Webshop met Indonesische artikelen

woensdag 12 maart 2008 -






Ik ben Marlies van Hoekelen, 40 jaar. Alweer 14 jaar getrouwd met dezelfde lieve man. Samen hebben we een zoon van 8 jaar en een dochter van 5 jaar. Tot de geboorte van Tim heb ik vooral gewerkt in de gezondheidszorg. Daarnaast heb ik toen verschillende cursussen gevolgd waaronder computer cursussen. In de tijd dat Tim geboren werd was er een groot tekort professionele kinderopvang en ik werd min of meer gedwongen te stoppen met het werken buitenshuis. Dus nam ik het maar zoals het was en maakte er een heel leuke, goede tijd van.

Het idee mijn eigen webshop te starten

Het afgelopen schooljaar was het eerste jaar waarin de jongste ook naar school ging. Nu kreeg ik mijn handen vrij om zelf weer wat werk op te pakken. Maar wat te doen? Ik wil eigenlijk na al die tijd dat ik zelf voor de kinderen heb gezorgd geen kinderopvang voor hun regelen. Ik ging op zoek naar een baan in vast dienstverband en onder schooltijden, maar dat is niet zomaar te vinden.

Toen het echt niet lukte werd het idee van Marlinq geboren. Werken vanuit huis, op de tijden die het mij schikt, met werk wat ik ontzettend leuk vind. Mijn man heeft naast zijn vaste baan een eigen bedrijf. Hij doet van alles op internet. Van het vastleggen van de domeinnaam tot het hosten en onderhouden van sites voor klanten. Vaak zit ik mee te kijken wanneer hij een site aan het bouwen is. Zo kreeg ik allerlei informatie over computers, internet en alles daar om heen. En ik vind het een heel leuke materie. Geen vaste baan voor mij en een man die handig is op internet was de beste combinatie voor het idee van een webshop.


Indonesische producten

De producten die ik in de webshop verkoop zijn allemaal gemaakt op basis van fair trade. Dit spreekt me erg aan: zo kan ik toch weer iets goeds doen voor de mensen. Want ik ben niet echt een verkoper in hart en nieren. Ik wil graag dat mijn producten zichzelf verkopen.

De meeste producten die in de webshop verkocht worden zijn uniek. De kwaliteit van de producten is erg goed. Het verhaal achter de producten ga ik dit jaar ook schrijven in de webshop. De producten zijn heel scherp geprijsd en doordat ik zelf geen winkel heb, hoef ik die kosten ook niet in de producten door te berekenen.

Het assortiment vaststellenn

Samen met de groothandel hebben we gekeken naar hun assortiment. De producten die in de webshop zijn gekomen voldoen aan een aantal belangrijke eisen.

* Het product moet bijvoorbeeld geschikt zijn om verzonden te worden (niet te groot, te zwaar of te kwetsbaar).

* Van het product moeten er meerdere exemplaren zijn op voorraad, zodat ik niet voor één artikel een hele foto met beschrijving moet maken en bij verkoop het artikel weer moet verwijderen.

* Het product moet passen in mijn fotostudio die beperkte afmetingen heeft, want dan alleen kan ik een presentatie maken die bij de uitstraling van de webshop past.


Inkoop

De eigenaar van de groothandel gaat zelf naar Indonesië. Hij koopt uitsluitend in bij de lokale Indonesische bevolking, met als doel de levenssituatie van de betreffende families te verbeteren. Daar zij in de loop der jaren vele families hebben ingeschakeld om samen met ons hun producten hier in Nederland te kunnen verkopen, zijn deze familie's afhankelijk van de omzet van Garuda Fair Trade en Mimpi Indah.

Prijs bepalen

Wij willen een hoge omzet snelheid bereiken, met als doel zoveel mogelijk mensen in Indonesië aan het werk te houden. Daarom zijn onze artikelen scherp geprijsd, ondanks de veelal hoge kwaliteit. De prijs wordt in onderling overleg met de groothandel bepaald.

De naam van mijn winkel: Mimpi-indah

Mimpi-indah betekent mooie droom. Het is een mooie droom die uitkomt, voor de leveranciers om werk te hebben. Het is een mooie droom voor ons die uitkomt, om deze producten te mogen verkopen. Het is een mooie droom die uitkomt, voor mijn klanten om zo een prachtig, met de hand vervaardigt product te kunnen kopen.

Tijdsbesteding

De webshop heb ik helemaal zelf ingericht. Ik heb eerst zelf de artikelen op de foto gezet. Dan het artikel een nummer gegeven en alle gegevens verzameld als afmetingen en gewicht, oorsprong, van welk materiaal en uit welke fabriek. Dit kostte flink wat tijd.

Aan het eind van iedere maand zet ik nieuwe aanbiedingen en nieuwe artikelen in de webshop. Dit kost ongeveer 2 tot 3 uur.
Wanneer een bestelling binnen komt, haal ik die op bij de groothandel en moet ik het product klaar maken voor verzending. Ik verzorg dan alle administratie er om heen. Dit kost per bestelling ongeveer 20 minuten. Het aantal bestellingen per week is nog niet constant, dus hier kan ik nog niet zoveel over vertellen.

Publiciteit

Ik krijg mijn klanten via

mijn eigen vrienden en familie kring, die klant zijn of nog meer klanten hebben aangebracht

internet, mijn webshop wordt vermeld op verschillende verzamel-sites

flyers, in de buurt en op school


En overal vertellen wat je doet!

Kosten en baten

Voldoende om een centje er bij te verdienen, hier zal ik geen volledig maandsalaris uit kunnen halen.

Aanloopkosten en investeringen

* inschrijven kamer van koophandel
* lidmaatschap van hoofdbedrijfschap detailhandel
* openen bankrekeningnummer
* openen Ideal
* openen paypal
* het ontwerpen van een webshop
* registreren van een domeinnaam
* hosten van de website
* voor het maken van de foto’s een goede fotocamera en een fotostudio
* administratiepakket
* visitekaartjes
* flyers

Leuke aspecten, minder leuk

Leuk: ik kan het doen in mijn eigen tijd
Ik vind dat ik leuke producten verkoop
Ik heb de winkel ingericht naar mijn eigen smaak
Ik doe de leveranciers in Indonesië er een groot plezier mee als ik wat verkoop

Niet leuk: het werk is niet altijd in te plannen, soms heel druk, dan weer een paar dagen niks. Dat is lastig voor mijn strakke planning.

Tips voor anderen die een webshop willen starten

* Sta 100% achter je idee, want het gaat met vallen en opstaan

* Geef jezelf de tijd als je part-time gaat werken. Verwacht niet dat je in 10 uur per week 40 uur werken kunt. Dus neem de tijd voor alles.

* Zorg ervoor dat je van te voren alles goed uitzoekt. Regelzaken als verplicht lidmaatschap. Maar ook uitzoeken welke bank je wil helpen met het starten (postbank gaf mij geen creditcard want ik had geen inkomsten. Terwijl de inkomsten juist door die creditcard zouden komen). Hoe regel je het verzenden & retourneren. Maak een duidelijke privacy verklaring. Zorg voor jezelf met duidelijke algemene voorwaarden. Overleg met een accountant hoe je het beste je administratie kunt inrichten.

Combinatie met gezin

Iedere week maak ik een schema voor mezelf. Daarin geef ik mezelf de ruimte voor verschillende dingen:

* de zorg voor de kinderen (als zij thuis zijn van school dan werk ik niet)

* de zorg voor het huishouden (iedere dag een beetje, zo is het eind van de week allemaal weer gedaan)

* de tijd om te werken (vooral als de kinderen op school zijn, maar ook in de avonden als zij slapen en in het weekend als manlief er voor ze kan zijn)

* de tijd die ik op school wil besteden met wat vrijwilligerswerk (hulp bij creatief en spelletjes en al die andere dingen die er gedaan kunnen worden)

* één avond in de week is voor mijzelf: hierin mag ik zelf doen en laten wat ik wil. Ik kan dan mijn batterij opladen.

Marlies

Marlinq
Mimpi-indah
Leiden Adventures
0

Demonstratice Janbibejan

maandag 10 maart 2008 -








Hallo mijn naam is Yvonne! Ik ben 38 lentes jong, woon samen met Michiel en we hebben 2 kinderen. Youri van 12 en Renske van 2 jaar.

Mijn achtergrond

Ik heb van alles gedaan, wat het werken betreft, van Albert heijn, tot werken in een kunstbloemen atelier in Belgie. Ik heb mijn diploma apothekers assistente. Je ziet het: ik ben een manusje van alles!! Sinds aug. 2007 ben ik werkzaam bij Janbibejan en het bevalt me geweldig.

Hoe kwam ik op het idee om voor Janbibejan te gaan werken?

