Je eigen theetuin of koffieschenkerij beginnen

woensdag 24 augustus 2016 -

Je ziet het steeds vaker: boeren en boerinnen die hun boerderij omtoveren tot een gezellige koffieboerderij. Of een theeschenkerij.


Eenvoudige menukaart, maar lekker!


Op het menu van dergelijke landelijke 'uitspanningen' vind je bijvoorbeeld allerlei verschillende soorten thee. En vaak wat simpele hapjes zoals cake of appeltaart.

Op mijn fietstochtje naar de stad kom ik elke week langs een leuke theetuin. Die theetuin hoort bij een prachtig nostalgisch huis, en ziet er heel uitnodigend uit. Elke keer als ik er langs fiets dan denk ik: 'Wat een leuk idee om je eigen theetuin te bedenken.'

Je zet wat stoelen en tafeltjes in je tuin neer, een menukaart op de tafel en klaar ben je.

Maar zo simpel is het helaas niet.

Theeschenkerij in je eigen tuin?


Een koffieboerderij of een theeschenkerij kan een laagdrempelige manier zijn om vanuit huis extra inkomen te genereren. Zeker als je dat combineert met een liefde en gave voor bakken. Bijvoorbeeld cake bakken!

Veel moeders verkopen prachtige taarten op bestelling. Zou het niet geweldig zijn om je eigen gebakken taarten op de menukaart van je eigen theeschenkerij te zetten?

Maar hoe pak je zoiets aan? En mag je zo maar je eigen theeschenkerij en/of koffieboerderij beginnen?

Een theetuin beginnen: over vergunningen en bestemmingsplannen


Helaas is het antwoord niet een simpel: 'Ja, natuurlijk!' Want je krijgt te maken met allerlei wetten en vergunningen. Denk aan een omgevingsvergunning, en natuurlijk een terrasvergunning! Want je mag niet zo maar in je eigen tuin een theetuin beginnen.  Of een koffieterras.


Niet zo maar je eigen taarten op de menukaart zetten


Daarnaast mag je eigenlijk ook niet zo maar je eigen taarten op de menukaart zetten en gaan verkopen. De horeca heeft strenge regels als het gaat om het klaarmaken van  eten en drinken.

Sinds 1 april is er een nieuwe hygiënecode en die is heel belangrijk.

Er is zelfs een aparte hygiënecode voor het maken van ambachtelijk ijs. Iets dat ook veel boeren doen. Ze gebruiken de melk van hun eigen koeien en zetten allerlei zelfgemaakte ijssoorten op de menukaart.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel


Net als bij ieder bedrijf dat je start moet je ook een theetuin inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Het fijne is dat de Kamer van Koophandel je gegevens voor je doorgeeft aan de Belastingdienst.

Vindt de gemeente het goed dat je een theetuin begint in je eigen tuin?


Het is van essentieel belang dat je bij de gemeente informeert of je een theetuin mag beginnen. Want ook al is het je eigen tuin, dan wil niet zeggen dat je er zomaar een theetuin van mag maken.

En zo zijn er nog meer hordes die je moet nemen.

Op ikgastarten.nl vind je een handig 12 stappen plan dat je kunt gebruiken om je er van te verzekeren dat je niets vergeten bent.
Op theevansander.nl vertelt Sander over zijn ervaringen met het opstarten van een theehuis.

Leestip: Taarten bakken en verkopen. en lekkernijen maken vanuit je eigen keuken met Zuster Evie!

Heb jij ervaring met je eigen theetuin of koffieboerderij? Vertel het in de comments!

1 opmerking

  1. Ik zou een rustpunt willen beginnen, met koffie en thee in de eerste begrip gratis, met een vrijwillige bijdrage, in mijn achtertuin. Gewoon voor de gezelligheid, mensen ontmoeten , praatje maken. Maar mag dat zo der vergunning? Zo nee wat kost een vergunning? Zijn er regels. Aan verbonden.

    BeantwoordenVerwijderen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.