Geld verdienen als internet assessor

woensdag 21 oktober 2009 -
Overdag ben ik moeder, maar bij dag, nacht en ontij verander ik in...... Internet Assessor! In mijn hoedanigheid als Internet Assessor schuim ik het internet af, en rapporteer mijn bevindingen voor zo'n vijftien euro per uur.


Wat is een Internet Assessor?

Als internet assessor werk je freelance vanuit huis, en beoordeel je zoekresultaten van zoekmachines. Opdrachtgever is Google, die via o.a. Lionbridge Inc. freelancers inhuurt over de hele wereld voor het Internet Assessor programma.

Hoe kom je er aan?

In juni stond er in gratis dagblad Metro de volgende vacature van Lionbridge:

Het team bij Lionbridge Technologies met centra voor oplossingen in 25 landen wereldwijd is voor uitbreiding van het team Internet Assessors op zoek naar zelfstandige parttime medewerkers die vloeiend Nederlands en Engels spreken en woonachtig zijn in Nederland. Gevraagd: Goede beheersing van de Engelse taal.

Vloeiende beheersing van de Nederlandse taal. We zoeken mensen die toegang hebben tot internet en gewend zijn daarmee om te gaan. Een achtergrond in de IT strekt tot aanbeveling, maar is niet vereist. Vanwege de verlangde vertrouwdheid met de Nederlandse cultuur en geschiedenis moet u al minstens vijf jaar aaneengesloten in Nederland wonen.

Het hoofddoel van het werk is het verbeteren van de kwaliteit van de resultaten uit een zoekmachine voor alle internetgebruikers wereldwijd. Voor dit werk worden resultaten van zoekopdrachten op internet beoordeeld op relevantie met betrekking tot de ingevoerde zoektermen. U wordt gevraagd om feedback, dat wil zeggen uw mening over de weergegeven resultaten te geven. De uren zijn flexibel in te passen rond uw privéleven, en de functie is ideaal voor iemand die op zoek is naar een parttime baan voor 10-20 uur per week).


Sollicitatieprocedure

Om als Internet Assessor aangenomen te worden moet je eerst een examen doen dat bestaat uit 24 theorie vragen en 270 praktische vragen, die representatief zijn voor het werk dat je als Internet Assessor doet.

Ik vond het praktijkexamen pittig, en het is dan ook heel belangrijk van te voren goed alle stof te bestuderen.

Het studiemateriaal wordt beschikbaar gesteld door Lionbridge.

Hoe werkt het?

Als Internet Assessor krijg je toegang tot een Rating Interface met daarop het werk dat bestaat uit taken.

Hoe bevalt het?

Ik vind het erg leuk werk en het is ideaal te combineren met een gezin. Lionbridge betaalt keurig op tijd uit en ik ben dan ook erg blij met mijn baan als Internet Assessor. In juli heb ik 1100 euro verdiend! Op het moment is het vrij rustig, en werk ik gemiddeld zo'n 10 uur per week.

Internet Assessor worden?

Op dit moment zijn er helaas geen vacatures meer voor Internet Assessors in Nederland. Op deze pagina kun je zien in welke landen Internet Asssessor worden gezocht: Lionbridge Internet Assessors Program

28 opmerkingen

 1. Wauw wat boeiend. Ken je nog meer van dit soort internetjobs. En ben je zeker van een baan. Stel
  ze hebben je niet meer nodig kun je dan naar het uwv?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Sietske,

  Internet Assessor is geen baan: je werkt als freelancer. Dus je hebt geen recht op een uitkering.

  Maar het leuke van het werk als internet assessor is dat je het vanuit huis kunt doen. En je komt nog eens ergens: ik ben op plekken op het internet geweest waar ik anders nooit was gekomen!

  Daarnaast heb ik nog heel even gewerkt als 'text link broker' maar dat schiet niet op. Er is een post over dit soort werk, waarin je meer informatie vindt.

  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. HoiHoi,

  Ik heb inmiddels een application de deur uit gedaan. Een paar weken terug al. Maar hoe lang durt het ongeveer voordat je antwoord krijgt? Heb inmiddels een mailtje gestuurd of ze aan kunnen geven wat de verwachte duur van de procedure is maar nog niets gehoord.
  Pfff, wachten duurt zo lang. En ik wil zo graag :-)

  Groetjes,
  Corry

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corry,

   het is inmiddels een tijdje geleden voor mij dat ik er solliciteerde, en ik weet eigenlijk niet meer goed hoe lang het duurde. Hopelijk hoor je snel iets! En anders zou ik gewoon nogmaals contact met ze opnemen.