Dat is wel grappig om te vertellen, ik was al werkzaam bij Tupperware, maar vond ze te pusherig, ik had ook niet de klik met het product. Begrijp me niet verkeerd: het is heel goed spul maar ik miste iets. De vreugde die bepaalde dingen kunnen uitstralen. Ik had het hier met een vriendin over en die zei: ik vind Janbibejan echt iets voor jou, wij hebben het op onze peuterspeelzaal, het is heel degelijk en duurzaam en je wordt er vrolijk van!! Nou daar had ik wel oren naar!

Ik ben meteen gaan kijken op de website van Janbibejan en heb me aangemeld.

Aanmelden als demonstratrice

Kort daarop werd ik uitgenodigd door de teammanager uit mijn regio en had een soort van sollicitatie gesprek. Dat vond ik in het begin eigenlijk wat gek, bij Tupperware mag iederéén zo maar beginnen. Uiteindelijk vond ik het wel heel goed dat ze dit deden, want dat bewees dat ze niet jan en alleman aannamen, en dat je heel serieus genomen wordt. Dus niet alleen kwaliteit bij het speelgoed, maar ook bij de demonstratrices!

Er zijn geen startkosten en je hoeft geen financiële investering te doen.

Starterstraining

Bij Janbibejan krijg je een starterstraining, verkoop en artikeltraining. Wij hebben toen een schilderijtje gemaakt met de ontwerpster Eva Zegers, van Janbibejan. Echt een hele leuke ervaring! Zo'n opleiding doe je dus 2 dagen (niet achter elkaar).

Als je op de starterstraining beslist of je voor Janbibejan wilt gaan werken, krijg je ook gelijk je spullen mee naar huis!
Ik weet nog goed dat ik alles meteen thuis uitpakte en het één nog mooier en leuker dan het andere vond. En ja, ik werd er echt heel blij van!! Mijn dochtertje vond het ook helemaal geweldig, al dat mooie spul.

Ze heeft ook echt al haar favoriete spullen, Klaartje koe de duwbak, en de paddestoel 3 ballen, lief rollerbeest en de loopfiets geit.

Tijdsbesteding

Qua tijd besteed ik ongeveer 2 1/2 uur á 3 uur aan een houten speelgoed avond. Het bestelformulier invullen duurt ongeveer een half uurtje, en dan als de bestelling binnen komt sorteer je het, kijkt het na en gaat het afleveren.

De combinatie met mijn gezin is heel makkelijk. De avonden dat ik weg ben, is mijn partner thuis. Dus is er altijd iemand thuis, overdags kan ik me op mijn kinderen concentreren en op het huishouden en 1 of 2 avonden in de week ben ik er lekker uit!! Dit is echt een aanrader voor iedereen die graag iets erbij zou willen doen, zonder dat het gezinsleven eronder lijdt.

Klantenwerving

In het begin heb je startparty's 5 stuks, en daar vanuit borduur je verder. Janbibejan heeft op dit moment een hele leuke weekplanner van kikker ( waar ze rechten over hebben!!). Dit is een zogenaamd doorboekingscadeau. Dus ben je op een houten speelgoed avond en je denkt: 'Zo'n gezellige avond wil ik ook wel thuis,' en je geeft 'm dan binnen 6 mnd, dan krijg je zo'n mooie thuisplanner. Over 2 mnd. kan het doorboekings cadeau weer iets heel anders zijn, dat blijft een verassing!!

Meestal zijn er wel 2 of 3 man die dan zo'n avondje willen en ook het mooie cadeau krijgen. Zo haal je uit een avond steeds weer nieuwe avondjes en zo krijg je een goed lopend "winkeltje"

Verdiensten

Elke keer als je een party geeft is een bepaalde percentage voor jou, mooie stimulans om goed je best te doen! Het percentage is 25% en kan oplopen met 2 á 3%.
Daarbij kan je ook nog eens nieuwe artikelen verdienen. Geef je bijv. in maart 4 avondjes dan krijg je iets nieuws en geef je er 6 dan krijg je er nog een extra artikel bovenop. Zo verdien je er spullen bij om die weer te laten zien.

Waarom Janbibejan demonstratice

Ik vind het contact met de mensen zo leuk, iederéén die op zo'n avondje komt, is ook blij, vinden het speelgoed helemaal geweldig en je hoort zoveel verschillende dingen, het is voor mij echt een avondje uit!! Echt waar!

Tips voor wie demonstratice wil worden

Overleg goed met je partner, stem de dagen af wanneer jij een avondje kan geven en hij thuis is bij de kids.
Je moet ook wel een auto tot je beschikking hebben, alles achter op de fiets gaat niet lukken!!

Update Janbibejan 2021

Helaas is Janbibejan failliet gegaan in 2009. Het speelgoed is nog wel te vinden op marktplaats.

'Janbibejan Nederland B.V. Op 30-12-2009 heeft de rechtbank de firma Janbibejan Nederland B.V., handelend onder Janbibejan Nederland BV, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 30149209 in staat van faillissement verklaard, met benoeming van mr. R. Dufour tot curator. Het insolventienummer is F.09/815. De rechtsvorm betreft een Besloten vennootschap en de hoofdactiviteit van dit bedrijf was 47999, DH via overige distributievormen.' (Bron: faillissementen.com)

Lees ook: Multi level marketing op Huisvlijt! En Tupperware koekjesdoos.
4

Home party's

-

Wat zijn het?
Laat je galajurk en hoge hakken maar thuis, want home party's zijn, anders dan de naam doet vermoeden, geen feestjes in de traditionele zin van het woord. Homeparty's zijn bijeenkomsten van (meestal) een groep vrouwen, hoewel mannen ook welkom zijn. De party wordt georganiseerd door een gastvrouw, vaak een vriendin, buurvrouw, maar soms ook een onbekende. Zij nodigt zoveel mogelijk mensen uit bij haar thuis.

Op de party komt dan een demonstratrice of consulente. Zij demonstreert haar product met de bedoeling dat de gasten het kopen. Zo demonstreert, op een Tupperwareparty, de demonstratrice plastic voorraadbakjes, borden, bekers e.d. en wordt op JanBibeJan-party's speelgoed gepresenteerd. Er zijn allerlei soorten party's: kledingparty's, lingerieparty's en make-up party's. Er naar toe gaan kost je niks, sterker nog je aanwezigheid wordt zeer op prijs gesteld. Na de party worden de bestelde producten door de demonstratrice bij de gastvrouw thuis bezorgd.

Directe verkoop en Multi Level Marketing

Home party's zijn een vorm van directe verkoop. Directe Verkoop wil zeggen dat producten direct bij de consument worden aangeboden in plaats van via een winkel. Ze maken deel uit van Multi Level Marketing (MLM) bedrijven. Je verdient op twee niveaus: je commissie over je eigen verkopen, en je verdient commissie over de producten die mensen die jij hebt geworven verkopen. Bij Tupperware betekent dat dat jij een zgn. Unit Manager wordt: je vraagt andere vrouwen ook demonstratrice te worden en begeleidt ze daarin. Over alles wat zij verkopen krijg jij ook provisie.

Pas op voor Pyramides!

Een illegale vorm van Multi Level Marketing is een piramideschema. Hierbij ligt het accent op het werven van andere distributeurs i.p.v. op het product. De Amerikaanse Federal Trade Comission (1996) en BBB Consumer Information Publicaton (1994) geven de volgende tips om je te helpen bepalen of een Multi Level Marketing plan in de haak is of niet:

Vermijd bedrijven die commissies beloven voor het werven van nieuwe distribiteurs.

Pas op voor bedrijven waarbij nieuwe distributeurs gròte investeringen moeten doen. Legitieme MLM-bedrijven vragen meestal maar een klein bedrag om op te starten.

Wees voorzichtig met bedrijven die de meeste winst beloven door het werven van nieuwe distributeurs, i.p.v. door zelf je producten te verkopen.

Pas op voor bedrijven die enorme bedragen beloven (Word snel Rijk!) en zgn. Wonder Producten verkopen

Teken nooit contracten op één en dezelfde avond, maar neem altijd rustig de tijd om na te denken.

Doe je huiswerk! Doe navraag bij de Kamer van Koophandel over het betreffend bedrijf.

Hoe is de markt voor het product? MLM is afhankelijk van verkopen van kwalitatief hoogstaande producten aan consumenten.

Pyramideschema's maken vooral hun winst van de aankopen van nieuwe distributeurs, die producten kopen om deel te kunnen worden van het schema.

Koopt het bedrijf niet-verkochte voorraad terug? Legitieme bedrijven die je verplichten producten te kopen zouden moeten aanbieden de producten terug te kopen voor tenminste 80% van wat jij hebt betaald.


Hoe werkt zo'n party?

Homeparty's beginnen als een gezellig samenzijn met de andere gasten onder het genot van een lekker kopje koffie of thee, en met een beetje geluk een versnapering. Dan komt een demonstratice langs en vertelt over haar producten. Daarna kun je bestellen, of je kijkt eens diep in je kopje koffie.

