Politievrijwilliger

zaterdag 8 maart 2008 -

Zo’n 2 jaar geleden besloot ik te solliciteren bij de politie. Het leek me een fantastische uitdaging, dus ik schreef een sollicitatiebrief, vulde formulieren in, had een oriënterend gesprek met een personeelsfunctionaris en na een poosje op de wachtlijst te hebben gestaan werd ik dan eindelijk uitgenodigd voor de 1e selectiedag van de in totaal drie selectiedagen. Dit waren spannende dagen, en nadat ik met goed gevolg door de selectie was gekomen, werd ik door het korps uitgenodigd om met de opleiding Politiemedewerker Niveau 3 te beginnen. Helaas was er gaandeweg in die periode dat ik bezig was met solliciteren iets veranderd; de opleiding zou geen 1,5 jaar duren, zoals voorheen altijd het geval was en ook nog toen ik mijn sollicitatiebrief schreef, maar 3 jaar! (Met als standpunt dat het dan een volledige beroepsopleiding zou zijn)? Met een inzet van minimaal 36 uur per week werken/leren, 3 jaar lang, drong tot mij door dat ik een keuze moest maken. Of ik zou de opleiding gaan volgen en mijn droomberoep najagen, of ik zette niet door omdat ik niet zo lang wilde wachten met het krijgen van kinderen. Ondanks dat ik niet eens wist natuurlijk of wij überhaupt kinderen zouden kunnen krijgen, heb ik besloten de opleiding niet door te zetten. Ik was toen pas 22 maar wilde graag jong moeder worden en niet 4 of 5 jaar wachten. Ook wist ik dat ik dit niet kon combineren, ik wilde een kindje om ZELF voor te zorgen! 8 april 2004 ben ik moeder geworden van een heerlijk knulletje die nu alweer 8 maanden oud is, en ook al heb ik geen spijt gehad van mijn beslissing, mijn ambitie op persoonlijk vlak bleef.

En gelukkig is er nu de mogelijkheid om moederen te combineren met werken bij de politie, je kunt nu namelijk bij diverse korpsen solliciteren voor Politievrijwilliger! Het idee is dat je opgeleid wordt bij de politie tot Politievrijwilliger op het niveau van Assistent Politiemedewerker niveau 2, maar in plaats van 36 uur per week naar de politieacademie of werken/leren bij een korps, ga je 1 avond in de week naar school. Op de website politie-werving kun je kijken welke korpsen vacatures hiervoor beschikbaar hebben. Hier kun je ook meer informatie vinden over het korps waar je eventueel zou willen solliciteren. Je kunt dan bellen voor informatie of een open sollicitatiebrief sturen met CV, eventueel met kopieën van diploma’s en cijferlijsten. Iedereen die niet fulltime een opleiding wil volgen, bijvoorbeeld omdat je een gezin hebt, maar toch belangstelling heeft voor dit uitdagende beroep, raad ik aan om verder te lezen waarom dit zo geschikt is voor jou.

Een gezin en naar school...?

Het mooiste is dat er rekening gehouden wordt met het feit dat je naast het politiewerk nog een andere invulling van de 'werkweek' hebt, hetzij een gezin of bijbaantje of andere sociale dingen. Je hoeft dan ook eerst geen nachtdiensten te draaien als je dat niet wilt. Als je besluit te solliciteren voor politievrijwilliger, zul je ook eerst door een selectie heen moeten. Met goede algemene kennis, een redelijke vooropleiding, wat levenservaring en een goed uithoudingsvermogen kom je een heel eind. En te allen tijde gewoon jezelf zijn. Als je door de selectie en de medische keuring heen bent gekomen en het korps besluit je aan te nemen, ga je één avond in de week naar school. De opleiding kost niets, sterker nog, je krijgt al tijdens je opleiding een vrijwilligersvergoeding van ca. 6,14 euro bruto per uur. Eens per jaar ontvang je ook nog een toelage van 147,- euro. (Reiskosten 0,09 euro p/km)? Het is minder dan een gewoon salaris dan wanneer je echt in dienst bent. Je bent bijv. niet ziekenfondsverzekerd via de politie, je bouwt geen pensioen op en je krijgt geen vakantiegeld; ook zal de vergoeding zolang je als vrijwilliger aan het werk bent niet veel stijgen, in tegenstelling tot een echt salaris als je fulltime politiemedewerker wilt worden. Maar het verdient meer dan oppassen en het is leuker en uitdagender dan schoonmaken, en het biedt meer toekomstperspectief.

Toekomstperspectief...?

