Gastouder zijn

zondag 4 oktober 2015 -

gastouder

Ik ben Chantal, 32 jaar, 2 kindjes, een meisje Mandy 7 en een jongetje Mike van 6 jaar oud. Verder heb ik een twintigtal oppaskindjes in de leeftijd van 0 tot 10 jaar.

Waarom ben je gastouder geworden?


Na de geboorte van mijn tweede kindje wilde ik weer iets gaan doen, maar ik wilde niet buitenshuis gaan werken. Ik wilde niet buitenshuis werken omdat ik mijn kinderen zelf op wil voeden. Ik voel er niets voor om te gaan werken en dan mijn kindjes elders onder te brengen. Dit leek mij wel leuk om te doen en het verdiende ook nog wat.

Wat vind je leuk aan gastouder zijn?


Je kunt lekker thuis zijn met je eigen kindjes, maar ook wat voor andere mensen doen. Ik vind het leuk om kindjes samen te zien spelen en ook om samen met ze iets te doen.

Zijn er ook minder leuke kanten aan gastouder zijn?

Minder leuk is het wanneer ze allemaal om de beurt ziek worden of als ze een huildag hbben.

Wat zijn de voor- en nadelen van gastouderschap?


Voordelen
Je kunt lekker thuis zijn, wat aan je huishouden doen( een wasmachine aanzetten of een keertje stofzuigen)

Nadelen
Je kunt niet zomaar weg als je eigen kindjes eens vrij zijn

Hoeveel verdient gastouder zijn?


Ik verdien 3,50 euro per uur per kind en dat is zonder de luiers en de voeding. Een tweede kindje van hetzelfde gezin betaalt eveneens 3,50 euro. Ik verdien een goed salaris per maand. Dit is wel inclusief vakantiegeld. Wanneer ik ziek ben krijg ik niets uitbetaald. Als de kinderen daarentegen ziek zijn moeten de vraagouders wel doorbetalen.

Hoe kom je aan cliënten als gastouder?


De meeste clienten komen via het gastouderbureau, maar ik adverteer ook in de wijk en via internet. Tegenwoordig ook veel via mond op mond reclame.

Waarom heb je juist voor deze vorm gekozen?


Ik paste eerst gewoon als gastouder op via het gastouderbureau, maar omdat ik meerdere kindjes begon te krijgen en dus meer belasting moest gaan betalen, kwam het gastouderbureau met deze nieuwe constructie. Oppassen als zelfstandige, maar met toch een bureau achter je. Het gastouderbureau zorgt er ondermeer voor dat ik de vergunning heb om als franchiser te mogen werken.

Dat wil zeggen: als je als zelfstandige een kinderopvang wilt gaan beginnen heb je allerlei vergunningen van de gemeente e.d. nodig. Dit is omdat ik een franchiser ben geregeld door het gastouderbureau. Zij dienen dan ook toezicht op mij te houden dat alles goed verloopt.Ook zorgen zij ervoor dat we jaarlijks met alle franchisers een tweetal keer bij elkaar komen en met elkaar over van alles en nog wat kunnen praten. Ervaringen kunnen uitwisselen. Zij bieden geregeld cursussen aan. Zoals bijvoorbeeld hoe je omgaat met kinderen die erg druk zijn of die hoogbegaafd zijn. Maar ook hoe je op een leuke manier aan kinderen kunt voorlezen.

Kinderopvang Luna

Mijn kinderopvang heet Kinderopvang Luna. Het gastouderbureau waarvan ik de formule koop heet Gastouderbureau Click. Ik werk dus volgens hun pedagogische visie. Mijn vraagouders zijn aangesloten bij Gastouderbureau Click. Zij bemiddelen. Wanneer ik mensen leer kennen die oppas nodig hebben zullen die mensen zich aan moeten sluiten bij Click.

Wat is het voordeel van een gastouderbureau versus een briefje in de supermarkt?