Hoeveel verdien je als demonstratrice?

Dat is afhankelijk van de hoeveelheid party's die je bezoekt en hoeveel je per party verkoopt. En dat laatste zal weer afhangen van je publiek en je presentatie. Het is dus wel handig als je jezelf kunt presenteren en natuurlijk je product! Bij één party per maand zal je inkomen waarschijnlijk lager zijn dan wanneer je er twee a drie per week geeft. Over de producten die je verkoopt krijg je een provisie uitbetaald. Dus hoe meer je verkoopt hoe meer provisie. De provisie kan variëren van zo'n 10 tot 25 procent. Stel dat je op een party voor zo'n 150 euro verkoopt, dan krijg je hierover 25% provisie uitbetaald, oftewel 37,50 euro.

Ook dat ligt sterk aan jezelf. Naast de party zelf ben je tijd kwijt aan reizen, je auto inpakken met demonstratiespullen, verpakken van verkochte artikelen, bezorging van producten en administratie. Iene, een JanBibejan demonstratrice, besteedde zo'n 12 tot 15 uur per week aan haar werk. Die uren bestonden uit drie avonden party's bezoeken, een middag de verkochte artikelen inpakken, en het rondbrengen van de verkochte artikelen.

Kost het me wat om te beginnen?

Op de site van Tupperware zeggen ze dat het niets kost om te starten als demonstratrice. Als er nieuwe producten zijn is het handig die zelf aan te schaffen om ze goed te kunnen presenteren. Dat kòst je dus geld. Bij veel kledingbedrijven betaal je een borg voor de kleding, die je terug krijgt als je stopt met je werk als demonstratrice. Verder zul je benzinekosten hebben, en telefoonkosten.

Tip voor beginnende demonstratrices

Zorg ervoor dat het product je ligt. Het is belangrijk dat je er enthousiast over bent om het te kunnen verkopen.

Home party's: iets voor jou?

Het is mogelijk geld te verdienen met home harty's, maar net als bij alle andere werk komt het je niet aanwaaien, en je zult er niet rijk van worden. Het is belangrijk te netwerken en te zorgen voor bekendheid van jou en je product, en daarin te investeren. Wat veel vrouwen zo aantrekt aan dit werk is de mogelijkheid het te combineren met een gezin.

Kritiek op home party's is dat vooral het bedrijf zelf er veel aan verdient, terwijl jij er zelf na aftrek van je kosten relatief weinig aan overhoudt. Volgens Amerikaanse auteurs Paul en Sarah Edwards, auteurs van verschillende boeken over werken vanuit huis, verdient de gemiddelde demonstratrice zo'n 100 euro per maand.

Als je erover denkt home party's te gaan geven laat je dan goed voorlichten, en pas op dat je niet wordt gebruikt door bestaande demonstratrices om hun inkomen te vergroten. Lees oproepen van mensen die beweren de Gouden Methode te hebben gevonden om geld te verdienen en die dit met je willen delen kritisch.

Meer info?

Tupperware

Kritisch engelstalig artikel over homeparty's

0

Picknickservice

-


Wie ben ik?

Ik ben Renate, 44 jaar, heb vier kinderen; een meisje van 19 en drie jongens van 17, 15 en 4 jaar. Totdat de kinderen kwamen heb ik de meest uiteenlopende banen gehad, van ziekenverzorgster bij demente bejaarden tot medewerkster theaterbureau. Ik heb altijd veel creatieve dingen gedaan, zoals bij een theatergroep spelen, kostuums en decors ontwerpen... ook heb ik altijd geprobeerd mijn hobby's lucratief te maken. In de tijd dat ik in Almere woonde verkocht ik bijvoorbeeld droogbloem/brooddeeg stukken aan een bloemist. Ik heb een diploma voor secretaresse en nog een managementopleiding gedaan, maar na anderhalf jaar op een kantoor - een uitgeverij - gewerkt te hebben liep het thuis met de opgroeiende kinderen niet naar mijn zin. Toen nog een tijdje in de verkoop gewerkt, dat kon in de avonduren: het verkopen van computeropleidingen voor Scheidegger. Alleen dit leverde naast leuke inkomsten weer andere praktische problemen op, zoals de verplichte bijeenkomsten ergens in het land, altijd ver weg.

Ook mijn liefhebberij om te schrijven heb ik volledig onderzocht op mogelijkheden, ik heb een workshop verhalen schrijven voor internet ontwikkeld, die ook met succes een aantal seizoenen - gratis! - heeft gedraaid. En ik heb twee jeugdromans geschreven die zijn uitgegeven bij een echte uitgeverij: Ellessy. Allemaal heel leuk en bevredigend, behalve voor de portemonee.

Klantenwerving

Al deze werkzaamheden hebben echter wel een schat aan ervaring opgeleverd die bij de promotie en uitvoering van mijn bedrijf goed van pas kwamen. Direct na mijn inschrijving bij de KvK heb ik folders gemaakt, die ik ben gaan uitdelen bij alle recreatieve bedrijven in mijn omgeving, zoals campings, sauna, manéges enz. Echter, dit heeft naar mijn weten weinig tot niets opgeleverd. In feite is het zo dat 99% van mijn klanten uit de internetsite komen, die ik samen met mijn dochter heb gemaakt (en waarvan we zoveel mogelijk linkjes op allerlei startpagina's hebben verspreid!) En van mond op mond-reclame. Aan promotie heb ik tot nu toe - behalve de domeinnaam voor internet - nog een cent uitgegeven. Toevallig is het zo dat tot nu toe elk jaar wel één of twee grote bekende bladen mijn website vinden en het bedrijf interessant genoeg vinden om er een artikel over te schrijven. Dit leverde tot nu toe free publicity op in belangrijke Media als: Cosmopolitan, Nu de tijd van je leven! (ANWB), Eigen Huis, Living, De Volkskrant, De Gelderlander en het inflight magazine van Martin Air, en zelfs TELEAC/NOT heeft ons gevraagd een picknick te leveren voor het televisieprogramma Op en top NL.

Het koken en bereiden van de inhoud van de picknicks, en nu van de kookworkshops doe ik zelf. Ik ben van mening dat een ruime belangstelling en veel oefening kan leiden tot kennis en vaardigheid. Zoals ik door veel te schrijven en te leren over dat ambacht dit mijzelf heb aangeleerd, zo is ook met het koken en verzamelen/bestuderen van vele kookboeken en recepten mijn vaardigheid hierin ontstaan. Het is wel altijd het eerste wat ik de workshopdeelnemers vertel, dat ik geen geschoolde chef ben, maar een hobbykok die het leuk vindt om kennis en vaardigheden uit te wisselen! Vandaar dat ik ook interactieve workshops aanbied en niet een kookcursus.

Het onstaan van een Picknickservice en LuilekkerMand

Het grappige is dat ik vóórdat ik met LuilekkerMand begon zeker weten ook een keer op Het Moederfront beland ben in mijn zoektocht naar een manier om mijn vrije tijd om te zetten in iets lucratiefs, dat herinner ik mij nog! In diezelfde tijd las ik een artikel in de krant over plattelandsvernieuwing. Het artikel ging over de manieren die mensen op het platteland hadden bedacht om iets bij te verdienen met de mogelijkheden die ze hadden. Dat kwam dan vooral neer op het verhuren van bed en breakfast, mini-campings, workshops kaasmaken, wolspinnen etc etc. Aangezien ik echter geen boerenbedrijf had en ook geen ruimte over - mijn gezin bestaat uit zes personen, dus mijn huis is tot de nok gevuld - moest ik iets anders bedenken. Het idee uit te gaan van je mogelijkheden en deze 'uit te buiten' sprak me echter zeer aan. De logische vraag voor mij was dus: wat heb ik? Het eerste dat in me opkwam was: de prachtige natuur van de Achterhoek; de bossen, de mooie Oude IJssel... allemaal beschikbaar, vrij toegankelijk voor iedereen! Dus ook voor mij. Logisch vervolg op deze vraag: hoe nu dit uit te buiten? Mijn picknickservice was toen snel geboren.

En groeide nog sneller uit tot iets waar ik helemaal niet op gerekend had, maar dat wél zo leuk was, namelijk: een veelzijdig en vooral uniek bedrijf. Want, in plaats van mandjes voor twee naar het bos te transporteren, was ik al snel bezig met het ontwikkelen van familiepicknicks op complete veldbuffetten, of bedrijfsuitjes in thema, aangevuld met muzikanten, huifkartochten, Middeleeuwse buffetten opgeluisterd door een troubadour... gelocaliseerd van ergens in de Achterhoek tot het Vondelpark in Amsterdam. Of het organiseren van romantische koetsritten met tot slot een compleet mini-diner in een kasteeltuin, al of niet aangevuld met een overnachting in een pipowagen.

