Mijn werkdag is begonnen. Eerst nieuwe mailtjes checken, kunnen er nooit veel zijn, want gisteravond sloot ik om tien uur pas de pc af.

9.30 uur: ik krijg een telefoontje van de directrice van school. Ze is ernstig op zoek naar iemand die het ontwerpen van de schoolbrochure over kan nemen en vraagt of ik dat wil en kan en wat dat gaat kosten. Na dit telefoontje leg ik even de andere werkzaamheden opzij en brainstorm samen met mijn stagiaire hoe we dit kunnen aanpakken. Een leuk project!

12.30 uur: tijd om te eten. Ik neem drie crackers met kaas en een beker Optimel mee naar kantoor. Onder het eten lees ik wat logs en het nieuws en kijk wat het weer de komende dagen gaat doen.

13.00 uur: alweer 1 uur. Ik wil de veranderingen op die website klaar hebben voordat ik de jongens ga halen. En dat mailtje moet ik ook nog even sturen. Snel doorwerken.

14.45 uur: weer op de fiets naar school. De jongens komen enthousiast en met nieuwe tekeningen en werkjes de klas uitzetten. Thuisgekomen vragen ze om een snoepje en ik geef ze een beker drinken. Het is mooi weer, dus ze pakken de skelter/tractor/fiets en gaan rondjes om het huis rijden. Ik verdwijn nog heel even naar boven voor dat laatste e-mailtje.

15.30 uur: ik stop voor vandaag. Even kletsen met de jongens, hier en daar wat opruimen. Wasje ophangen en bedenken wat we vanavond gaan eten.

18.00 uur: aan tafel! We eten spaghetti, da’s gelukkig redelijk favoriet, dus weinig gezeur. Na het eten gaan de jongens in bad en om 7 uur lezen we nog een verhaaltje voor het slapen gaan.

20.00 uur: nog even mijn mail gecheckt, maar nu plof ik toch echt naast Evert op de bank!

Wat doe je voor naamsbekendheid, marketing, publiciteit?

Op mijn auto prijken magneetplaten met mijn logo en webadres. Ik heb een Google Adwords account en sta op verschillende webdesignersites. Verder heb ik een mailing verstuurd naar starters en interessante bedrijven zonder website binnen de regio om te vertellen wat Signatures voor hun zou kunnen betekenen. Maar het meeste werk krijg ik tot nu toe toch via mond-tot-mondreclame.

Hoe zie je de toekomst van je bedrijf?

Ik sta er eerlijk gezegd versteld van dat het zo lekker loopt. Ben pas sinds begin dit jaar echt van start gegaan en elke keer als het iets rustiger wordt, komt er – als vanzelf… - een nieuwe opdracht binnen. Dat is ook wel een beetje eng, want hoe lang blijft dat zo doorgaan? Zou er niet ineens een eind aan komen? Verder hoop ik dat ik nog flink wat onderhoudscontracten kan verkopen, zodoende heb ik in ieder geval een (klein) vast inkomen per maand.

Heb je een favoriete lay-out?

Omdat het tot nu toe de enige opdrachtgever is die via Google bij mij terecht is gekomen, omdat ‘ie tweetalig is en omdat ‘ie gewoon heel vrolijk is: aupair in holland

Hoe combineer je je werk met je gezin?

Het meeste werk doe ik onder schooltijd. Mijn man is er zeker één avond in de week niet, soms twee. In plaats van dan voor de tv te ploffen, zit ik in mijn kantoor om te werken. Het voordeel van thuiswerken vind ik vooral dat de jongens niet meer naar de naschoolse opvang hoeven en dat we in de vakanties niet meer hoeven te denken wie welke dagen vrij neemt. Ik werk dan gewoon iets minder.

Alles wat ik niet heb gevraagd, maar wel belangrijk is!

Volgens mij heb ik al veel te veel geschreven…

Meer weten van Sandra?

Bezoek hier haar website.

En hier vind je Sandra's blog.

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.