TikTas: zelfgemaakte tassen verkopen!

maandag 5 maart 2012 -
Ilja Klein (32) heeft samen met haar man vier kinderen: twee jongens van 9 en 7, en twee meisjes van 4 en 3. Ze volgde een opleiding SPW, en daarna de politieschool. Ze werkte even als agent, maar stopte na de geboorte van haar oudste zoon. Ilja: 'Ik ben een moeder die het liefst thuis bij haar gezin is.'

Als Thuisblijfmoeder kan Ilja de zorg voor haar kinderen perfect combineren met haar creativiteit. En die creativiteit mondde uit in TikTas: een bedrijf voor unieke, handgemaakte tassen!

De vrouw achter TikTas

Ilja: 'Ik begon twee jaar geleden met het maken van tasjes van tafelzeil en stof. Ik merkte dat ik soms tijd over had, en ik ben op mijn best als ik lekker bezig ben. Ik kreeg steeds meer creatieve ideeën, en daar moest ik wat mee! Op een dag knipte ik een stuk van een tafelkleed af, dat ik te groot had gekocht. Toen kreeg ik het idee om daar een tasje van te maken. Daar had ik zo'n lol van, dat er al snel meer volgden!

Niet lang daarna kreeg ik de vraag of ik ook schooltassen kon maken. Nou, dat was een leuke uitdaging die ik graag aanging! Ook dat resultaat was zo leuk dat ik al gauw meer opdrachten kreeg.

Ik werk gewoon aan de keukentafel!

Het leuke van dit werk is dat ik het kan doen met onze kinderen om mij heen. Ze vinden het gezellig als ik bij ze aan de keukentafel achter de naaimachine zit. Ik kan zo uit mijn werk stappen als ze me nodig hebben, en stap er even makkelijk weer in. De restjes stof, lint en zeil gebruiken zij voor het knutselen.

Het ontstaan van de website TikTas

Van verschillende kanten kreeg ik de opmerking dat ik een eigen site moest beginnen. Toen mijn voorraad tassen de pan uit groeide zette ik de stap. Mijn schoonzus heeft de site voor mij gemaakt, en ik ben er heel blij mee!

Het mooie van een eigen site is, dat je in je eigen tempo kan werken. De ene week heb ik meer tijd dan de andere week. Er zijn weken dat ik 8 tassen per week maak, maar er zijn ook weken dat er niet eens 1 nieuwe tas bij komt op de site.

Tassen in opdracht!

Veel van de tassen die ik maak, komen niet eens op de site: dat zijn tassen in opdracht van mensen die een tas van mij hebben gezien. Ik moet zeggen dat ik meer tassen verkoop via mond op mond reclame, dan via mijn site. Ik doe ook nog geen enkele moeite om mijn site te promoten. Mischien later, maar nu nog niet.

De stijl van TikTas

De tassen die ik maak zijn uniek, vrolijk, en druk, en met name voor dames en meisjes. Maar mijn zoontjes heb ik laatst blij gemaakt met een echte legertas! Ik kan hen natuurlijk niet overslaan. Toch is dat niet mijn stijl, ik vind het leuk om er veel extra's in kwijt te kunnen, en dat kan ik onvoldoende bij de rustiger jongenstassen.

Tijdsbesteding aan TikTas: gemiddeld 10 uur per week

Ik ben in mijn vrije uurtjes overdag, en 's avonds, veel bezig met mijn Tiktas produkten. Gemiddeld per week ongeveer 10 uur. Als ik een week druk ben met mijn gezin (bijvoorbeeld school, sport of een verjaardag), dan besteed ik er minder tijd aan. Als ik een opdracht niet aan kan, dan zeg ik dat ook. Ik ben gelukkig niet afhankelijk van de verkoop van mijn produkten!

Als straks onze jongste dochter ook naar school gaat, zal ik meer tijd aan TikTas kunnen besteden. Hoe ik mijn tijd dan indeel weet ik nog niet. Er is nog meer in de wereld, dan tasjes maken!

Mijn inspiratiebronnen

De ideeën voor de modellen van de tassen bedenk ik zelf, Ik kijk goed om me heen, en laat me inspireren door mijn omgeving. Ik start een tas met leuke lapjes bij elkaar te zoeken. Dan ga ik de basis van de tas knippen en terwijl ik bezig ben, ontstaat de tas. Als ik met een tas begin, weet ik dus nog niet hoe het gaat worden. Ik kan er echt helemaal mijn eigen idee in kwijt. Als mensen mij een opdracht geven, kunnen ze aangeven waar ik rekening mee moet houden, bijvoorbeeld extra vakjes, lang of kort hengsel enz.

Cijfers van de tassenverkoop

Het aantal tassen dat ik verkoop wisselt. Er zijn weken dat ik er 5 verkoop, en er zijn ook weken dat ik niks verkoop. Dat is voor nu prima! Er zitten ook pieken tussen, als ik bijvoorbeeld op een markt sta. Of tijdens één van mijn workschops taarten versieren met marsepein: dan heb ik een kraampje in huis, waar je cadeautjes kunt kopen.

Tassen maken maakt me blij

Ik maak elke tas met veel plezier. Wel heb ik gemerkt dat ik het extra leuk vind, als ik weet voor wie ik de tas maak. Dan heb ik de persoon in mijn hoofd, en heel bewust met haar bezig. Als ik iemand blij mag maken met een mooi produkt, dan ben ik een blij mens! Of als ik op een markt een tasje aan een meisje verkoop, en ik zie hoe blij dat meisje met haar tas rondloopt, dan geeft me dat echt een kick!

Nieuwsgierig geworden naar Ilja's tassen?

Bezoek dan nu haar website: TikTas

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.