Schrijf en geef je eigen boek uit

woensdag 26 september 2007 -

Toen onze zoon Jonas ongeveer zes maanden oud was, wist ik het zeker: ik wilde niet meer buitenshuis werken. Ik wilde bij Jonas zijn. En dat had er niet in de laatste plaats mee te maken dat Jonas had besloten dat hij mijn melk niet meer uit een flesje wilde drinken. Hij wilde mijn melk enkel vers en rechtstreeks uit de borst. Als het moest, dronk hij de hele dag niets en wachtte hij tot ik thuis was en hij bij mij kon drinken. Voor mij was dat een wel heel duidelijk signaal dat mijn kind gewoon wilde dat ik bij hem bleef. En eigenlijk wilde ook ik niets liever. De keuze was makkelijk gemaakt. Voortaan bleef ik thuis, bij Jonas. In mijn ‘vrije’ uren werkte ik als freelance journaliste. Voor mij een geweldige combinatie: thuis moederen én werken. En als Jonas bij me wilde drinken dan kon dat.

Borstvoeding had een speciale en belangrijke plek in ons dagelijks leven. Niet dat ik dat van tevoren had verwacht; voordat Jonas werd geboren, wist ik weinig van borstvoeding. Ik wist dat het gezond was voor een baby. Dat je bij voorkeur zes maanden borstvoeding zou moeten geven. Maar dat was het wel zo’n beetje. Toen Jonas er eenmaal was, ging er een wereld voor me open. Ik ontdekte dat borstvoeding meer was dan alleen voeding. En dat dat niet zomaar ophield bij zes maanden.

Een boek schrijven...

Dáár wilde ik over schrijven. Over mijn ervaringen met Jonas aan de borst. In eerste instantie voor Jonas en voor mezelf, als herinnering aan die speciale borstvoedingsperiode. Maar al gauw ontstond bij mij de wens om mijn verhalen ook te delen met andere mensen die belangstelling hebben voor borstvoeding geven aan een oudere baby. Ik realiseerde me dat er nog geen Nederlandstalig boek over dat onderwerp bestond. Terwijl daar wél behoefte aan was. Als ík nou eens... Ik begon te schrijven. Over belangrijke borstvoedingsmomenten maakte ik aantekeningen in een notitieboekje. Later werkte ik die uit tot korte verhalen.

...en uitgeven

Op de website van WAHM (Working At Home Moms) las ik over een internet-uitgeverij die wordt gerund door een thuis werkende moeder. De uitgeefster begeleidt schrijvers en dichters bij het uitgeven van een boek in eigen beheer. Dat was precies wat ik wilde. Mijn borstvoedingsverhalen waren zo persoonlijk en intiem dat ik de regie over mijn boekje graag in eigen hand hield. Ik wilde zelf kunnen beslissen over inhoud en vormgeving, over de illustratie voor de omslag, het aantal boeken dat ik wilde laten drukken, de publiciteit en hoe en waar ik mijn boekje zou willen verkopen. Maar ik had wél begeleiding nodig. Bij uitgeverij Boekenbent was ik daarvoor aan het juiste adres. Bovendien vond ik het leuk dat ik op deze manier zelf ook weer een andere thuis werkende moeder aan een opdracht hielp.

Ik zag het helemaal zitten en werd vreselijk enthousiast. Ongeveer vier maanden later werden bij mij thuis twee dozen vol met exemplaren van mijn eerste boekje bezorgd: Dreumes aan de borst. Impressies van intieme borstvoedingsmomenten. Het was precies geworden zoals ik het me had voorgesteld. Ik was er ontzettend blij mee.

Hoeveel tijd kost het om een boek te schrijven?

Een boek schrijven kost veel tijd. Het grote voordeel is dat je het werk thuis kunt doen en dat je je tijd zelf kunt indelen. Hoe lang het uiteindelijk duurt voordat je jouw boek daadwerkelijk in handen hebt, hangt af van verschillende factoren:

Moet het een dikke pil worden of juist een dun boekje?
Hoeveel tijd heb je per week om aan je boek te werken?
Hoe snel werk je?
In hoeverre ben je voor de inhoud van je boek afhankelijk van anderen? Schrijf je je eigen verhaal of wil je mensen interviewen?
In hoeverre sluit jouw planning aan op die van de uitgever, de redacteur, de illustrator en de drukker?


Ik zal proberen je een indruk te geven van hoeveel tijd het kán kosten. Zelf heb ik er 15 maanden over gedaan om de verhalen voor Dreumes aan de borst (en dat is dan een klein boekje van 74 pagina’s)? te schrijven. Daarna kwam de fase van redactie, vormgeving, zoeken naar een geschikte illustrator, de puntjes op de i zetten om het document drukklaar te maken, etc. Ik legde ook alvast contacten voor de promotie en verkoop van mijn boekje. Die fase duurde ongeveer vier maanden.

Het is lastig om een schatting te geven van het aantal uren dat ik gedurende die maanden gemiddeld per week met mijn boekje bezig was. Soms tien uur per week. Soms lag het een tijdje helemaal stil, bijvoorbeeld als ik aan een andere opdracht werkte. In de laatste fase gebruikte ik juist elke vrije minuut om aan mijn boekje te werken. Dat kon oplopen tot zestien à twintig uur per week.