Ik denk als ouders kiezen voor een gastouderbureau dat ze dan kiezen voor meer zekerheid. Als je bij een gastouderbureau aangesloten bent komen deze mensen thuis bij je kijken. Kijken hoe je huis eruit ziet. Is het kindvriendelijk. Kunnen kinderen er een beetje spelen. Hoe je zelf bent natuurlijk. Kun je een beetje met kinderen overweg. Zij zoeken dan een vraagouder die bij je past, dat je omtrent de opvoeding een beetje op 1 lijn zit. Wanneer er bij jouw bijvoorbeeld strikte regels zijn in huis en bij de vraagouders niet, kunnen er misschien in de toekomst problemen ontstaan.

Wanneer er een gepast gezin gevonden is, maak je eerst zelf kennis met deze mensen en als je dan wilt gaan oppassen wordt er een contractje opgesteld met daarin een aantal regeltjes. Het aantal uren en de dagen dat je oppast, wanneer en hoe je betaalt krijgt, het tijdig doorgeven van vakantie en die soort dingen.

Na twee maanden oppassen is er een evaluatie gesprek. Als alles goed verloopt is er jaarlijks met het gezin en de bemiddelingsmedewerkster en jijzelf natuurlijk een gesprekje. Mocht je tussentijds met problemen zitten en er onderling samen niet uitkomen kan een bemiddelingsmedewerkster bemiddelen.

Wanneer je reageert op een advertentie in de supermarkt kan de oppas natuurlijk net zo goed of zelfs beter zijn als iemand die aangesloten is bij een bureau, maar die controle is er niet. En als er echt problemen optreden is er ook niks en niemand waarop je terug kunt vallen.

Wanneer ik ziek ben en de vraagouders willen een vervanger(of wanneer ik bijvoorbeeld met vakantie ga) kan het bureau voor vervanging zorgen. Via het gastouderbureau waar ik bij aangesloten ben, krijg ik bedjes, kinderwagens, kinderstoelen enz. te leen.
Ook kun je lid worden van een speel-o-theek bij jouw in de buurt als je niet beschikt over voldoende speelgoed.

Heb je tips voor mensen die gastouder willen worden?


Je moet natuurlijk van kinderen houden, maar het ook niet erg vinden om binnen te zitten wanneer het slecht weer is. Met name in de herfst en de winter kom je niet zoveel buiten als anders en zijn er ook niet zoveel mensen op straat met kinderen waar je eens een babbeltje mee kunt maken.


Als iemand via een gastouderbureau wil gaan werken, waar moet ze dan op letten bij het uitkiezen van een bureau?


Als je met een gastouderbureau in zee wilt gaan, kies dan een bureau wat bij je past. Zeker ook een gastouderbureau met bekendheid in je eigen buurt. Dan kom je sneller aan je oppaskindjes.Luna is dus mijn kinderopvang en andere franchisers hebben een eigen naam voor hun bedrijfje verzonnen, maar we zijn allemaal aangesloten bij Gastouderbureau Click.

Is er een maximum aantal oppaskinderen?


Je mag maar maximaal 6 kinderen tegelijk hebben om op te passen buiten je eigen kinderen om, maar er mogen er maar 4 kindjes van onder de 4 zijn en de andere 2 moeten ouder dan 4 jaar zijn.


Afspraken met ouders? Waar moet je dan aan denken?Ik probeer altijd met de ouders een beetje op een lijn te zitten als het om de opvoeding van de kinderen gaat. Bijvoorbeeld wat ze thuis allemaal wel mogen en wat ze juist niet mogen. Ik bespreek ook altijd het ritme van de kinderen en hoe het er bij mij aan toe gaat. Ik probeer dan het ritme van het kind in te passen aan mijn dagritme.

Heb je een bepaalde opleiding nodig?


Ik heb geen specifieke opleiding voor gastouder. Wel heb ik een kinder-ehbo cursus gevolgd en volg ik verschillende thema- avonden die het gastouderbureau organiseren.

Hoe werkt het met je eigen kinderen?


Goed, maar naarmate mijn kindjes ouder worden, beginnen ze wel voorkeur te krijgen voor bepaalde kindjes.

Heb je voorkeur voor een bepaalde leeftijd van de kinderen?


