Herbalife: gouden kans of geldklopperij?

zaterdag 10 juli 2010 -
Word snel gelukkig, rijk en gezond! En het enige dat je ervoor hoeft te doen is even Herbalife producten te kopen! Herbalife is een multi level marketing bedrijf dat dieetproducten, voedingssupplementen en producten voor persoonlijke verzorging verkoopt via distributeurs.

Regelmatig komen er mailtjes binnen op Het Moederfront van mensen die met Herbalife werken en daar enthousiast over zijn. Is Herbalife inderdaad de Gouden Kans je leven in eigen hand te nemen, slank fit en gezond te worden en ook nog eens rijk? Het klinkt bijna als een sprookje. Is het dat ook? We gingen op onderzoek uit.

De geschiedenis van Herbalife

Er was eens een jongen, die Marc Hughes heette. Hij had een moeder die zichzelf te dik vond, en probeerde af te vallen met dieetpillen. Toen Marc 15 jaar was stopte hij met school en deed wat dingen die hem in aanraking brachten met justitie. Hij moest naar een opvanghuis voor jeugdige delinquenten. Daar ontdekte hij zijn talent voor verkoop toen hij loten verkocht om geld in te zamelen voor de school. Toen hij 19 was stierf zijn moeder op 36-jarige leeftijd; volgens de autopsie aan een drugs overdosis maar volgens Marc aan de gevolgen van verkeerde dieetpillen.

Het overlijden van zijn moeder inspireerde Marc om gezònde dieetproducten te ontwikkelen. Hij deed dit samen met productontwikkelaar Marconi. In 1980 startten ze samen Herbalife. Marc wist van aanpakken en verkocht de Herbalife-producten vanuit de kofferbak van zijn auto. Om bekendheid te geven aan de producten maakten ze reclame op televisie. In deze reclames vertelden mensen hoe gezond ze waren geworden dankzij Herbalife-producten. Deze vorm van reclame heet 'testimonials', en is veel te zien in Home Shopping programma's. Bovendien waren er bumperstickers en buttons met daarop "Lose weight now, ask me how." Ook organiseerde Marc bijeenkomsten waarin hij vertelde over Herbalife. Dankzij zijn charisma trokken de bijeenkomsten vele mensen. De bijeenkomsten worden zelfs wel 'cult-achtig' genoemd.

De producten waren niet goedkoop. Een gewichtsverlies-programma kostte ongeveer 25 euro per maand. Maar een manier om de kosten te drukken was door zelf distribiteur te worden en dan kreeg je een korting van 25% op alles dat je kocht. Met die korting kon je dan weer winst maken door de producten door te verkopen.

Herbalife werd een groot succes. In 1985, vijf jaar na de start, had Herbalife maar liefst een omzet van 500 miljoen dollar.

Kritiek op Herbalife

Toch leefde Marc niet lang en gelukkig. Met het succes kwam ook de kritiek. Gezondheidsexperts zetten vraagtekens bij de effectiviteit van de producten. En de FDA (Food and Drugs Administration) vond dat de etiketten op de producten misleidend waren. Niet zo verbazingwekkend als je bedenkt dat volgens de etiketten de producten bij maar liefst 70 ziektes zouden helpen. Zo zouden ze helpen om tumoren op te lossen en te verwijderen, ze zouden je jonger maken en je mentale alertheid vergroten. Jezus was niks vergeleken bij Herbalife.

Maar het kon nog erger, want in 1985 diende de officier van justitie een klacht in tegen Herbalife. Herbalife werd beschuldigd van misleiding van de consument en van een illegaal piramidesysteem. Marc liet zich niet uit het veld slaan en zei tijdens de rechtszaak "Als zij zulke experts zijn, waarom zijn ze dan zo dik? Ik ben 16 pond afgevallen in de laatste jaren." Uiteindelijk werd de zaak geschikt, en Herbalife ging akkoord met een boete van 850.000 dollar een lange reeks van beperkende regels op de claims over de effectiviteit van de producten. Bovendien werden 2 producten van de markt gehaald. Door de negatieve publiciteit daalde de omzet flink, maar Herbalife overleefde en breidde wereldwijd uit. Datzelfde jaar ging Herbalife naar de beurs.

