De kracht van een whiteboard: 13 redenen waarom je een whiteboard wilt!

zondag 31 mei 2020 -

Lang leve het whiteboard!

Toen ik in de avonduren de cursus Samen Bevallen gaf, gebruikte ik daarbij graag een whiteboard. Daarop schreef ik de indeling van de avond, zodat de cursisten in één oogopslag konden zien wat er die avond op het programma stond.

Bovendien kon ik er handige afbeeldingen en foto's met een magneet opplakken om mijn woorden kracht bij te zetten met beeld.

En niet alleen als cursusleidster Samen Bevallen ben ik dol op whiteboards.

Ook als 'gewone' moeder zijn whiteboards een must-have.

Daarom in deze post een ode aan het whiteboard

Maar eerst: wat is een whiteboard?

Wat is een whiteboard?


Een whiteboard is volgens Wikipedia een bord met een kunststof deklaag. Die deklaag is wat het een whiteboard zo'n aanwinst maakt. Je kunt er namelijk met uitwisbare stiften op schrijven. En wil je wat nieuws opschrijven? Dan veeg je het gewoon weer weg.

De kracht van het whiteboard 13 redenen waarom ze zo handig zijn


 1. Whiteboards zijn flexibel. Je kunt er een planning opschrijven, op brainstormen, of dingen op uitleggen met behulp van tekst en illustratie.
 2. Je hebt whiteboard die je ophang, maar ook whiteboards op een standaard die je kunt neerzetten waar je ze maar nodig hebt.
 3. Als moeder is een whiteboard handig om bijvoorbeeld het weekmenu op te schrijven zodat je kinderen niet voortdurend komen vragen: 'Mam, wat eten we vandaag?'
 4. Veel ouders gebruiken een whiteboard als een planner of agenda. Het hele gezin weet: op het whiteboard staan mijn afspraken voor deze week.
 5. Je hebt ze in allerlei formaten. Van heel groot, tot klein. Dat maakt dat er voor iedere woning of gebruik wel een geschikt whiteboard te vinden is.
 6. Net zoals ze in verschillende formaten te koop zijn, zijn er ook whiteboards voor alle prijsklassen. Dus of je nou een groot of klein budget hebt, er is altijd wel een whiteboard dat past bij jouw portemonnee.
 7. Ben je niet zo blij met je handschrift? Dan kun je op een whiteboard ook een papier plakken met behulp van een magneet waarop je van te voren je teksten al hebt geschreven.
 8. Whiteboards zijn ook leuke verzamelplekken voor kinderkunst. Het gemiddelde schoolkind heeft productie waarop Picasso jaloers zou zijn geweest. Een whiteboard is een makkelijke en snelle manier om kinderkunst op te hangen.
 9. Je kunt een whiteboard ook gebruiken voor lijstjes. Denk aan boodschappenlijstjes of klusjes die nog moeten worden gedaan. Dat brengt met meteen op het volgende punt:
 10. Wil jij je kinderen leren dat ze best kunnen meehelpen in het huishouden, en ze klusjes laten doen? Op een whiteboard kun je perfect een schema maken met daarop de verschillende klusjes per kind.
 11. Whiteboard zijn ook handig bij een zindelijkheidstraining. Maak een mooi schema, en laat je kind elke keer dat het droog is gebleven een vakje inkleuren.
 12. Schrijf de doelen die je wilt behalen op een whiteboard, en maak ze zo zichtbaar!
 13. Koop er ook eentje op kinderformaat, en laat je kind kantoortje spelen zodat jij lekker kunt doorwerken. Er zijn speciale kinder whiteboards te koop.


Welk whiteboard is geschikt voor jou?


Het antwoord op bovenstaande vraag is: dat hangt ervan af waarvoor je het wilt gebruiken. Wil je een whiteboard professioneel gebruiken, dan heb je waarschijnlijk een grotere nodig dan als je hem wilt gebruiken voor het weekmenu.

Het voordeel van een hangend whiteboard is dat je geen kostbare vloerruimte kwijt bent. Dat is handig als je maar weinig werkruimte beschikbaar hebt. Maar een whiteboard op pootjes kun je weer makkelijker verzetten.

Het beste is daarom om te bedenken waarvoor jij jouw whiteboard wilt gaan gebruiken, en vervolgens rond de neuzen bij verschillende aanbieders van whiteboards. Zo krijg je een goede indruk van wat er zoal op de markt is, en wat je opties zijn.

Whiteboard inspiratie


Hieronder een aantal voorbeelden van 3 heel verschillende whiteboards om je op weg te helpen.

Een whiteboard met draagframe:
Een hangend whiteboard:


Een whiteboard van glas!


Tot slot


Een whiteboard is een aanwinst voor jou als zzp'er en als moeder. Ze helpen je om dingen te visualiseren, te plannen en om je gedachten te ordenen.


Bron afbeeldingen whiteboards: Manutan

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.