Het was heerlijk om mijn fantasie en creativiteit zo de vrije loop te kunnen laten en tegelijk zoveel en zo vaak als ik maar wilde op antiek- en curiosamarkten - maar ook kringlopen of rommelmarkten! - rond te struinen op zoek naar waanzinnig leuk serviesgoed, gekke flessen met rare doppen, karaffen. Tuttige theekopjes en protserige potten... Het grootste deel van de inmiddels zeer uitgebreide inventaris van mijn bedrijf heb ik op die manier in drie jaar tijd vergaard en opgebouwd. En... alles met de middelen die ik ter beschikking had, bestaande uit niets meer dan een prachtige omgeving en geen geld...

Een nieuw onderdeel van LuilekkerMand: workshops en tuinkookfeesten

Tot zover een succesverhaal dus, ware het niet dat een eengezinswoning zich toch wel node leent voor zulke praktijken. Kortom: na drie jaar struikelen over picknickmanden, het vinden van benodigdheden in telkens de ónderste doos van hoge stapels, die zich overal in het huis leken te vermenigvuldigen, tot zelfs onder de bedden van de kinderen, was het genoeg. Want helaas, hoe leuk het werk ook is en hoeveel voldoening het ook gaf, het bedrijf zat op een gegeven moment vast in een cirkel van mogelijkheden en moeten... omdat uitbreiden niet meer mogelijk was, waardoor het ook moeilijk werd om financieel te groeien. Een bedrijfsruimte huren zat er nog niet in, maar doorgroeien in ons eigen huis was - mede door veel regeltjes van verhuurder en keuringsdienst - uitgesloten. Ook werd de druk op het gezin steeds groter, omdat ik de enorme picknicks op locatie natuurlijk niet alleen kon uitvoeren. Zie maar eens een aantal pubers te motiveren wekelijks buffetjes te bouwen, te slepen met manden en dozen vol lekkers... voor een ander!

Workshops en tuinkookfeesten

Dit betekende dat er iets moest gebeuren. Vandaar de omslag die ik vorig jaar oktober heb gemaakt met het accent op een nieuw onderdeel van LuilekkerMand; de workshops en tuinkookfeesten. De kookworkshops - themadiners, tapas etc. individueel of voor bedrijven/groepen en gezonde broodjesworkshops voor kinderen! - en tuinkookfeesten die ik nu organiseer vinden grotendeels plaats in de gewelvenkeuken onder het kleinste kasteeltje van Nederland: Kasteel De Kelder in Doetinchem. De eigenaar, jonkheer Floris Beelaerts van Blokland heb ik in de afgelopen drie jaar leren kennen omdat ik veel van mijn picknicks en koetsritten mocht organiseren op zijn landgoed. Veel van de benodigdheden voor deze activiteiten heb ik over uit mijn picknickservice en mag ik in het kasteel bewaren. En mijn grote kinderen vinden het leuk hieraan mee te werken omdat dit in hun opleiding past - één kok, één sociaal pedagogisch werker - én een zakcentje oplevert.

Zo kunnen wij ons dus sinds kort weer rechtop door het huis begeven en onder de bedden stofzuigen... als we daar tijd voor hebben!

Tot zover mijn verhaal, ik hoop dat het een inspiratie is voor andere moeders... al was het maar om eens een workshopje te komen meedoen! ;-)

hartelijke groet,

Renate Bouman

Luilekkermand

Zie ook Uitjes met kinderen

Noot van de redactie

Inmiddels is Renate verhuisd naar Heerewaarden en is daar Restaurant Marie gestart! Een restaurant in sixties stijl.

Wie ben ik?
0

Politievrijwilliger

zaterdag 8 maart 2008 -

Zo’n 2 jaar geleden besloot ik te solliciteren bij de politie. Het leek me een fantastische uitdaging, dus ik schreef een sollicitatiebrief, vulde formulieren in, had een oriënterend gesprek met een personeelsfunctionaris en na een poosje op de wachtlijst te hebben gestaan werd ik dan eindelijk uitgenodigd voor de 1e selectiedag van de in totaal drie selectiedagen. Dit waren spannende dagen, en nadat ik met goed gevolg door de selectie was gekomen, werd ik door het korps uitgenodigd om met de opleiding Politiemedewerker Niveau 3 te beginnen. Helaas was er gaandeweg in die periode dat ik bezig was met solliciteren iets veranderd; de opleiding zou geen 1,5 jaar duren, zoals voorheen altijd het geval was en ook nog toen ik mijn sollicitatiebrief schreef, maar 3 jaar! (Met als standpunt dat het dan een volledige beroepsopleiding zou zijn)? Met een inzet van minimaal 36 uur per week werken/leren, 3 jaar lang, drong tot mij door dat ik een keuze moest maken. Of ik zou de opleiding gaan volgen en mijn droomberoep najagen, of ik zette niet door omdat ik niet zo lang wilde wachten met het krijgen van kinderen. Ondanks dat ik niet eens wist natuurlijk of wij überhaupt kinderen zouden kunnen krijgen, heb ik besloten de opleiding niet door te zetten. Ik was toen pas 22 maar wilde graag jong moeder worden en niet 4 of 5 jaar wachten. Ook wist ik dat ik dit niet kon combineren, ik wilde een kindje om ZELF voor te zorgen! 8 april 2004 ben ik moeder geworden van een heerlijk knulletje die nu alweer 8 maanden oud is, en ook al heb ik geen spijt gehad van mijn beslissing, mijn ambitie op persoonlijk vlak bleef.

En gelukkig is er nu de mogelijkheid om moederen te combineren met werken bij de politie, je kunt nu namelijk bij diverse korpsen solliciteren voor Politievrijwilliger! Het idee is dat je opgeleid wordt bij de politie tot Politievrijwilliger op het niveau van Assistent Politiemedewerker niveau 2, maar in plaats van 36 uur per week naar de politieacademie of werken/leren bij een korps, ga je 1 avond in de week naar school. Op de website politie-werving kun je kijken welke korpsen vacatures hiervoor beschikbaar hebben. Hier kun je ook meer informatie vinden over het korps waar je eventueel zou willen solliciteren. Je kunt dan bellen voor informatie of een open sollicitatiebrief sturen met CV, eventueel met kopieën van diploma’s en cijferlijsten. Iedereen die niet fulltime een opleiding wil volgen, bijvoorbeeld omdat je een gezin hebt, maar toch belangstelling heeft voor dit uitdagende beroep, raad ik aan om verder te lezen waarom dit zo geschikt is voor jou.

Een gezin en naar school...?

Het mooiste is dat er rekening gehouden wordt met het feit dat je naast het politiewerk nog een andere invulling van de 'werkweek' hebt, hetzij een gezin of bijbaantje of andere sociale dingen. Je hoeft dan ook eerst geen nachtdiensten te draaien als je dat niet wilt. Als je besluit te solliciteren voor politievrijwilliger, zul je ook eerst door een selectie heen moeten. Met goede algemene kennis, een redelijke vooropleiding, wat levenservaring en een goed uithoudingsvermogen kom je een heel eind. En te allen tijde gewoon jezelf zijn. Als je door de selectie en de medische keuring heen bent gekomen en het korps besluit je aan te nemen, ga je één avond in de week naar school. De opleiding kost niets, sterker nog, je krijgt al tijdens je opleiding een vrijwilligersvergoeding van ca. 6,14 euro bruto per uur. Eens per jaar ontvang je ook nog een toelage van 147,- euro. (Reiskosten 0,09 euro p/km)? Het is minder dan een gewoon salaris dan wanneer je echt in dienst bent. Je bent bijv. niet ziekenfondsverzekerd via de politie, je bouwt geen pensioen op en je krijgt geen vakantiegeld; ook zal de vergoeding zolang je als vrijwilliger aan het werk bent niet veel stijgen, in tegenstelling tot een echt salaris als je fulltime politiemedewerker wilt worden. Maar het verdient meer dan oppassen en het is leuker en uitdagender dan schoonmaken, en het biedt meer toekomstperspectief.

Toekomstperspectief...?

