Supernana: authentieke textielproducten

zaterdag 1 maart 2008 -

Ik ben Philine, 37 jaar, getrouwd met 3 kinderen (2,3 en 6 jaar), opleiding TU Delft Industrieel Ontwerpen. Afgestudeerd bij het kleine Nederlandse automerk Donkervoort, daarna naar Zuid Duitsland gegaan om als studio-ingenieur te gaan werken op de styling afdeling van Audi, daarna naar Belgie verhuisd om te gaan werken bij Volvo Cars Gent. Daar werkte ik eerst als kwaliteitsingenieur voor leveranciers (veel fabrieken bezoeken) en daarna als gebiedscoach (soort ploegbaas over ongeveer 70 mannen en vrouwen aan de assemblagelijn).

Het ontstaan van Supernana

IIk heb altijd al graag dingen zelf gemaakt, ook voor de kinderen. Dit via een site gaan verkopen leek me een mooie kans die niet al te veel investeringen vraagt. Wat betreft handwerken heb ik het meeste geleerd van mijn moeder en door veel uit te proberen. Ik heb het altijd al gedaan en heb me ook nooit laten weerhouden door gebrek aan technische kennins om aan ingewikkelde projecten te beginnen. Al doende leert men.Supernana ben ik deeltijds begonnen omdat ik dacht dat ik op deze manier langzaam zou kunnen opstarten en een jaartje proberen zonder m'n vaste baan op te zeggen. Maar het bleek al gauw moeilijk te combineren met Volvo baan, ook om administratieve redenen. Ik moest een keuze maken en ben toen voltijds voor Supernana gegaan.

De naam Supernana komt uit een Frans liedje van Michel Jonasz. Een nana is een grietje in het frans, het is een beetje een geuzennaam. Nana is ook een oer (moeder)godin. Belangrijke voorwaarde voor de naam (naast vorm en betekenis) was, dat deze internationaal uit te spreken moest zijn en nog vrij als domeinnaam.

Natuurlijke materialen

We gebruiken bewust alleen natuurlijke materialen. Aan het begin haalden we onze materialen gewoon uit de stoffenwinkel, nu kopen we in bij diverse groothandels. Natuurlijke materialen zijn voor ons zuiver katoen, wol, linnen etc, zonder kunststoffen dus. Minimum criterium is een oekotex certificaat, d.w.z. dat er gen schadelijke reststoffen (van het verven bv) in zitten. De nieuwe stoffen die we inkopen zijn biologisch/ fair trade, we willen daar langzamerhand helemaal naar over. Het blijft wel moeilijk om leuke eco stoffen te vinden als je te weinig verbruikt om ineens duizend meter te laten weven of bedrukken. Voor ons producten aanbod laten we ons door van alles inspireren, veel door patroontjes van heel vroeger of echte klassiekers, soms door iets wat we zien op een plaatje of op straat, oude naaiboeken etc.

Onze collectie is heel tijdloos en daardoor voor meerdere kinderen te gebruiken. Onze producten zijn zorgvuldig afgewerkt en van goede materialen. Door de achterliggende visie en manier waarop dingen gemaakt worden kun je bij ons echt met een gerust hart dingen kopen zonder over kinderarbeid etc. te hoeven denken. We zijn ook bezig om lid te worden van de Fair Wear Foundation. We hebben ook nog een heel leuke gratis cadeauservice waarbij we alles heel mooi inpakken met een grote strik en er een handgeschreven kaartje aan toevoegen. Veel van onze bestellingen gaan dan ook naar het buitenland.

We bepalen de prijs van onze producten door te kijken naar de kosten van de stof en de arbeidskosten (tijd) die we met een product bezig zijn en daar leggen we dan een percentage bovenop voor overheadkosten en winst.

Mijn eigen kinderen dragen ook vooral natuurlijke materialen. In ieder geval de kleren die ik zelf koop, ze dragen ook heel veel tweedehandsjes van neefjes en nichtjes en soms nog heel oude jurkjes uit de familie (leve de vintage rage).

Toekomstvisie

Supernana is nu nog heel klein, ikzelf en een collega in vaste dienst, verder af en toe een bijdrage van anderen. Maar voor de toekomst zien wij een soort beeld voor ons van een aantal ateliers over Europa verspreid, waar vrouwen samen komen om te werken, stof te halen om thuis te kunnen werken, bijkletsen enz. Veel vrouwen met jonge kinderen die thuis blijven, raken een beetje in en isolement, net als oudere en allochtone vrouwen. Mijn idee was dat als je die heel flexibel werk kunt geven dat ze ook voor een deel thuis kunnen doen terwijl ze op kinderen, bejaarde moeder etc. passen, dat ze dat graag zouden doen en dat ze day ook een zekere vrijheid geeft (ook door financiele onafhankelijkheid). Supernana is een commercieel initiatief maar we proberen toch ook de wereld een beetje beter te maken.

Het doel is om te groeien naar een winstgevend bedrijf met verschillende ateliers in een aantal Europese steden. Hoe meer mensen we aan fijn werk kunnen helpen hoe beter!

Werken als Supernana

Afhankelijk van de drukte werkt Elke gemiddeld 13 uur en ik ongeveer 35. Op woensdag is mijn "moederdag" en zorg ik voor de kinderen. Elke en ik combineren allebei kind en baan bij Supernana! Elke zorgt verder voor haar twee schoolgaande kinderen, de mijne gaan naar school, opvang en oppasmoeder en zijn thuis op woensdag. Iedere maandagochtend komen Elke en ik bij elkaar om te overleggen, spullen uit te wisselen, nieuwe dingen te verzinnen

Om Supernana te kunnen worden moet iemand ten eerste natuurlijk goed enkele basistechnieken beheersen, zoals naaien, haken, borduren enzovoort. Maar nog belangrijker is om de visie te delen en daar actief aan bij te kunnen dragen. We zijn de collectie ook nog steeds aan het uitbreiden, dus creatief denken (en handelen) is ook een must. Tot nu toe heb ik mijn medewerksters via mijn eigen kennissenkring.

Er is geen vereiste voor een minimale productie voor een 'Supernana, maar voor de Belgische wet kun je iemand aannemen voor minimaal 13 uur in de week, dat is dus wel het minste. We werken niet zwart dus de enige andere mogelijkheid is het gebruik van zelfstandige freelancers. Ook mannen kunnen Supernana worden.

Op dit moment ben ik niet op zoek naar nieuwe medewerkers. Zodra dat wel het geval is, komt het in de maandelijkse nieuwsbrief te staan. als het initiatief je aanspreekt, kun je dus het beste inschrijven op de nieuwsbrief. Zo weet je het als eerste als we meer mensen nodig hebben!

Philine van der Vegte
Supernana

Supernana ontwerpt, produceert en verkoopt tijdloos textiel voor kinderen. Neem gauw een kijkje in onze webwinkel.

Lees ook mijn interview met de vrouw achter Atelier Pippilotta!

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.