Online Kinderboekenwinkel

zondag 16 september 2007 -

Als moeder van drie dochters van 6, 4 en 3 jaar en boekengek, vind ik zelf dat ik de mooiste ‘baan’ van de wereld heb: een online kinderboekhandel die Boekanouk heet.

Boekanouk begon zo’n vijf jaar geleden toen een aantal zaken in mijn leven samenkwamen. Mijn man en ik verhuisden van Brussel naar Waalre (Noord-Brabant)?, waar we een aantal jaren hadden gewoond; ik was gestopt met mijn baan als manager van een uitzendbureau en ik was zwanger. Het was een mooi punt om iets anders te gaan doen. Ik ben ook meer ondernemer dan manager.

Om de moeders in mijn straat beter te leren kennen organiseerde ik een kinderboekenavond. Deze avond was het begin van alles....De mevrouw die ik uitnodigde de avond te geven, gaf ook cursussen over het werken met kinderboeken. Het ging er vooral over hoe kun je kiezen uit het aanbod aan kinderboeken, wat kun je allemaal met een kinderboek doen, welke boeken kun je gebruiken bij welke ontwikkelingsfase van je kind. Na het volgen van zo’n cursus ben ik daadwerkelijk begonnen met Boekanouk.

Voorlichting over kinderboeken

In eerste instantie koos ik ervoor om voorlichting te geven over kinderboeken op scholen, kinderdagverblijven en bij mensen thuis. Bij deze workshops (zoals ik ze noem)? gaat het erom mensen te vertellen over het belang van (voor)?lezen, maar vooral ook om te praten over mooie kinderboeken, voor te lezen uit de boeken en de bezoekers mogen natuurlijk uitgebreid snuffelen tussen de boeken die ik meeneem. Ik zeg altijd aan het begin van een workshop dat ik graag praat en vooral over dingen die ik leuk vindt en dat zijn kinderboeken. Het aansprekende van voorlichting vind ik dat je mensen echt tot (voor)lezen kunt aanzetten. Ik heb ooit 1 mevrouw gehad die nooit voorlas, maar door een boek wat ik voorlas in mijn workshop is gaan voorlezen. Dat vind ik echt geweldig. Ik spreek haar nog regelmatig en altijd weer komt dit verhaal naar boven. De voorlichting gaat vooral over welke boeken in welke ontwikkelingsfase, hoe herken je een ‘goed’ kinderboek. Maar een voorlichting is vooral ook heel praktisch. Ik laat heel veel boeken zien en lees ontzettend veel voor. Zo leren mensen hoe je kunt voorlezen en het is meteen een stuk aansprekender.

Marketing

Er is veel via mond-op-mond reclame gegaan. Nu word ik ook regelmatig via de site gevonden. Op kinderdagverblijven, peuterspeelzalen word ik inmiddels vaak jaarlijks of tweejaarlijks gevraagd.

Mensen die een bijeenkomst bezochten namen vaak nog eens contact op met vragen over kinderboeken. Om op al deze vragen gemakkelijk een antwoord te kunnen geven en om informatie overzichtelijk te rangschikken, besloten wij een online kinderboekhandel te openen.

Online kinderboekhandel

Uitgangspunt van de Boekanouk-site was en is het maken van een overzichtelijke site waarop ouders, verzorgers, opvoeders, leerkrachten en andere geïnteresseerden gemakkelijk die kinderboeken kunnen vinden, waar ze naar op zoek zijn. Boeken voor bepaalde leeftijden of rond bepaalde thema’s.

Daarnaast hebben wij ook boeken voor ouders die iets willen weten over bijvoorbeeld voeding of gedragsproblemen. Voor elke leeftijd en voor elke vraag een passend boek. Bij Boekanouk kunnen bezoekers 24 uur per dag terecht om op hun gemak kinderboeken en opvoedingsboeken te bekijken en uit te zoeken. Je bent altijd van harte welkom.