De opleiding tot politievrijwilliger duurt in totaal 3 jaar. Per maand ben je minimaal 16 uur inzetbaar, (dit kan verschillen per korps, informeer hier naar)? dat is ideaal te combineren met een gezin of een eventuele parttime baan of andere sociale werkzaamheden, zoals leesmoeder, of oppas of vrijwilliger in de spelotheek. Na 3 jaar krijg je een diploma dat ongeveer gelijk staat aan de functie Assistent Politiemedewerker niveau 2, met dezelfde bevoegdheden en dezelfde opleidingsmogelijkheden. Na nog eens 3 jaar praktijkervaring op te doen, kun je in aanmerking komen voor een betaalde functie. Misschien is het ook wel mogelijk om meteen verder te leren zodat je na 3 jaar Politiemedewerker niveau 3 bent. Het lijkt alsof je nog 6 jaar naar school zou moeten, maar dat is absoluut niet zo. Je kunt namelijk na een half jaar al ingezet worden op straat, met uniform en al! (Theorieblokken worden afgewisseld met praktijkperioden)? Je bent dus eigenlijk aan het leren en werken tegelijk, en je krijgt er nog een leuke vergoeding voor ook. Als je zou kiezen voor welke studie dan ook, dan kost je dit wel 50 euro tot 200 euro per maand. Het leuke van dit 6-jarenplan is dat je die 6 jaar niet als studietijd moet zien maar als loopbaantijd; en als je kinderen wat ouder zijn en je later wat meer tijd overhoudt voor andere dingen, kun je besluiten om uiteindelijk parttime (of fulltime, wat je maar wilt)? in dienst te gaan als politieagent. Bij de politie hebben ze tevens goede kinderopvangmogelijkheden en ruimte voor extra gedeeltelijk betaald verlof als je een kindje krijgt, voor zowel moeders als vaders. Dus al zou je nog niet uit de luiers zijn, is de mogelijkheid van parttime werken na de opleiding ook een optie.

Ideaal dus voor moeders die nu graag zoveel mogelijk betrokken willen zijn bij hun opgroeiende kinderen en later nog een leuke loopbaan voor zichzelf ambiëren!

De voorwaarden

De voorwaarden zijn dat je geen strafblad hebt, minimaal een diploma op VBO-B niveau hebt, het rijbewijs B, dat je solliciteert bij het korps waar je woonplaats zich bevindt, dat je de Nederlandse nationaliteit bezit of aangenomen hebt, en dat je na de opleiding minimaal 16 uur per maand beschikbaar bent. (Maar: informeer bij het korps van jouw woonplaats, voorwaarden en inhoud en tijdsduur van de opleiding kunnen verschillen)? Na de selectieprocedure volgen er een medische keuring, een aanstellingsgesprek, een antecedentenonderzoek (onderzoek naar eventueel strafblad)? en een referentenonderzoek. Er wordt vooral naar mensen gezocht die hun sporen in de maatschappij al verdiend hebben, (dus mensen met wat levenservaring)?

Wat wordt er van je verwacht?

Je bent het aanspreekpunt op straat en houdt toezicht op alle zaken die voor de veiligheid en leefbaarheid een risico vormen en treedt zonodig corrigerend op. Je verricht eenvoudig politiewerk, bijv. surveillancedienst in de wijk , aanwezig zijn bij grootschalige evenementen zoals koninginnedag, kermissen, jaarmarkten, sportevenementen, op het bureau werken zoals mensen te woord staan aan de balie, schrijven van processen-verbaal of het insluiten van verdachten als arrestantenbewaarder, assisteren bij verkeers- en alcoholcontroles. Je wordt niet ingezet in risicovolle situaties en je draagt daarom geen vuurwapen; als politievrijwilliger ben je uitgerust met handboeien, wapenstok en eventueel pepperspray.

Verantwoordelijkheid

Werken bij de politie brengt een hele verantwoordelijkheid met zich mee. Je hebt bijvoorbeeld geheimhoudingsplicht, en je staat voor de normen en waarden in onze samenleving. Het lijkt me buitengewoon interessant werk en geeft veel voldoening vanwege het feit dat je bijdraagt in een stukje veiligheid op straat en je je nuttig maakt voor de samenleving en voor je eigen buurt/stad/wijk. Er zijn vast ook minder leuke kanten aan het werk, als je bijvoorbeeld iemand een bekeuring geeft en diegene is daar niet zo blij mee... Maar als je in een winkel werkt kom je ook ontevreden klanten tegen en het blijft natuurlijk mensenwerk. Je leert op de opleiding hoe je hier mee om moet gaan, en dan kijk je er al heel anders tegenaan.

Laatste opmerkingen:

Houd rekening met een wachttijd voordat je met de selectieprocedure en vervolgens de opleiding zou mogen beginnen; er moeten eerst genoeg aanmeldingen zijn in je regio om te starten. Voor vrijwilligerwerk zijn er minder aanmeldingen, waarschijnlijk omdat veel mensen denken dat het helemaal onbetaald is en men weet volgens mij ook meestal niet dat de mogelijkheid bestaat om politievrijwilliger te worden. Maar hopelijk brengt deze informatie op deze website daar gauw verandering in, en wie weet kom ik je wel tegen op een selectiedag!

Veel succes!

Yvonne

Tip van de redactie
Op kom bij de politie vind je een overzicht van alle vacatures gerangschikt naar plaats.
1

Tupperware filmpje

maandag 3 maart 2008 -
0

Geld verdienen met gastkinderen en een atelier

zaterdag 1 maart 2008 -
Mijn verhaal

In februari 2005 kreeg ik de kans om een atelier over te nemen. Ik heb een hbo opleiding: tweedegraads voor handvaardigheid. Voordat ik mijn tweedegraads bevoegheid om handvaardigheid lessen te geven behaalde, werkte ik tien jaar in de horeca in middenklasse- en luxe restaurants maar ik zag er geen toekomst voor mijzelf in. Lichamelijk is de horeca niet aantrekkelijk naarmate je ouder wordt. Bovendien besefte ik dat ik geen sociaal leven had want je werkt ’s avonds en in het weekend. En het had geen geestelijke uitdaging voor mij. Dit waren redenen die niet speelden toen ik jonger was maar toen ik 28 werd besefte ik dat er iets moest gebeuren. Via een vriendin ben ik een school binnen gelopen aan het begin van het schooljaar om informatie te vragen. De decaan gaf me een rooster met de mededeling dat het schooljaar nog maar twee weken was begonnen en dat ik geen tijd te verliezen had. De volgende maandag zat ik in de klas tussen jongeren die net van school waren gekomen; het was een voltijd studie. En ik werd hun meest fanatieke student. Ik heb een geweldige tijd gehad. Dit was wat ik nodig had. Een wending in mijn leven en nieuwe kansen. Een aantal jaren heb ik ook les gegeven in tekenen en ckv ( culturele en kunstzinnige vorming)? op het vmbo.

Drie jaar geleden heb ik er voor gekozen om thuis te blijven om mijn eigen kinderen te begeleiden in de opvoeding. Ik heb intussen een meisje van drie jaar en een meisje van anderhalf. Gezien de hectiek die er heerst op scholen, zowel voor de leraren als de leerlingen, vond ik het niet een goed idee om daarnaast ook nog kleine kinderen op te voeden. Ik vind het prachtig om mijn twee kleine meiden gte zien opgroeien. Ik heb nu de tijd en de rust om alle fases van de kinderen te zien en te begeleiden.

Zodra de mist van hormonen was opgetrokken begon ik weer te schilderen; voor beeldhouwwerk was er nog geen tijd en ruimte. Schilderen en beeldhouwen betekenen voor mij Vrijheid en Ontlading. Het heeft veel elementen waarin ik mijn energie kwijt kan. Dingen bedenken, problemen oplossen en bezig zijn met prachtige kleuren en materialen is voor mijn ontwikkeling erg belangrijk. Daar groei ik van. Ik hou van schilderen met laag op laag, voornamelijk met acryl en het dan uitpoetsen zodat de onderlaag er dan weer doorheen schemert. Of van verzamelde materialen zoals speelgoed en knuffels een schilderij maken zodat het een geheel wordt. Kinderen vinden dat geweldig om aan te raken en te bekijken. Ik kon een atelier delen met een andere vrouw en vervolgens kwam er een eigen atelier vrij voor mij. Dit was een ongelooflijke kans.

Financieel was het helemaal niet haalbaar omdat we elke maand nog spaargeld bij het huishoudengeld moest leggen. We hadden immers maar een salaris van mijn man.

Gastkindjes

Een kennis uit de straat heeft een leuk jongetje van drieëneenhalf en ik had ooit geopperd dat ik wel op hem zou willen passen. Zijn toenmalige gastmoeder stopte ermee en de kennis vroeg mij het over te nemen. Voordat ik het wist was ik aangesloten bij de organisatie kinderopvang in de zaanstreek.Die organisatie hebben genoeg kinderen te plaatsen en een tijdje later kwam ook nog een meisje van drieëneenhalf erbij. Naast mijn kinderen zorg ik dus drie tot vier dagen voor twee andere kinderen. Ik heb ook op kinderdagverblijven gewerkt en het voelt niet veel anders.Door deze kinderen kan ik het atelier bekostigen en daardoor mijn plannen en dromen realiseren en tegelijkertijd mijn kinderen verzorgen.