In 1998 kwam Herbalife opnieuw negatief in het nieuws. De FDA legde een verband tussen de hartaanval van een 28-jarige vrouw en haar gebruik van een Herbalife-product: Original Green. Dit product bevat ephedrine. Ephedrine vermindert de eetlust en stimuleert de vetverbranding. Helaas stimuleert het ook de hoogte van je bloeddruk en je hartslag. Er werd een onderzoek ingesteld naar de veiligheid van afslankmiddelen die ephedrine bevatten. Herbalife's woordvoerder Pair zei: "It does nog concern me, because no deaths have been linked to our product." Volgens hem voldoen Herbalifes producten aan de regels van de FDA. Inmiddels heeft Herbalife ephedrine uit de producten verwijderd.

In 2000 stierf Marc, rijk maar blijkbaar niet zo gelukkig, aan de gevolgen van een 4-daagse drinkpartij en een anti-depressivum. Hoewel dit het einde betekende van Marc was het niet het einde van Herbalife. Een nieuwe directeur werd benoemd en de 14 meest succesvolle distributeurs gingen de bijeenkomsten leiden.

Anno 2004 is Michael Johnson, die eerder bij Walt Disney werkte, de derde directeur sinds Marc Hughes' dood in 2000.

Geld verdienen met Herbalife?

Geld verdienen met Herbalife is mogelijk maar moeilijk. De markt is behoorlijk verzadigd. Zoek maar eens met Google op Herbalife en de advertenties vliegen je om de oren. Het zal je opvallen dat in de url's de naam 'Herbalife' niet genoemd wordt. Dat is vanwege regel 23 van Herbalife: "Distributors may not use the nameHerbalif or any of its trademarks, trade names, or product names in their domain name (URL) which could create confusion with the Company ".

Als Herbalife distributeur kun je geld verdienen door zelf producten te verkopen en aan de verkoop van de mensen die jij hebt 'geworven'. Een kleine groep van deze distribiteurs doet het goed. Zij maken een netwerk van verkopers onder hen en worden rijk van de 'overrides'. Het grootste deel van de distribiteurs is niet zo succesvol. Gemiddeld verdienen zij zo'n 420 euro per jaar volgens het tijdschrift Forbes.

Herbalife raadt aan om marketing materiaal en inspirationele dvd's te kopen om een succesvol distributeur te worden. De kosten hiervan kunnen behoorlijk oplopen.

De beste kans om geld te verdienen met Herbalife is te emigreren naar een gebied waar nog geen distribiteurs zijn. Vermijd de volgende gebieden:

Argentina
Australia
Austria
Belgium
Botswana
Brazil
Canada
Chile
China
Colombia
Croatia
Cyprus
Czech Republic
Denmark
Dominican Republic
Finland
France
Germany
Greece
Hong Kong
Iceland
India
Indonesia
Israel
Italy
Jamaica
Japan
Korea
Latvia
Lesotho
Mexico
Morocco
Namibia
Netherlands
New Zealand
Norway
Panama
Philippines
Poland
Portugal
Puerto Rico
Republic of Ireland
Russian Federation
Slovak Republic
South Africa
Spain
Swaziland
Sweden
Switzerland
Taiwan
Thailand
Turkey
United Kingdom
United States
Venezuela

Afvallen met Herbalife?

Sommige mensen vallen inderdaad af met Herbalife. Maar volgens het Voedingscentrum kunnen dezelfde resultaten bereikt worden met gezond eten, en dat is een stuk goedkoper.

Dit zegt het Voedingscentrum over Herbalife: "Herbalife producten bestaan uit maaltijdvervangers, zoals een shake die als vervanging van het ontbijt gebruikt kan worden, èn voedingssupplementen, zoals kruidentabletten. Van diverse producten is niet volledig bekend welke stoffen erin zitten, aangezien bepaalde plantenextracten niet gespecificeerd worden. Herbalife spreekt over bepaalde positieve effecten van kruidenextracten en bioactieve stoffen. Hier is echter nog te weinig onderzoek naar gedaan, om tot deze uitspraken te komen. Er zijn geen aanwijzingen dat producten van Herbalife onveilig zijn. De onduidelijkheid over bepaalde stoffen en gehaltes, laten echter wel ruimte voor enige onzekerheid. Onderzoeken die volgens Herbalife bij TNO plaats zouden hebben gevonden, zijn bij TNO geheel onbekend."