Inmiddels is de online boekwinkel een geheel eigen leven gaan leiden los van de workshops. Onze klanten komen uit de hele wereld en 24 uur per dag worden er boeken besteld. Het leuke is, dat ik ondanks dat het internet is, veel persoonlijk contact heb met klanten. Foto’s van kinderen worden over en weer gemaild en boekentips uitgewisseld. Dit is ook de kracht van mijn kinderboekensite. Je wordt niet ‘te woord gestaan’ door de klantenservice, maar door Anouk van Boekanouk. Ik zeg het altijd zo: Boekanouk is mijn vierde kindje. Ik ben er ontzettend trots op. Ik ben ermee begonnen en het groeit en bloeit steeds meer. Dat is mooi om te zien.

Pakte ik vroeger de boeken nog gewoon in aan de keukentafel, inmiddels wordt dit gedaan door een logistiek dienstverlener en daar ben ik best trots op. We maken gebruik van dezelfde verpakkingslijn als een hele grote internetboekhandel en dat we zover gekomen zijn geeft een goed gevoel. Het uitbesteden van het verpakken geeft ook wat meer rust in het gezin, want stiekem ging daar veel tijd in zitten. Nu besteed ik zo’n 40 uur per week aan Boekanouk. Een groot deel van de tijd aan de inhoud van de site en de marketing, daarnaast aan administratie en het lezen van nieuwe boeken. Ik heb het overigens maar opgegeven om alle nieuwe boeken te lezen. Het zijn er gewoon teveel!

Combinatie werk-gezin

Mijn dochters merken niet zoveel van de uren dat ik met Boekanoek bezig ben. Ik werk als ze naar school zijn (en de jongste naar het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal)? en na school ben ik er voor hen. Het werk wat dan nog niet af is, pak ik ’s avonds op als ze in bed liggen. Deze formule heeft als groot voordeel dat je flexibel bent als er een kind ziek is, met studiedagen en vakanties. Het nadeel is wel dat je altijd een beetje aan het werk bent. Toch nog even snel de mail checken of een telefoontje plegen. Ik vind het wel eens moeilijk om dat los te laten.

Gelukkig zijn het alle drie net zulke boekenwurmen als mama en papa en de mooiste momenten zijn dan ook als we met z’n allen een mooi boek lezen. Favoriet van dit moment is ssstt! Het verhaal over een reus, die je niet wakker mag maken. Een heerlijk prentenboek met veel spanning en humor waaraan de hele familie meedoet door te fluisteren en zachtjes rond te lopen. En dat blijft het allerbelangrijkste in mijn ogen: het plezier dat je met boeken kunt beleven.

Boeken in mijn leven


Boeken betekenen veel voor mij: even ontspannen, los van alle drukte en hectiek. En een mooi boek is net als een mooi schilderij, vind ik. Je legt het ergens op een zichtbare plek en je geniet alleen al van de aanblik (bijvoorbeeld het boek ‘jij bent de liefste’ van Hans en Monique Hagen). Voor mijn kinderen zijn boeken iets heel natuurlijks, net als de duplo of de barbies. Om te zeggen dat het voor hen een dagelijkse levensbehoefte is, is misschien iets te overdreven, maar het is voor hen wel een rustpunt in de dag als er wordt voorgelezen. Mijn oudste dochter zit nu in groep 3 en ontdekt het ‘wonder’ van het zelf te kunnen lezen. Dit geeft ook weer een nieuwe impuls aan het lezen in ons gezin. Mijn eigen lievelingsboek is een jeugdboek ‘Joop ter Heul’ van Cissy van Marxveldt. Heerlijk ouderwets en vol humor. Mijn moeder en ik zijn laatst naar een voorstelling over dit boek geweest. Echt geweldig! Ik hoop dat mijn drie dochters het later ook gaan lezen. De stapel op mijn nachtkastje van nog te lezen ‘volwassen’ boeken groeit ondertussen maar door.

Tip voor ouders w.b. boeken?

Het allerbelangrijkste is: luister goed naar je kind. Welke interesses heeft het? Houdt het van fictie of niet. Zelfs ik maak nog wel eens de fout vanuit mijn interesses een boek te kiezen voor mijn kinderen en wat ze dan vervolgens niet willen lezen.

Meer weten?
Boekanouk

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.