Het doel van mijn Atelier

Mijn wens is om maatschappelijk bij te dragen aan de band tussen vrouwen onderling en vrouwen met kinderen. Ik heb ontdekt dat er een grote eenzaamheid, verlegenheid, soms radeloosheid onder de moeders ( met betrekking tot de opvoeding)?? bestaat waardoor mensen niet in staat zijn om elkaar op te zoeken. Die eenzaamheid ontdekte ik in de drie jaren dat ik thuis ben. In die tijd heb ik een netwerk opgebouwd van zo’n vijftig adressen. Mensen met kinderen die ik ken van zwangerschapsgym, verschillende peuterspeelochtenden met ouders, vrouwen in de buurt en uit de winkel en via via. Ik spreek altijd mensen aan om een praatje te maken. Ik ben altijd een bezig bijtje geweest; ik had soms drie banen in een week. Ik kwam zowel in mijn werk in de horeca en in het onderwijs honderden gezichten tegen. Ik wilde graag voor mijn kinderen zorgen maar dat betekent niet dat ik ga verpieteren in het huishouden.

In de gesprekken met andere moeders zijn sommigen heel actief, anderen weer verlegen en sommigen zoeken helemaal geen contact uit zichzelf. Je kunt in een sleur raken. Uit gesprekken komen problemen van de kinderen naar voren zoals niet kunnen slapen, eetproblemen en gedragsproblemen. Iedereen herkent het wel. Ik heb zo vaak van mensen gehoord, ook van moeders die werken, dat ze graag anderen willen ontmoeten. Het komt er niet van. Ze moeten dan hun huis uit, schuiven het voor zich uit. Een kort gesprek waarin een stukje herkenning in ligt kan zoveel uitmaken op een dag thuis met je kinderen. Even een gesprek met een volwassene. Belangstelling en gemeenschappelijke interesses delen beïnvloedt je hele dag.

Doordat ik goedkoop aan mijn materialen kan komen en een voorraad heb opgebouwd, verdien ik geld met de Peuterclub. Om de huur te dekken organiseer ik Vriendinnenavonden en Workshops Beton Gieten.

Uiteindelijk wil ik in de avonduren les geven aan volwassenen en exposeren met mijn eigen kunst.

Mensen ontmoeten d.m.v. een Peuterworkshop

De peuterworkshop is een mogelijkheid, net als peutergym en muziek opschoot, om mensen te ontmoeten terwijl je kind bezig is. Na peutergym gaat een groepje altijd vis eten bij de vishandel om de hoek. Het schept een band.

In mijn atelier komen vrouwen die weer een vriendin meenemen en die vrouwen nemen weer een buurvrouw mee. Dat is een netwerk voor hen. Als er iets is kan een ander misschien oppassen of als er iets stuk is dan heeft vast iemand anders wel iets om het voorwerp vervangen.

Een voorbeeld: Ik ging naar het park en er zaten twee vrouwen op een bankje. Toen ik dichterbij kwam zag ik wie ze waren. “We zeiden net tegen elkaar” riepen ze in het koor. “Ik ken haar van zwangerschapsgym””

“Dat is onze peuterworkshopjuf”zegt de andere vrouw.

Ze bleken vriendinnen èn collega’s te zijn.

Een week later zei de tweede vrouw tegen mij dat ze een vriendin mee zou nemen bij de volgende keer workshop. Die vriendin bleek iemand bij mij uit de straat te zijn. Met dit verhaal wil ik laten zien dat ik heb gemerkt dat mensen in een klein dorp elkaar al snel kennen. Ik heb er al heel veel vriendinnen aan overgehouden. Ik heb vrouwen ontmoet waar ik veel mee gemeen heb. We delen onze verhalen, blazen stoom af, laten de kinderen met elkaar spelen. En dat kan alleen maar ontstaan als je elkaar ergens ontmoet. Ik heb de wens die ontmoetingen makkelijker te maken.

De peuterworkshop is een manier om dat te doen. Een manier om elkaar op te zoeken, om verhalen uit te wisselen, elkaar aan te horen en de kinderen met elkaar in contact te laten komen en soms om elkaar hulp te bieden. Op de thuisblijfmoederssite zijn al een paar groepen vermeld die waarschijnlijk uit hetzelfde oogpunt bij elkaar komen.

Peuterworkshop

Kinderen en creativiteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er is nog weinig aanbod in omloop in de omgeving van Zaanstad voor de peuter leeftijd om iets te doen met schilderen en klei. Daarom wil ik graag voorzien in ruimte en materiaal en zo contact leggen tussen verschillende moeders en kinderen. Ik vind het belangrijk dat ze aanraking komen met de mogelijkheden en het materiaal en dat ze daar plezier mee beleven. De ouders en verzorgers doen net zo hard mee en ieder kind werkt in zijn of haar eigen tempo. De eerste tentoonstelling is al geweest in mei.

De tentoonstelling was in het gebouw waar ik met 30 andere kunstenaars zit. Je had die kinderen moeten zien glimmen van trots omdat hun werk aan de muur hing. Ze konden de kunstwerken aan familie en vrienden laten zien. En het is mooi om kinderen op te laten groeien met kunst en de wereld daarom heen.

De workshops hebben geen doel. De kinderen zijn te klein om doelen voor te stellen. Iedere keer als er iets af is, is dat mee genomen. Het gaat om het bezig zijn. Het is niet zo dat aan het einde van de middag iets af is. Over schilderijtje wordt een paar keer gedaan om meer te diepte te krijgen op het schilderijtje.

Het maakt de kinderen toch niet uit of ze op dezelfde doek schilderen. Soms haal ik wel het werk eerder weg omdat als er door gewerkt wordt op het doek dat dan het prachtige tafereel verpest wordt. En bij andere kinderen werkt verflaag op verflaag het beste.

Na schilderen of werken met pastelkrijt of knippen en plakken gaan ze altijd nog even kleien; dat vinden ze het leukste. Ze snijden, rollen met deegrollers of met handen , gebruiken de knoflookpers. Ze kunnen lekker knoeien. De klei wordt naderhand in de bak gedaan. Het gaat echter alleen om het proces en in aanraking komen met materialen.

Er worden handjes afgedrukt in klei en de moeders werken het af met gips en verf. Er zijn kokers beschilderd die gevuld worden met rijst en linzen om er een muziek instrument van te maken. We hebben met papier-maché gewerkt. Als je een werkstuk mee naar huis wilt nemen dan kan dan. Als er andere wensen zijn kan men dat aangeven.

Meer informatie is te vinden op mijn site www.design-now.nl/clementine onder het kopje peuterles

Tijdens de zomer is het atelier open en dan kan men op afspraak langskomen. Ik hoop zo bij te dragen aan plezier, inzicht en mogelijkheden voor iedereen. Zo vaak heb ik moeders gehoord dat ze zelf niet creatief zijn maar hun kinderen wel en dus weinig aanbieden omdat het tevens ook veel rotzooi in huis maakt. Misschien is dit dan een optie voor een aantal mensen.

Hoe weten mensen dat je workshops geeft? Heb je posters opgehangen? Consultatiebureau? Hoe lang duurt een peuterworkshop? Is het eenmalig, of zijn het bijvoorbeeld cursussen van 5 bijeenkomsten? Wat zijn de kosten?Je wens is een bijdrage aan contacten tussen vrouwen. Wat is de bijdrage van een peuterworkshop hieraan? Hoe is een workshop opgebouwd? Is er een rondje waarin mensen zich voorstellen? Hoe groot zijn de groepen maximaal?

Een workshop duurt van drie uur tot half vijf. Langer gaat echt niet dan is iedereen wel moe van alle indrukken.

Per keer betaald men €3,- per kind en men krijgt daar ook thee en limonade voor.

Je kunt per keer meedoen aan een peuterworkshop. Je kunt dus per keer bekijken of je wilt komen, maar je moet je wel aanmelden door te bellen of te mailen. Ik voor de ze formu,ie gekozen omdat veel moeders op verschillende dagen moeten werken, of de kinderen zijn ziek, of ze zijn op vakantie. Nu zit nietmand ergens aan vast en je bent niet gebonden aan een verplicht aantal workshops.

Vriendinnenavonden

Vriendinnenavonden die ik in het atelier organiseer blijken ook een groot succes te zijn. Ik organiseer avonden met vrouwen die elkaar niet kennen. Iedereen neemt iets te eten mee en ik verzorg de tafel, bestek, glazen en schildersmateriaal. Door een envelop te trekken doet men inspiratie op voor het schilderen. Er werden openhartige gesprekken gevoerd, iedereen was enthousiast, ook de mensen die nog nooit geschilderd hadden.

Ook vrouwen die met hun eigen vriendinnen een gezellige avond willen hebben kunnen ook de ruimte en materiaal huren.