En volgens de Belgische variant van de consumentenbond, Test-Aankoop bevatten de producten "een overdosis vitamines en mineralen en wat proteïnes, vezels en suikers. Niets bijzonders!"

Kortom: van Herbalife wordt vooral je portemonnee slanker.

Bronnen:

Kritische sites

Cockeyed

Death and denial at Herbalife

Supplemental Income

Herbalife: handelaar in kwakzalverij en illusies

Site van Herbalife

Herbalife

15 opmerkingen

 1. Herbalife is zoveel meer dan maar een product om af te vallen, of geld te verdienen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Onbegrijpelijk dat er nog mensen zijn die toch distributeur worden. Er moet dan toch een belletje gaan rinkelen, als er zoveel producten van Herbalife op het internet door Jan en alleman worden aangeboden?. Een'gat in de markt'kun je het niet noemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vanuit een persoonlijke frustratie komt deze visie op Herbalife voort. Voor mij staat, met 16 jaar intensieve ervaring in zowel de producten als de onderneming en de fijne mensen die erin werken, vast: Herbalife is een zegen voor de mensheid! Vergeet het dwaze en misleidende verhaal over zijn oprichter Mark Hughes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een onnozele visie op de realiteit. 25€/maand is duur voor vervangmaaltijden waar je gewoon beter van wordt. Ten eerste vervang je maaltijden die je dan niet meer moet kopen. Probeer maar eens 30 maaltijden te kopen voor 25€...daar spaar je dus..inderdaad ... geld mee uit, én je krijgt er nog gratis coaching bovenop. Ten tweede, het komt je gezondheid ten goede. Ik neem Herbalife ELKE dag sedert 19 jaar, en ik weet waarover ik spreek. Het is een totaalplan (.be) waardoor je gewoon een betere levenskwaliteit hebt.
  Ten derde, velen willen geld verdienen, maar willen dat liefst door zo weinig mogelijk te doen. Keep on dreaming zeg ik daartegen. Bestaat niet in deze wereld. Je kan héél goed verdienen als je werkt en je zaak opbouwt, dag na dag. Net zoals elke andere zelfstandige, met dat verschil dat je geen noemenswaardige investeringen hebt. Tenzij je 115€ een zakelijke investering noemt, die je dan nog dadelijk terugverdiend.
  Als je van die mening bent, blijf dan aub werken voor je baas en wordt niet zelfstandig. Uw baas zal ze dan wel "op uw rug" verdienen.
  Alle anderen die vooruit willen komen, welkom, maar verwacht niet te veel medelijden van mij. Zo werkt een zaak nu eenmaal niet. Ik zal nog een shake drinken op mijn gezondheid :-) Raf Rottiers :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zegt iemand die herbalife verkoopt en trouwens 25/ maand klopt niet! Je besteedt minimum 100 euro of meer per maand!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ook weer niet juist ! 200 € voor 3 maand is al een zeer uitgebreid startpakket. Laat je begeleiden in een gewichtsbeheersingsprogramma en je bepaalt zelf op welk tempo je wil afslanken. Bij Weight-Watchers maak je maar eens de rekening van de eigen producten die je per maand nodig hebt om je voedingsprogramma uit te voeren ! Een meervoud van 100 euro. en voor de rest op je kin kloppen. De programma's van Herbalife laten je nog ruimte om een warme maaltijd te nemen met de familie. Zo zit je niet alleen met je blaadje sla.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoe leg je dan uit dat ik deze morgen 3 producten heb gekocht voor 130 euro, 1 instand theedrank 100gr 2 voedingsshake 550gr 3 Herbal aloë drank. Was eerste bestelling, vond het zeer duur en zal ook de laatste bestelling zijn of het nu wel of niet werkt. het was mijn stommiteit van de dag en hoe ik weer vrienden zal verliezen door vertrouwen in hen te hebben. Harry VC

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Harry,

   Indien je tevreden bent over de producten kan je beter zelf distributeur zijn en de goederen inkopen aan voordeel. Je hoeft geen BTW nummer of zo hebben, je doet dit als klant en je krijgt 25% directe korting, en nadien 35% ... 42% ... en dan 50%.
   Ik ben zelf distributeur, maar ik verkoop enkel aan voordeel ... tis inderdaad al duur genoeg.
   Maar de producten zijn echt goed.