   Ik doe het werk nu geloof ik al vier jaar, en het bevalt me uitstekend.

   Nicole

   Verwijderen
 4. Hi Nicole,

  Dank voor je advies, zit te wachten tot ik het examen mag gaan doen. Als het goed is krijg ik dat vanavond. Spannend, kan niet wachten :-). Heb je misschien nog wat tips over hoe en wat? Het zou zo geweldig zijn als dit gaat lukken dan heb ik eindelijk weer zelf mijn toekomst in de hand dus echt belangrijk. Al vast bedankt voor elk advies!

  Groeten, Mariska

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hi Mariska,

  mijn belangrijkste tip is te zorgen dat je een aantal uur niet gestoord wordt, zodat je het examen rustig kunt maken. Heel veel succes gewenst, en ik zal voor je duimen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Nicole en Mariska,

   Ook ik mag het examen vanavond maken. Superspannend.
   Ik vroeg me wel af Nicole, welke Var willen ze graag hebben (denk resultaat uit overige werkzaamheden) en ben jij ingeschreven bij de kvk?

   Groetjes,
   Corry

   ps: Mariska, succes vanavond. Hoop voor ons beiden dat we het gaan halen.

   Verwijderen
 6. Hoi Nicole en Corry,

  Dank voor voor je advies Nicole, ga zeker mijn best doen.
  En @ Corry jij ook veel suc6, zou idd leuk zijn als we het beide halen en lijkt me dan ook leuk in contact te komen maar eerst maar ff het examen doen :-). Trouwens wat bedoel jij met Var? zegt mij niets, nu ben ook blond maar toch haha.
  Groetjes, Mariska

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Nicole,

  Jeee, ik heb het examen gehaald. Wilde je nog even hartelijk bedanken voor dit artikel want zonder had ik nooit van Lionbridge afgeweten en dan had ik de kans thuis te kunnen blijven bij mijn kindjes gemist! Heel erg bedankt hiervoor!

  Groetjes,
  Corry

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gefeliciteerd Corry! Ik dacht net vandaag nog aan jullie. Fijn dat je het gehaald hebt!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Nicole,

  Toch nog een vraagje aan de expert: ik moet vanmiddag een webinar doen en van het weekend heb ik al 20 minuutjes "gewerkt" :-) maar sinds gisteren zijn er geen opdrachten beschikbaar voor me. Is dat normaal als je nieuw bent? Maak me meteen al weer zorgen :-(

  Alvast bedankt voor de reactie.

  Groetjes,
  Corry

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is heel normaal Corry, maak je geen zorgen. Op het moment heb ik ook steeds 'no rating tasks'. Het is echt heel wisselend hoeveel werk er is. Toen ik de oorspronkelijke post schreef kwam ik aan de 10 uur per week, maar op het moment is dat minder. Maar er is ook een week geweest dat ik de 20 uur haalde.

   Verwijderen
  2. Gelukkig, dat is wel een geruststelling. Gebeurt het dan vaak dat de 10 uur niet gehaald kan worden?

   Verwijderen
  3. Bij mij komt dit het laatste jaar regelmatig voor, maar ik ben niet representatief. Ik heb namelijk een speciaal examen verprutst, en mag daardoor op dit moment alleen nog url taken doen.

   Het wisselt gewoon.

   Verwijderen
  4. Jeetje, dat is ook balen voor je zeg. Kun je dat niet overnieuw doen/ oplossen?

   Wel gek dat ze mensen aannemen als bijvoorbeeld de 10 uur per week niet gehaald kan worden. Ik wil graag mijn gewone baan opzeggen om bij de kinderen te kunnen zijn maar heb deze week nog maar 1,5 u kunnen werken omdat er verder nrt is. En dan gaan we het niet redden dus opzeggen durf ik nog even niet.
   Vandaar de vraag of je de 10 uur vaak niet haalt. Als ik over het gehele jaar genomen 10 u gem per week haal, dan kan ik prima opzeggen bij mijn huidige baan maar als het maar 5 uur per week is of zo, wordt het heel krapjes...

   Verwijderen
  5. Op basis van mijn ervaringen op dít moment, zou ik niet het risico nemen je baan op te zeggen. Het aantal taken wisselt gewoon steeds.