Freelance

In de overige spaarzame uren ben ik bezig met verschillende opdrachten die ik aangeboden krijg met betrekking tot schilderen en beeldhouwwerk. Het zijn klein projecten die ik aan neem om het overzichtelijk te houden. De meeste opdrachten komen toevallig op mijn pad. Ik praat met veel mensen en laat weten wat ik doe. Voor actief opdrachten zoeken heb ik geen tijd omdat ik voor mijn kinderen en gastkindjes zorg. Dat we met een groot aantal actieve kunstenaars in een gebouw zitten levert opdrachten op. In oktober komt er een evenement aan. http://www.youngdesign.nl/borstvoedingsweek/images/2004/photo_2004_1.html Daar ga ik dan met een aantal kunstenaars een kraampje beheren. Ik doe dat omdat mijn werk toch wel toegankelijk is voor kinderen. In september doen we met hetzelfde groepje een tentoonstelling in de hoofdbibliotheek in Zaandam. En in september komen er kinderen uit Heliomare in de ateliers en die gaan samen een kunstwerk met de kunstenaars maken. De materialen mogen we bij de kringloopwinkel Het Goed uitzoeken en als het kunstwerk klaar is dan mogen we het exposeren in de kringloopwinkel. Dat is geweldig natuurlijk!

En ik ben bezig om een illustratieopdracht binnen te halen om tekeningen te maken voor sprookjes uit Duizend en een nacht.

Naarmate mijn kinderen zelfstandig worden en naar school gaan kan ik mij meer op uitgebreidere opdrachten gaan focussen. Het is allemaal maatwerk en goed te doen als er maar regelmaat en rust is en de aanwezigheid van een buitengewoon flexibele partner. Ik heb veel geluk.Ik heb inmiddels met veel mensen contact, mijn kinderen vinden het atelier geweldig, zo klein als ze nog zijn.

Klantenwerving

Ik moet het voornamelijk hebben van mond tot mond reclame. Ik krijg daardoor heel leuke mensen in het atelier omdat hun vriendin en buurvrouwhel enthousiast er over hebben verteld. Ik heb al veel flyers opgehangen in winkels, supermarkten en andere openbare ruimtes. Ik ben hier de meeste tijd mee kwijt.

Tips voor creativiteit thuis met je kind

Ouders moeten zich realiseren dat het belangrijk is om creatief bezig te zijn. Ook als ouders zich zelf niet creatief voelen. Ze hoeven alleen maar het materiaal (dat kan heel simpel) aan te bieden en te begeleiden. De kinderen doen zelf het werk wel. Een knutselhoek met een tafel zodat je eigen tafel niet beschadigt raakt. Een doos met papier, verf, kwasten, pastelkrijt (dat is veel mooier dan waskrijt) wel erbij blijven), potloden, kinderschaar, lijm, gekleurd papier en Playdoh-klei.

In het atelier gebruik ik rivierklei maar dat maakt heel veel rotzooi. En goedkope synthetisch klei smelt in kinderhanden. Laat ze elke dag even iets doen. Aan sommige kinderen is het niet besteed, die spelen liever met treinen. Forceer het niet. Misschien zijn ze op latere leeftijd wel geïnteresseerd. Juist als ze iets moeten willen ze niet. Begin met potloden en papier. Het is erg goed voor de motoriek van de handen. Een potlood vasthouden, met een schaar knippen of rollen met klei kan voordelen hebben voor het schrijven later. Maar het gaat in eerste instantie om de lol. Ze hoeven niets te presteren; ze zijn zo klein. Heel veel kinderen vragen om te knutselen. Ik vind het net zo belangrijk als sport.

Meer informatie vind je op mijn site mijn site

Het zou prachtig zijn om mijn kinderen te laten opgroeien in het atelier. Het zou prachtig zijn als ik in de toekomst een klein regelmatig inkomen zou verdienen met het atelier.Ik moet geduldig zijn en volhardend en in de tussentijd zal ik veel leuke dingen meemaken door het atelier.

Clementine Luder uit Zaandijk

Lees nu ook het verhaal achter Atelier Pippilotta!
0

Strijkservice

-


Geld heb je eigenlijk nooit genoeg, en zeker niet als je dochter met een noodgang uit haar kleertjes groeit. En omdat ik niet te beroerd ben mijn handen te laten wapperen besloot ik op zoek te gaan naar een ''poetsbaantje". Maar wij wonen in een klein dorpje en dan heb je zoiets niet zo maar. Dus op zoek naar iets anders. Juist op dat moment ging het broertje van mijn hartsvriendin op zich zelf wonen en liep te klagen dat het huishouden wel veel werk was. Ik keek naar zijn kleren en zei: Ja dit is te zien zeg! Kom je net uit bed of zo, je kleren zijn behoorlijk gekreukeld! En als in een tekenfilm ging er een belletje rinkelen. Bij mij in de straat is een jongeren flat met veel jonge mannen. Ze werken full time en hebben vaak veel vrienden en hobbies, dus weinig tijd en een vaak kleine portemonnee. Zo werd mijn zaakje geboren: Was en strijkservice Gaasterland. Want veel allenstaanden hebben ook geen wasmachine.

Ik ben een maand of 3 geleden begonnen en heb nu 7 klanten, er zouden er nog en stuk of 3 bij kunnen maar dan vind ik het wel genoeg. Ik wil natuurlijk wel genoeg tijd overhouden voor mijn dochtertje! Ik heb hieronder een lijstje gemaakt voor geïntresseerden die ook een was- en strijkservice willen beginnen. Mocht je nog meer informatie willen kun je me altijd mailen.

Maak een Poster

Maak een A-4 formaat poster en hang deze bij supermakrten e.d. Zorg dat de poster opvalt, gek genoeg is wit papier het beste omdat iedereen tegenwoordig gekleurd gebruikt. Wees duidelijk in je tekst zodat iedereen weet waar het over gaat. Voor leuke plaatje kun je het beste een zoekmachine nemen en dan het woord strijkplank of intypen. Zo kun je je poster leuk aan kleden. Mijn poster is een beetje in de ouderwetse stijl, gevonden via Ilse. Zet liever geen bedragen op je poster, het is beter dat mensen je bellen, zodat je goed kunt uitleggen wat de bedoeling is. Tot zo ver de poster, nu het belangrijkste:

Hoe te handelen als je een klant hebt

Vertel de klant de schone was in een was mand te brengen( Tenzij je het eerst zelf wast)
Als er dingen zijn die gelijk op een hanger moeten laat de klant die dan ook gelijk meenemen.
Gebruik twee strijkbouten, zet ze op twee verschillende standen zodat je niet steeds van warm naar koud hoeft te verwisselen.
Doe nooit (!!) van twee klanten de kleding door elkaar. Hier kun je behoorlijk mee in de problemen komen.
Gebruik alles van een merk, zoals bijvoorbeeld easy iron wasverzachter. Ik gebruik alles van het C1000 merk. Stukken goedkoper.
Hanteer vaste prijzen en liefst per stuk, zo voorkom je dat je de ene klant meer laat betalen dan de andere.


Mijn prijslijst

spijkerbroek - 0.50 ct.
broek met plooi erin - 0.60 ct
beddengoed - 1.00 euro
theedoek - 0.20 ct
zakdoek - 0.10 ct
overhemd - 0.70 ct
kinderkleding - 0.40 ct

Dit is gewoon een overzichtje, je mag natuurlijk zelf bepalen wat je prijzen zijn. Probeer alles onder de euro te houden, dit klinkt aan de telefoon ook een stuk vriendlijker als je zegt : Alles is onder de euro. Mocht je ook gaan wassen, via de site van de consumentenbond ben ik tot de volgende prijs gekomen: een volle machine kost bij mij 3,80. Bij een wasserette kost het 4,50. Zorgdat je in ieder geval hier onder blijft.

De werkelijke kosten zijn( inclusief water, electra, wasmiddel en onderhoud):

90 graden - 1.17 euro
60 graden - 0.97 euro
40 graden - 0.90 euro

Natuurlijk moet je ook met je tijd rekening houden en dan is 3,80 per machine een mooie prijs.

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben en dat je er een leuk zakcentje aan overhoud. Zelf strijk ik alleen als mijn dochter 's middags op bed ligt, dan heb ik er alle tijd voor want ze slaapt als een roos.

Gouden Tip

Vergeet je klanten niet een kaartje te sturen met de feestdagen!!

Noot van de redactie

In de film Hairspray heeft John Travolta in de rol van de moeder ook een strijkservice!

4

Supernana: authentieke textielproducten

-

Ik ben Philine, 37 jaar, getrouwd met 3 kinderen (2,3 en 6 jaar), opleiding TU Delft Industrieel Ontwerpen. Afgestudeerd bij het kleine Nederlandse automerk Donkervoort, daarna naar Zuid Duitsland gegaan om als studio-ingenieur te gaan werken op de styling afdeling van Audi, daarna naar Belgie verhuisd om te gaan werken bij Volvo Cars Gent. Daar werkte ik eerst als kwaliteitsingenieur voor leveranciers (veel fabrieken bezoeken) en daarna als gebiedscoach (soort ploegbaas over ongeveer 70 mannen en vrouwen aan de assemblagelijn).