Ik heb het liefste kindjes die niet te veel ouder zijn dan mijn oudste kindje.

Pas je je activiteiten aan aan de kinderen waarop je past?


Ik probeer ze mee te laten doen in mijn ritme. Ik kijk wel naar wat de groep wil op een dag. Willen ze allemaal een spelletje doen dan doen we bijvoorbeeld een spelletje.

Hoeveel dagen pas je op, en hoeveel uur per dag?Ik pas 5 dagen per week op van 7.00 tot ongeveer 18.00 uur.

Wat moet je in huis hebben om een goede gastouder te zijn?


Materieel
Voldoende speelgoed en een kindvriendelijke woonkamer.(dat wil niet zeggen dat ik alles voor de kindjes weg heb gezet)De luiers en de babypoeder worden door de ouders zelf meegenomen maar als de kinderen groter zijn kunnen ze tegen een vergoeding mee eten en drinken. Wanneer de ouders dit te duur vinden mogen ze natuurlijk ook het eten en drinken meegeven.

Zelf
Ik denk dat je het leuk moet vinden om met kinderen om te gaan en niet in de stress moet schieten als eens een keer 2 of 3 kindjes tegelijk iets willen.
Wanneer zou je het iemand afraden om gastouder te worden?
Ik denk dat je er wel tegen moet kunnen om de hele dag tussen de kinderen te zitten d.w.z dat je niet een echt gesprek op je eigen niveau kunt voeren.

Wat vind je belangrijk om nog te zeggen?


Ik doe dit werk al enige jaren en ik heb ieder dag er zin in dat er weer kindjes komen. Ik denk bijna nooit; o, vandaag komen er weer een stel. Wanneer ik dat ga denken, stop ik er mee want ik denk dat je dat dan overbrengt op de kinderen.


Waarom inschrijven bij Kamer van Koophandel?


Je hebt als het ware een eigen zaak. Je moet aan een uren criteria voldoen, je moet facturen sturen naar de vraagouders, je moet je opgeven bij de ziekenfonds als zelfstandige, je moet aan pr doen. Uren criteria: je moet om als zelfstandige te mogen werken 8500 euro minimaal per jaar verdienen of 1200 uur per jaar werken. Kortom; aan al die dingen die je moet doen als je een eigen zaak hebt.
Het inschrijven bij de Kamer van Koophandel kost een bedrag. Dit is afhankelijk waar je woont.

Kan het ook zonder inschrijving bij de KvK?


Wil je alles via de officiele weg doen dan moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Wat wil het zeggen dat je franchiser bent? Koop je de formule van Luna?


Je koopt de formule bij het gastouderbureau. Mijn eigen bedrijf heet Luna.

En wat is die formule?


Dat je als zelfstandige dit werk mag doen. Wil je het zonder een gastouderbureau doen dan kan dat ook maar dan moet je bijvoorbeeld ook bij je eigen gemeente allerlei aanvragen doen. Nu hoeft dat niet omdat het via een gastouderbureau gaat.

Wat is het verschil met een bemiddelingsbureau?


Het grootste verschil is dat je nu een eigen prijs kunt bepalen, zelf je administratie bij moet houden en dat je nu recht hebt op allerlei soorten aftrek bij de belastingdienst zoals zelfstandige aftrek. Dit houdt in dat je aan het einde van het jaar meer overhoudt.

2 opmerkingen

 1. Ik had op een forum anderen gewezen op deze site en daar reageerde een gastouder op mijn tip. Zij schreef dat mensen nu verplicht zijn een cursus te volgen en ook EHBO te hebben, dus misschien is het handig een kleine update te maken op dit stukje? Als je nu n.a.v. dit stukje als gastouder aan de slag wilt, kan het anders flink tegenvallen!

  Groetjes
  Pauline

  thuismetkinderen.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hoe heb je het geregeld als je eventueel ziek mocht worden.
  wel een slechte zaak dat daar niet voor geregeld is.
  hoe regel je het dan met vakantie geld?
  je moet denk ik ook min 3 kinderen hebben om goed rond te komen

  BeantwoordenVerwijderen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.