Webshop met Indonesische artikelen

woensdag 12 maart 2008 -


Ik ben Marlies van Hoekelen, 40 jaar. Alweer 14 jaar getrouwd met dezelfde lieve man. Samen hebben we een zoon van 8 jaar en een dochter van 5 jaar. Tot de geboorte van Tim heb ik vooral gewerkt in de gezondheidszorg. Daarnaast heb ik toen verschillende cursussen gevolgd waaronder computer cursussen. In de tijd dat Tim geboren werd was er een groot tekort professionele kinderopvang en ik werd min of meer gedwongen te stoppen met het werken buitenshuis. Dus nam ik het maar zoals het was en maakte er een heel leuke, goede tijd van.

Het idee mijn eigen webshop te starten

Het afgelopen schooljaar was het eerste jaar waarin de jongste ook naar school ging. Nu kreeg ik mijn handen vrij om zelf weer wat werk op te pakken. Maar wat te doen? Ik wil eigenlijk na al die tijd dat ik zelf voor de kinderen heb gezorgd geen kinderopvang voor hun regelen. Ik ging op zoek naar een baan in vast dienstverband en onder schooltijden, maar dat is niet zomaar te vinden.

Toen het echt niet lukte werd het idee van Marlinq geboren. Werken vanuit huis, op de tijden die het mij schikt, met werk wat ik ontzettend leuk vind. Mijn man heeft naast zijn vaste baan een eigen bedrijf. Hij doet van alles op internet. Van het vastleggen van de domeinnaam tot het hosten en onderhouden van sites voor klanten. Vaak zit ik mee te kijken wanneer hij een site aan het bouwen is. Zo kreeg ik allerlei informatie over computers, internet en alles daar om heen. En ik vind het een heel leuke materie. Geen vaste baan voor mij en een man die handig is op internet was de beste combinatie voor het idee van een webshop.


Indonesische producten

De producten die ik in de webshop verkoop zijn allemaal gemaakt op basis van fair trade. Dit spreekt me erg aan: zo kan ik toch weer iets goeds doen voor de mensen. Want ik ben niet echt een verkoper in hart en nieren. Ik wil graag dat mijn producten zichzelf verkopen.

De meeste producten die in de webshop verkocht worden zijn uniek. De kwaliteit van de producten is erg goed. Het verhaal achter de producten ga ik dit jaar ook schrijven in de webshop. De producten zijn heel scherp geprijsd en doordat ik zelf geen winkel heb, hoef ik die kosten ook niet in de producten door te berekenen.

Het assortiment vaststellenn

Samen met de groothandel hebben we gekeken naar hun assortiment. De producten die in de webshop zijn gekomen voldoen aan een aantal belangrijke eisen.

* Het product moet bijvoorbeeld geschikt zijn om verzonden te worden (niet te groot, te zwaar of te kwetsbaar).

* Van het product moeten er meerdere exemplaren zijn op voorraad, zodat ik niet voor één artikel een hele foto met beschrijving moet maken en bij verkoop het artikel weer moet verwijderen.

* Het product moet passen in mijn fotostudio die beperkte afmetingen heeft, want dan alleen kan ik een presentatie maken die bij de uitstraling van de webshop past.


Inkoop

De eigenaar van de groothandel gaat zelf naar Indonesië. Hij koopt uitsluitend in bij de lokale Indonesische bevolking, met als doel de levenssituatie van de betreffende families te verbeteren. Daar zij in de loop der jaren vele families hebben ingeschakeld om samen met ons hun producten hier in Nederland te kunnen verkopen, zijn deze familie's afhankelijk van de omzet van Garuda Fair Trade en Mimpi Indah.

Prijs bepalen

Wij willen een hoge omzet snelheid bereiken, met als doel zoveel mogelijk mensen in Indonesië aan het werk te houden. Daarom zijn onze artikelen scherp geprijsd, ondanks de veelal hoge kwaliteit. De prijs wordt in onderling overleg met de groothandel bepaald.