   Verwijderen
 10. Ok, das in ieder geval een heel helder antwoord. Maar als je kijkt naar afgelopen jaar o.i.d.. Op hoeveel uur zou je dan gemiddeld komen denk je?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Míjn persoonlijke afgelopen jaar is helaas niet representatief omdat ik alleen url taken kan doen, dus daar heb je weinig aan. Ik ga er vanuit dat jij wel verschillende soorten taken kunt doen.

  Ik zou gewoon kijken hoe het loopt, en na mínstens een jaar pas bekijken of het voldoende werk oplevert om je vaste baan op te zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb net een mail gekregen dat ik door de surveymonkey test heen was gekomen en moet nu allemaal formulieren opsturen. Als ik het goed begrijp krijg je daarna dus nog een test?

  Het voornaamste waar ik alleen mee in me maag zit is dat ze zeggen te checken of je freelancer bent. Betekend dit dus dat je je wel MOET inschrijven bij KvK? Of kan je hier op de een of andere manier omheen? En verlies je dan niet veel inkomsten door die inschrijving en de inkomstenbelasting die je moet betalen? In de mail staat verder dat ze je betalen via Wire Transfer, maar stuur je dan eerst een factuur naar hen toe? (want hoe kan je anders je administratie bijhouden).

  En tot slot vroeg ik me af hoe het zit met uren. Heb je een bepaald aantal uur dat je aan een taak mag zitten? Want hoe wordt bijgehouden wat je uren zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Je moet een soort test doen, die bestaat uit een theoriedeel en een praktijkdeel. Als je die allebei haalt kun je aan het werk als internet assessor. De 'surveymonkey test' ken ik niet, want ik heb destijds via mail gesolliciteerd, en daar was zo'n test niet bij.

  Je hoeft je absoluut niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, maar wat je wel nodig hebt is een zogenaamde VAR-verklaring. Die kun je aanvragen bij de Belastingdienst. Maar ik zou eerst kijken of je de toetsen haalt.

  Het aantal uren dat je werkt, houd je zelf bij in een formulier dat Lionbridge aanbiedt. Aan het eind van de maand tellen zij alle uren bij elkaar op, en betalen je uit.

  Er zijn inderdaad criteria hoe lang je over taken mag doen, maar dat wordt allemaal prima uitgelegd als je de toets hebt gehaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb een paar jaar geleden gesolliciteerd maar de sollicitatie toen niet afgemaakt. Twee maanden geleden kreeg ik een mail van ze of ik nog interesse heb. Ik heb toen een test gedaan (was een korte test) en daar kreeg ik een mail op dat ik die gehaald heb. Ik heb allerlei formulieren teruggemaild en heb inloggegevens ontvangen. En nu?

  Ik kijk een paar keer per dag op de Market place, maar er staat telkens No HitApps available. Dit is toch de plek waar opdrachten zouden moeten staan? Krijg je daar ook mail van of moet ik zelf telkens kijken?

  Hopelijk kan ik snel echt aan het werk. Ik heb er zin in!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit klinkt anders dan bij mij. Ik had ook een korte test geloof ik, maar daarna moest ik een examen doen dat bestond uit een theorie en een praktijkdeel. Pas nadat ik dat examen had gehaald kon ik aan het werk.

   In mijn geval is er ook geen sprake van een 'market place'. Heb je gesolliciteerd bij Lionbridge? Misschien op een andere functie? Ik herken dit gedeelte in ieder geval niet. Het handigst is waarschijnlijk gewoon even contact opnemen met ze, en navragen!

   groetjes,
   Nicole

   Verwijderen
  2. Het ging bij om de Lionbridge Pay Per Task Freelance Position en ik moest de Survey Monkey Exam doen. Verder heb ik geen examens moeten doen. Ik zal ze wel even mailen hoe het nu verder gaat.

   Verwijderen
 15. Dat is inderdaad een andere freelance positie dan ik heb bij Lionbridge! Veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat houdt zo'n Survey Monkey Exam precies in? Kun je dit van tevoren oefenen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het Survey Monkey Exam was niet het examen wat ik moest doen om als Internet Assessor aan de slag te kunnen.

   Het examen dat ik moest doen bestond uit een theoriedeel en een praktijkdeel. De lesstof kreeg ik (gratis) aangereikt door Lionbridge, en kon ik van te voren bestuderen.

   Inmiddels werk ik alweer een aantal jaren voor Lionbridge als Internet Assessor en ik vind het prima werk. Maar de hoeveelheid werk is momenteel sterk wisselend.

   Verwijderen
 17. Hoe betaald lionbridge uit en in welke valuta?

  BeantwoordenVerwijderen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.