De opleiding tot politievrijwilliger duurt in totaal 3 jaar. Per maand ben je minimaal 16 uur inzetbaar, (dit kan verschillen per korps, informeer hier naar)? dat is ideaal te combineren met een gezin of een eventuele parttime baan of andere sociale werkzaamheden, zoals leesmoeder, of oppas of vrijwilliger in de spelotheek. Na 3 jaar krijg je een diploma dat ongeveer gelijk staat aan de functie Assistent Politiemedewerker niveau 2, met dezelfde bevoegdheden en dezelfde opleidingsmogelijkheden. Na nog eens 3 jaar praktijkervaring op te doen, kun je in aanmerking komen voor een betaalde functie. Misschien is het ook wel mogelijk om meteen verder te leren zodat je na 3 jaar Politiemedewerker niveau 3 bent. Het lijkt alsof je nog 6 jaar naar school zou moeten, maar dat is absoluut niet zo. Je kunt namelijk na een half jaar al ingezet worden op straat, met uniform en al! (Theorieblokken worden afgewisseld met praktijkperioden)? Je bent dus eigenlijk aan het leren en werken tegelijk, en je krijgt er nog een leuke vergoeding voor ook. Als je zou kiezen voor welke studie dan ook, dan kost je dit wel 50 euro tot 200 euro per maand. Het leuke van dit 6-jarenplan is dat je die 6 jaar niet als studietijd moet zien maar als loopbaantijd; en als je kinderen wat ouder zijn en je later wat meer tijd overhoudt voor andere dingen, kun je besluiten om uiteindelijk parttime (of fulltime, wat je maar wilt)? in dienst te gaan als politieagent. Bij de politie hebben ze tevens goede kinderopvangmogelijkheden en ruimte voor extra gedeeltelijk betaald verlof als je een kindje krijgt, voor zowel moeders als vaders. Dus al zou je nog niet uit de luiers zijn, is de mogelijkheid van parttime werken na de opleiding ook een optie.

Ideaal dus voor moeders die nu graag zoveel mogelijk betrokken willen zijn bij hun opgroeiende kinderen en later nog een leuke loopbaan voor zichzelf ambiëren!

De voorwaarden

De voorwaarden zijn dat je geen strafblad hebt, minimaal een diploma op VBO-B niveau hebt, het rijbewijs B, dat je solliciteert bij het korps waar je woonplaats zich bevindt, dat je de Nederlandse nationaliteit bezit of aangenomen hebt, en dat je na de opleiding minimaal 16 uur per maand beschikbaar bent. (Maar: informeer bij het korps van jouw woonplaats, voorwaarden en inhoud en tijdsduur van de opleiding kunnen verschillen)? Na de selectieprocedure volgen er een medische keuring, een aanstellingsgesprek, een antecedentenonderzoek (onderzoek naar eventueel strafblad)? en een referentenonderzoek. Er wordt vooral naar mensen gezocht die hun sporen in de maatschappij al verdiend hebben, (dus mensen met wat levenservaring)?

Wat wordt er van je verwacht?

Je bent het aanspreekpunt op straat en houdt toezicht op alle zaken die voor de veiligheid en leefbaarheid een risico vormen en treedt zonodig corrigerend op. Je verricht eenvoudig politiewerk, bijv. surveillancedienst in de wijk , aanwezig zijn bij grootschalige evenementen zoals koninginnedag, kermissen, jaarmarkten, sportevenementen, op het bureau werken zoals mensen te woord staan aan de balie, schrijven van processen-verbaal of het insluiten van verdachten als arrestantenbewaarder, assisteren bij verkeers- en alcoholcontroles. Je wordt niet ingezet in risicovolle situaties en je draagt daarom geen vuurwapen; als politievrijwilliger ben je uitgerust met handboeien, wapenstok en eventueel pepperspray.

Verantwoordelijkheid

Werken bij de politie brengt een hele verantwoordelijkheid met zich mee. Je hebt bijvoorbeeld geheimhoudingsplicht, en je staat voor de normen en waarden in onze samenleving. Het lijkt me buitengewoon interessant werk en geeft veel voldoening vanwege het feit dat je bijdraagt in een stukje veiligheid op straat en je je nuttig maakt voor de samenleving en voor je eigen buurt/stad/wijk. Er zijn vast ook minder leuke kanten aan het werk, als je bijvoorbeeld iemand een bekeuring geeft en diegene is daar niet zo blij mee... Maar als je in een winkel werkt kom je ook ontevreden klanten tegen en het blijft natuurlijk mensenwerk. Je leert op de opleiding hoe je hier mee om moet gaan, en dan kijk je er al heel anders tegenaan.

Laatste opmerkingen:

Houd rekening met een wachttijd voordat je met de selectieprocedure en vervolgens de opleiding zou mogen beginnen; er moeten eerst genoeg aanmeldingen zijn in je regio om te starten. Voor vrijwilligerwerk zijn er minder aanmeldingen, waarschijnlijk omdat veel mensen denken dat het helemaal onbetaald is en men weet volgens mij ook meestal niet dat de mogelijkheid bestaat om politievrijwilliger te worden. Maar hopelijk brengt deze informatie op deze website daar gauw verandering in, en wie weet kom ik je wel tegen op een selectiedag!

Veel succes!

Yvonne

Tip van de redactie
Op kom bij de politie vind je een overzicht van alle vacatures gerangschikt naar plaats.

1 opmerking

  1. hai, goede info precies wat ik nodig had.je hebt me toch wel enthousiast gemaakt. ik zoek naast mijn eigen goedlopende zaak een andere uitdaging.

    bedankt gr henk zuidberg

    BeantwoordenVerwijderen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.