Van 10 tot 2 BV

zaterdag 1 maart 2008 -
Steeds meer Nederlandse vrouwen nemen het heft in eigen handen, en starten hun eigen bedrijf. Zo kunnen ze zelf voor hun kinderen zorgen en financieel onafhankelijk zijn, maar op hun eigen voorwaarden. Arlette van Dort schreef een handig boekje voor de startende onderneemster.

Van 10 tot 2 BV is een vlot geschreven zakelijk ogend boekje. Eerlijk gezegd schrok de no-nonsense look me eerst zelfs een beetje af: ik dacht dat het een saai boek zou zijn. Maar dat is niet het geval, mede door de vele praktijkvoorbeelden.

In Van 10 tot 2 BV neemt Arlette de lezer aan de hand en beschrijft in korte, duidelijke stappen het starten van een eigen bedrijf: van het denk-en beslissingproces tot en met de praktische uitvoering. Daarmee is het een handig boekje voor de startende onderneemster.

Een gemis vind ik een index met trefwoorden achterin en een overzicht van de genoemde websites van de moeders die hun verhaal vertellen.

Ook had ik het leuk gevonden als de schrijfster, Arlette van Dort, ook haar verhaal had verteld. Zij is immers ook een parttime onderneemster.

Van 10 tot 2 BV is niet echt vernieuwend of verfrissend, maar wel handig. Toch onderscheidt het zich in één opzicht van andere boeken door het nadrukkelijke accent op parttime ondernemen.

Titel

Het boek gaat over moeders die hun bedrijf organiseren rondom de zorg en opvoeding van hun kinderen. Daarom verbaast de titel Van 10 tot 2 BV mij een beetje, omdat de meeste scholen rondom 15 uur uitgaan. Zou Van 10 tot 3 BV de lading niet beter dekken?

Hoewel de ondertitel luidt 'De verleiding van parttime ondernemen voor vrouwen', gaat het boek vooral over vrouwen die ook moeder zijn, maar dat neemt niet weg dat het ook voor vrouwen in het algemeen interessant is.

Vergelijking

Andere boeken over en voor ondernemende moeders zijn Het Moederbedrijf van Wilma van Hoeflaken (2002) en Wahm!, handboek voor de thuiswerkmama (2001).

Van 10 tot 2 BV en Het Moederbedrijf delen de strakke zakelijke uitstraling. Edith Hagenaars boek Wahm! onderscheidt zich duidelijk in de vlottere, maar ook rommeliger vormgeving.

Ik vind Edith Hagenaars toch het ultieme boek voor vrouwen die een bedrijf willen starten. Zij behandelt alles net iets uitgebreider en persoonlijker dan Arlette van Dort en Wilma van Hoeflaken.

Maar nadeel is dat het boek ouder is. Wat dat betreft is Van 10 tot 2 BV de meest actuele keus.

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.