De naam van mijn winkel: Mimpi-indah

Mimpi-indah betekent mooie droom. Het is een mooie droom die uitkomt, voor de leveranciers om werk te hebben. Het is een mooie droom voor ons die uitkomt, om deze producten te mogen verkopen. Het is een mooie droom die uitkomt, voor mijn klanten om zo een prachtig, met de hand vervaardigt product te kunnen kopen.

Tijdsbesteding

De webshop heb ik helemaal zelf ingericht. Ik heb eerst zelf de artikelen op de foto gezet. Dan het artikel een nummer gegeven en alle gegevens verzameld als afmetingen en gewicht, oorsprong, van welk materiaal en uit welke fabriek. Dit kostte flink wat tijd.

Aan het eind van iedere maand zet ik nieuwe aanbiedingen en nieuwe artikelen in de webshop. Dit kost ongeveer 2 tot 3 uur.
Wanneer een bestelling binnen komt, haal ik die op bij de groothandel en moet ik het product klaar maken voor verzending. Ik verzorg dan alle administratie er om heen. Dit kost per bestelling ongeveer 20 minuten. Het aantal bestellingen per week is nog niet constant, dus hier kan ik nog niet zoveel over vertellen.

Publiciteit

Ik krijg mijn klanten via

mijn eigen vrienden en familie kring, die klant zijn of nog meer klanten hebben aangebracht

internet, mijn webshop wordt vermeld op verschillende verzamel-sites

flyers, in de buurt en op school


En overal vertellen wat je doet!

Kosten en baten

Voldoende om een centje er bij te verdienen, hier zal ik geen volledig maandsalaris uit kunnen halen.

Aanloopkosten en investeringen

* inschrijven kamer van koophandel
* lidmaatschap van hoofdbedrijfschap detailhandel
* openen bankrekeningnummer
* openen Ideal
* openen paypal
* het ontwerpen van een webshop
* registreren van een domeinnaam
* hosten van de website
* voor het maken van de foto’s een goede fotocamera en een fotostudio
* administratiepakket
* visitekaartjes
* flyers

Leuke aspecten, minder leuk

Leuk: ik kan het doen in mijn eigen tijd
Ik vind dat ik leuke producten verkoop
Ik heb de winkel ingericht naar mijn eigen smaak
Ik doe de leveranciers in Indonesië er een groot plezier mee als ik wat verkoop

Niet leuk: het werk is niet altijd in te plannen, soms heel druk, dan weer een paar dagen niks. Dat is lastig voor mijn strakke planning.

Tips voor anderen die een webshop willen starten

* Sta 100% achter je idee, want het gaat met vallen en opstaan

* Geef jezelf de tijd als je part-time gaat werken. Verwacht niet dat je in 10 uur per week 40 uur werken kunt. Dus neem de tijd voor alles.

* Zorg ervoor dat je van te voren alles goed uitzoekt. Regelzaken als verplicht lidmaatschap. Maar ook uitzoeken welke bank je wil helpen met het starten (postbank gaf mij geen creditcard want ik had geen inkomsten. Terwijl de inkomsten juist door die creditcard zouden komen). Hoe regel je het verzenden & retourneren. Maak een duidelijke privacy verklaring. Zorg voor jezelf met duidelijke algemene voorwaarden. Overleg met een accountant hoe je het beste je administratie kunt inrichten.

Combinatie met gezin

Iedere week maak ik een schema voor mezelf. Daarin geef ik mezelf de ruimte voor verschillende dingen:

* de zorg voor de kinderen (als zij thuis zijn van school dan werk ik niet)

* de zorg voor het huishouden (iedere dag een beetje, zo is het eind van de week allemaal weer gedaan)

* de tijd om te werken (vooral als de kinderen op school zijn, maar ook in de avonden als zij slapen en in het weekend als manlief er voor ze kan zijn)

* de tijd die ik op school wil besteden met wat vrijwilligerswerk (hulp bij creatief en spelletjes en al die andere dingen die er gedaan kunnen worden)

* één avond in de week is voor mijzelf: hierin mag ik zelf doen en laten wat ik wil. Ik kan dan mijn batterij opladen.

Marlies

Marlinq
Mimpi-indah
Leiden Adventures

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.