Het ontstaan van Supernana

IIk heb altijd al graag dingen zelf gemaakt, ook voor de kinderen. Dit via een site gaan verkopen leek me een mooie kans die niet al te veel investeringen vraagt. Wat betreft handwerken heb ik het meeste geleerd van mijn moeder en door veel uit te proberen. Ik heb het altijd al gedaan en heb me ook nooit laten weerhouden door gebrek aan technische kennins om aan ingewikkelde projecten te beginnen. Al doende leert men.Supernana ben ik deeltijds begonnen omdat ik dacht dat ik op deze manier langzaam zou kunnen opstarten en een jaartje proberen zonder m'n vaste baan op te zeggen. Maar het bleek al gauw moeilijk te combineren met Volvo baan, ook om administratieve redenen. Ik moest een keuze maken en ben toen voltijds voor Supernana gegaan.

De naam Supernana komt uit een Frans liedje van Michel Jonasz. Een nana is een grietje in het frans, het is een beetje een geuzennaam. Nana is ook een oer (moeder)godin. Belangrijke voorwaarde voor de naam (naast vorm en betekenis) was, dat deze internationaal uit te spreken moest zijn en nog vrij als domeinnaam.

Natuurlijke materialen

We gebruiken bewust alleen natuurlijke materialen. Aan het begin haalden we onze materialen gewoon uit de stoffenwinkel, nu kopen we in bij diverse groothandels. Natuurlijke materialen zijn voor ons zuiver katoen, wol, linnen etc, zonder kunststoffen dus. Minimum criterium is een oekotex certificaat, d.w.z. dat er gen schadelijke reststoffen (van het verven bv) in zitten. De nieuwe stoffen die we inkopen zijn biologisch/ fair trade, we willen daar langzamerhand helemaal naar over. Het blijft wel moeilijk om leuke eco stoffen te vinden als je te weinig verbruikt om ineens duizend meter te laten weven of bedrukken. Voor ons producten aanbod laten we ons door van alles inspireren, veel door patroontjes van heel vroeger of echte klassiekers, soms door iets wat we zien op een plaatje of op straat, oude naaiboeken etc.

Onze collectie is heel tijdloos en daardoor voor meerdere kinderen te gebruiken. Onze producten zijn zorgvuldig afgewerkt en van goede materialen. Door de achterliggende visie en manier waarop dingen gemaakt worden kun je bij ons echt met een gerust hart dingen kopen zonder over kinderarbeid etc. te hoeven denken. We zijn ook bezig om lid te worden van de Fair Wear Foundation. We hebben ook nog een heel leuke gratis cadeauservice waarbij we alles heel mooi inpakken met een grote strik en er een handgeschreven kaartje aan toevoegen. Veel van onze bestellingen gaan dan ook naar het buitenland.

We bepalen de prijs van onze producten door te kijken naar de kosten van de stof en de arbeidskosten (tijd) die we met een product bezig zijn en daar leggen we dan een percentage bovenop voor overheadkosten en winst.

Mijn eigen kinderen dragen ook vooral natuurlijke materialen. In ieder geval de kleren die ik zelf koop, ze dragen ook heel veel tweedehandsjes van neefjes en nichtjes en soms nog heel oude jurkjes uit de familie (leve de vintage rage).

Toekomstvisie

Supernana is nu nog heel klein, ikzelf en een collega in vaste dienst, verder af en toe een bijdrage van anderen. Maar voor de toekomst zien wij een soort beeld voor ons van een aantal ateliers over Europa verspreid, waar vrouwen samen komen om te werken, stof te halen om thuis te kunnen werken, bijkletsen enz. Veel vrouwen met jonge kinderen die thuis blijven, raken een beetje in en isolement, net als oudere en allochtone vrouwen. Mijn idee was dat als je die heel flexibel werk kunt geven dat ze ook voor een deel thuis kunnen doen terwijl ze op kinderen, bejaarde moeder etc. passen, dat ze dat graag zouden doen en dat ze day ook een zekere vrijheid geeft (ook door financiele onafhankelijkheid). Supernana is een commercieel initiatief maar we proberen toch ook de wereld een beetje beter te maken.

Het doel is om te groeien naar een winstgevend bedrijf met verschillende ateliers in een aantal Europese steden. Hoe meer mensen we aan fijn werk kunnen helpen hoe beter!

Werken als Supernana

Afhankelijk van de drukte werkt Elke gemiddeld 13 uur en ik ongeveer 35. Op woensdag is mijn "moederdag" en zorg ik voor de kinderen. Elke en ik combineren allebei kind en baan bij Supernana! Elke zorgt verder voor haar twee schoolgaande kinderen, de mijne gaan naar school, opvang en oppasmoeder en zijn thuis op woensdag. Iedere maandagochtend komen Elke en ik bij elkaar om te overleggen, spullen uit te wisselen, nieuwe dingen te verzinnen

Om Supernana te kunnen worden moet iemand ten eerste natuurlijk goed enkele basistechnieken beheersen, zoals naaien, haken, borduren enzovoort. Maar nog belangrijker is om de visie te delen en daar actief aan bij te kunnen dragen. We zijn de collectie ook nog steeds aan het uitbreiden, dus creatief denken (en handelen) is ook een must. Tot nu toe heb ik mijn medewerksters via mijn eigen kennissenkring.

Er is geen vereiste voor een minimale productie voor een 'Supernana, maar voor de Belgische wet kun je iemand aannemen voor minimaal 13 uur in de week, dat is dus wel het minste. We werken niet zwart dus de enige andere mogelijkheid is het gebruik van zelfstandige freelancers. Ook mannen kunnen Supernana worden.

Op dit moment ben ik niet op zoek naar nieuwe medewerkers. Zodra dat wel het geval is, komt het in de maandelijkse nieuwsbrief te staan. als het initiatief je aanspreekt, kun je dus het beste inschrijven op de nieuwsbrief. Zo weet je het als eerste als we meer mensen nodig hebben!

Philine van der Vegte
Supernana

Supernana ontwerpt, produceert en verkoopt tijdloos textiel voor kinderen. Neem gauw een kijkje in onze webwinkel.

Lees ook mijn interview met de vrouw achter Atelier Pippilotta!
0

Van 10 tot 2 BV

-
Steeds meer Nederlandse vrouwen nemen het heft in eigen handen, en starten hun eigen bedrijf. Zo kunnen ze zelf voor hun kinderen zorgen en financieel onafhankelijk zijn, maar op hun eigen voorwaarden. Arlette van Dort schreef een handig boekje voor de startende onderneemster.

Van 10 tot 2 BV is een vlot geschreven zakelijk ogend boekje. Eerlijk gezegd schrok de no-nonsense look me eerst zelfs een beetje af: ik dacht dat het een saai boek zou zijn. Maar dat is niet het geval, mede door de vele praktijkvoorbeelden.

In Van 10 tot 2 BV neemt Arlette de lezer aan de hand en beschrijft in korte, duidelijke stappen het starten van een eigen bedrijf: van het denk-en beslissingproces tot en met de praktische uitvoering. Daarmee is het een handig boekje voor de startende onderneemster.

Een gemis vind ik een index met trefwoorden achterin en een overzicht van de genoemde websites van de moeders die hun verhaal vertellen.

Ook had ik het leuk gevonden als de schrijfster, Arlette van Dort, ook haar verhaal had verteld. Zij is immers ook een parttime onderneemster.

Van 10 tot 2 BV is niet echt vernieuwend of verfrissend, maar wel handig. Toch onderscheidt het zich in één opzicht van andere boeken door het nadrukkelijke accent op parttime ondernemen.

Titel

Het boek gaat over moeders die hun bedrijf organiseren rondom de zorg en opvoeding van hun kinderen. Daarom verbaast de titel Van 10 tot 2 BV mij een beetje, omdat de meeste scholen rondom 15 uur uitgaan. Zou Van 10 tot 3 BV de lading niet beter dekken?

Hoewel de ondertitel luidt 'De verleiding van parttime ondernemen voor vrouwen', gaat het boek vooral over vrouwen die ook moeder zijn, maar dat neemt niet weg dat het ook voor vrouwen in het algemeen interessant is.

Vergelijking

Andere boeken over en voor ondernemende moeders zijn Het Moederbedrijf van Wilma van Hoeflaken (2002) en Wahm!, handboek voor de thuiswerkmama (2001).

Van 10 tot 2 BV en Het Moederbedrijf delen de strakke zakelijke uitstraling. Edith Hagenaars boek Wahm! onderscheidt zich duidelijk in de vlottere, maar ook rommeliger vormgeving.

Ik vind Edith Hagenaars toch het ultieme boek voor vrouwen die een bedrijf willen starten. Zij behandelt alles net iets uitgebreider en persoonlijker dan Arlette van Dort en Wilma van Hoeflaken.

Maar nadeel is dat het boek ouder is. Wat dat betreft is Van 10 tot 2 BV de meest actuele keus.

0
Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.