Theetuin beginnen? Marianne deed het! Lees nu hoe.

zondag 5 juli 2020 -

Theetuin

Tweeëntwintig jaar geleden verhuisde Marianne (55) met haar man Jeroen naar zijn ouderlijk huis: een statige, voormalige scholtenboerderij  met wat zoogkoeien, schapen, landbouw en weidegrond en wat kippen.  Inmiddels hebben ze drie kinderen en een kleinkind.

In 2012 begon Marianne een theetuin!

Wil jij een theetuin beginnen? Lees dan Marianne's verhaal.

Theetuin droom


Al vanaf het begin dat we hier introkken had ik de behoefte om op een mooie zonnige dag een paar stoeltjes buiten te zetten en een taartje te bakken. Het ruime gazon met ronde oprijlaan leent zich daar heel goed voor en ik wilde deze prachtige historische plek graag delen....

Maar op de één of andere manier wist ik mijn droom nog even uit te stellen door telkens weer een excuus te verzinnen: Kinderen te klein...Varsseveldseweg te druk...bang om me teveel te moeten binden aan huis...vergunning ed

Eén was me heel duidelijk: Ik wil het graag kleinschalig houden geheel op mijn manier, zonder personeel, dus geen commerciële horeca, geen feestjes en partijen, geen alcohol schenken.

De start van de theetuin


In 2012 heb ik de knoop doorgehakt en ben met de theetuin begonnen. Eerst een paar jaar alleen op zondagen in de zomervakantie. Later de weekenden van juni t/m sept. Erg waardevol om op deze unieke kleinschalige manier je eigen toko te runnen. Van te voren heb ik een speciale cursus sociale hygiëne gevolgd.

Omdat ik kleinschalig bezig ben, ga ik ervan uit dat ik dit nog steeds zonder vergunning mag doen.

Kleinschalig wil zeggen: Je zelfgemaakte product aanbieden. Niet meer dan 10 zitjes op je eigen erf. Geen feestjes/partijen houden en er mag geen alcohol geschonken worden.

Inrichting 


Wat het creatieve gedeelte betrof zoals tuininrichting, servies, de kaart, daar was ik allang uit: Gebruikte rookstoelen worden opgepimpt door de kussen te bekleden met rood-wit boerenruit tafelzeil om zo sfeervolle zitjes te maken. Zelfgebakken appelplaatkoek en cake met aardbeien en slagroom. Verse bonen koffie's, verse muntthee en gemberthee.

Op de één of andere manier wist ik mijn droom nog even uit te stellen door telkens weer een excuus te verzinnen: Kinderen te klein...Varsseveldseweg te druk...bang om me teveel te moeten binden aan huis...vergunning ed

Een theetuin krijgt doorgaans gezellige gasten


Gasten van theetuinen zijn over het algemeen gezellig mensen en hebben gelukkig de tijd. Zijn vaak in voor een praatje en zijn meestal geïnteresseerd in de omgeving. Ze zitten niet gehaast te knippen met hun vingers als het druk is en ze even moeten wachten. Zoals ik al zei doe ik het in m'n eentje op de manier die bij me past. Met soms de hulp van dochter of man die dan even de vaat wegwerkt

De zondagen bij mooi weer zijn het best bezocht, en zaterdags bak ik meestal nog een paar taarten. De recepten van de taarten komen deels van mezelf, deels van de mix van de Benninkmolen. Altijd vers van de dag geserveerd!
Wanneer er de volgende dag wat over is gaat het in de diepvries.

Borstkanker: even geen theetuinIn 2017 kreeg ik borstkanker en in dat jaar was er geen theetuin. In het voorjaar van 2018 heb ik een wandelcoach opleiding bij Mindful Run Nederland gevolgd en in diezelfde zomer startte ik vanuit de theetuin ook groepscursussen, clinics en themawandelingen.

Inmiddels is het wandelaanbod zodanig uitgebreid dat ik de theetuin alleen open heb op ZONDAG van juni t/m sept

Op alle andere dagen is de theetuin alleen open op afspraak voor een combi Walk&Tea. Dat bevalt me echt prima! Zo heb ik iets meer overzicht zeker in deze tijd van corona. Ook houd ik nu meer vrije tijd over om lekker oma te zijn en te genieten van al het andere moois dat er is!

Promotie van de theetuin


Promotie gebeurt door middel van de Facebookpagina Theetuin de Westhoeve, en via flyers op campings. Voor seizoen 2021 wil ik graag een website Walk&Tea Westhoeve de lucht in.

Meer weten?


theetuin


Ik sta ingeschreven bij de Kamer van Koophandel met Walk & Tea.

Theetuin de Westhoeve Varsseveldseweg 273 7004 HJ Doetinchem

Groet, Marianne

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.