   Verwijderen
 8. Flut product!!!Voelde me inderdaad al snel energieker, en de kilo's vlogen eraf, maar na 7 dagen niet naar wc te zijn geweest (en ja, heb Fiber89 en andere vezeltabletten erbij genomen)vond ik het welletjes, mijn darmen zijn me liever dan wat dan ook...dan maar wat vaker naar de sportschool, hoe geestdodend dat ook is, blijft wel veeeel gezonder dan deze troep!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. fiber 89? Dat is helemaal niet van herbalife hihihi

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Moest het ook gebruiken op aanraden van distributeur, incl die dure niet werkende vezeltabletten over hihi gesproken....darmen vol en portemonnee leeg....

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mensen willen altijd negatieve dingen schrijven als ze volledig ontwetend zijn over het onderwerp. Dat lijkt mens eigen. Zullen we het angst noemen? Angst voor het onbekenden. Herbalife moet je leren kennen, dat is absoluut niets iets van je binnen een jaar begrijpt. Dat moet je ervaren, de feiten onder de loep nemen en je er in verdiepen. Dat heet goed onderzoek doen en dan tot conclusies komen. Ipv: nou we gaan eens even op onderzoek uit...zulke lui schaad het goede wat hier onder schuil gaat.

  HET SUC6 VAN HBL IS TE GROOT OM ONDERUIT GEHAALD TE KUNNEN WORDEN.

  Er komt een tijd dat juist zulke lui in twijfel wordt getrokken. Zelf ben ik al zover. Die tijd duurt niet lang.

  Lang leven de kuddedieren en de mening daarvan.....! De gevolgen zijn ook voor hen....alsof de gezonheid zo goed gaat momenteel op de manier waarop we nu ons voedingspatroon inrichten....zullen we die feiten eens onder de loep nemen!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Tja, ik ´zweer bij´ voldoende lichaamsbeweging en gewoon op je eten letten... neem voldoende fruit en groente, eet gezond en afwisselend, niet te veel op je bord scheppen, neem één portie, dat soort dingen... en voor mij werkt dat prima.
  Herbalife en dat soort producten ... nee, laat maar. Ik krijg er altijd een raar gevoel bij. En je portemonnee ook...
  Gr. Suzz

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het kan mij niet schelen wat voor een negatieve meningen er worden gepubliceerd. Ik ben lekker rustig aan het afvallen met 2x per dag een shake, een reepje om 11.00 uur een een bakje fruit om 15.00 uur en 's avonds een warme prak zonder koolhydraten. Ik voel mij superfit, heb geen honger en de shakes zijn echt erg lekker!
  Ik ben nu 5.6 kg kwijt in twee maanden en ga nog even lekker door tot ik 8 kg kwijt ben. Mij hoor je niet klagen over dit product!
  Chappeau!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha en als je straks je 8 kilootjes kwijt bent en stopt met deze shakes en alle andere “afval onzin producten” en weer normaal voedsel gaat eten, ben je over 2 jaar weer terug waar je begonnen bent!
   Ik werk al jaren in de sportbranche en zie dit elke dag weer gebeuren.
   Je moet iets kiezen wat je dagelijks vol kunt houden: bewegen en goed voedsel tot je nemen met hoogwaardige voedingstoffen erin!
   Of wil je voor de rest van je leven shakes blijven slurpen, belachelijk!!!
   Blijf zoveel mogelijk van de suikers en slechte vetten af, want die zitten al bijna overal in, en laat je darmen werken door “vast voedsel” te eten en BEWEEG!!!!
   Shakes zijn voor luie mensen!!!
   Do the work, and you will get the reward!!!

   Verwijderen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.