Op dit moment ben ik nog zo’n vier uur per week bezig met de promotie en verkoop van mijn boekje. Dat betekent contacten leggen en onderhouden met media en (potentiële)? verkopers, betalingen checken en bestellingen versturen.

De financiën

Een boek uitgeven in eigen beheer kost niet alleen veel tijd, maar ook aardig wat geld. En je moet het allemaal uit eigen zak en van tevoren betalen. Aan welke kosten moet je denken?

de kosten voor een redacteur
opmaakkosten
drukkosten
kosten voor registratie ISBN (als je dat wilt; het is niet verplicht)?
kosten voor een illustrator
verzendkosten: postzegels, stevige enveloppen en eventueel inpakpapier
recensie-exemplaren om gratis naar redacties te versturen


Tips

Op de website van Boekenbent kun je een indruk krijgen van de vaste kosten. Voor de drukkosten kun je vrijblijvend een offerte aanvragen. De drukkosten zijn uiteraard afhankelijk van het aantal pagina’s en het aantal boeken dat je wilt laten drukken.
Je kunt de drukkosten lager houden door geen kleurenillustraties voor je boek te gebruiken. Verder is een paperback een stuk goedkoper dan een uitvoering met een harde kaft.
Ben je op zoek naar een illustrator, kijk dan eens op www.illustratoren.pagina.nl

Wat kun je ermee verdienen?

Als je van tevoren alle kosten voor je boek voorschiet, neem je een zeker risico. Bij Boekenbent kun je dat risico heel beperkt houden. Je kunt namelijk een boek laten drukken vanaf een oplage van tien exemplaren. Je kiest dus voor een risico dat voor jou te overzien is. En dan hoop je natuurlijk dat je met de verkoop van je boek het voorgeschoten geld wel weer terug verdient. En liefst nog een beetje méér. Of dat lukt, hangt onder meer af van de verkoopprijs die jij vaststelt.

De kosten voor Dreumes aan de borst waren behoorlijk hoog. Als ik mijn eigen werktijd had doorberekend in de verkoopprijs, zou het boekje onbetaalbaar zijn geworden. Dat wilde ik niet. Bovendien had ik van tevoren al bedacht dat ik niet per se geld met mijn boekje hoefde te verdienen, maar wel graag uit de kosten wilde komen.

Dreumes aan de borst heb ik vooral vanuit een ideaal geschreven. Ik wilde mijn ervaringen delen met andere vrouwen (en mannen)? die belangstelling hebben voor borstvoeding geven aan een ouder kindje. Ik heb er met ontzettend veel plezier aan gewerkt. Bovendien heb ik nu voor mezelf én voor Jonas een mooie tastbare herinnering aan een heel speciale periode. Voor mij is dat alles al van onschatbare waarde. Op een andere manier dan met geld heeft het schrijven van mijn boekje me verrijkt. Maar dat is mijn persoonlijke mening en verhaal.

Géld verdienen met het schrijven van je eigen boek is in principe ook mogelijk! Nog een paar tips:

Let erop dat

je boek uiteindelijk in alle opzichten goed in elkaar zit
mensen (heel veel mensen)? behoefte hebben om te lezen over het onderwerp van jouw boek
de verkoopprijs jou een goede winstmarge biedt
de prijs/kwaliteit-verhouding oké is, zodat mensen het bedrag ook aan jouw boek willen uitgeven
je veel promotie voor je boek maakt: verstuur persberichten, zorg ervoor dat de wereld weet dat jouw boek er is en dat ze weten waar ze het kunnen kopen.


Opleiding

Je hebt geen speciale opleiding nodig om een boek te schrijven en in eigen beheer uit te geven. Wel is het natuurlijk belangrijk dat je goed schrijft en de taal goed beheerst. Mocht je er behoefte aan hebben om je (bij) te scholen: er bestaan allerlei (korte en langere) schrijfcursussen. Zelf heb ik toen ik zwanger was van Jonas een postacademische opleiding journalistiek gedaan (www.forum.hvu.nl) en ik heb daar bij het schrijven van mijn boekje veel profijt van gehad.

Wil je mijn boekje bestellen?

Dat kan. Via de boekhandel en via de webwinkel van Boekenbent.


Titel: Dreumes aan de borst: Impressies van intieme borstvoedingsmomenten.
Auteur: Petra Helmus
ISBN: 90-77339-39-6
Prijs: Euro 9,90

Tip van de redactie

Hier vind je een uitgebreid onderzoeksverslag naar verschillende uitgeverijen die eigen beheer ondersteunen! Heel handig en zeer informatief.

Lees ook mijn post Content Creator.

1 opmerking

  1. Interessante post. Tip: mocht je nog met andere teksten zitten of misschien een boek publiceren ben je ook welkom bij ons op Yanga.be (of .nl binnenkort)

    groetjes
    Bart

    BeantwoordenVerwijderen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.