Strijkservice

zaterdag 1 maart 2008 -


Geld heb je eigenlijk nooit genoeg, en zeker niet als je dochter met een noodgang uit haar kleertjes groeit. En omdat ik niet te beroerd ben mijn handen te laten wapperen besloot ik op zoek te gaan naar een ''poetsbaantje". Maar wij wonen in een klein dorpje en dan heb je zoiets niet zo maar. Dus op zoek naar iets anders. Juist op dat moment ging het broertje van mijn hartsvriendin op zich zelf wonen en liep te klagen dat het huishouden wel veel werk was. Ik keek naar zijn kleren en zei: Ja dit is te zien zeg! Kom je net uit bed of zo, je kleren zijn behoorlijk gekreukeld! En als in een tekenfilm ging er een belletje rinkelen. Bij mij in de straat is een jongeren flat met veel jonge mannen. Ze werken full time en hebben vaak veel vrienden en hobbies, dus weinig tijd en een vaak kleine portemonnee. Zo werd mijn zaakje geboren: Was en strijkservice Gaasterland. Want veel allenstaanden hebben ook geen wasmachine.

Ik ben een maand of 3 geleden begonnen en heb nu 7 klanten, er zouden er nog en stuk of 3 bij kunnen maar dan vind ik het wel genoeg. Ik wil natuurlijk wel genoeg tijd overhouden voor mijn dochtertje! Ik heb hieronder een lijstje gemaakt voor geïntresseerden die ook een was- en strijkservice willen beginnen. Mocht je nog meer informatie willen kun je me altijd mailen.

Maak een Poster

Maak een A-4 formaat poster en hang deze bij supermakrten e.d. Zorg dat de poster opvalt, gek genoeg is wit papier het beste omdat iedereen tegenwoordig gekleurd gebruikt. Wees duidelijk in je tekst zodat iedereen weet waar het over gaat. Voor leuke plaatje kun je het beste een zoekmachine nemen en dan het woord strijkplank of intypen. Zo kun je je poster leuk aan kleden. Mijn poster is een beetje in de ouderwetse stijl, gevonden via Ilse. Zet liever geen bedragen op je poster, het is beter dat mensen je bellen, zodat je goed kunt uitleggen wat de bedoeling is. Tot zo ver de poster, nu het belangrijkste:

Hoe te handelen als je een klant hebt

Vertel de klant de schone was in een was mand te brengen( Tenzij je het eerst zelf wast)
Als er dingen zijn die gelijk op een hanger moeten laat de klant die dan ook gelijk meenemen.
Gebruik twee strijkbouten, zet ze op twee verschillende standen zodat je niet steeds van warm naar koud hoeft te verwisselen.
Doe nooit (!!) van twee klanten de kleding door elkaar. Hier kun je behoorlijk mee in de problemen komen.
Gebruik alles van een merk, zoals bijvoorbeeld easy iron wasverzachter. Ik gebruik alles van het C1000 merk. Stukken goedkoper.
Hanteer vaste prijzen en liefst per stuk, zo voorkom je dat je de ene klant meer laat betalen dan de andere.


Mijn prijslijst

spijkerbroek - 0.50 ct.
broek met plooi erin - 0.60 ct
beddengoed - 1.00 euro
theedoek - 0.20 ct
zakdoek - 0.10 ct
overhemd - 0.70 ct
kinderkleding - 0.40 ct

Dit is gewoon een overzichtje, je mag natuurlijk zelf bepalen wat je prijzen zijn. Probeer alles onder de euro te houden, dit klinkt aan de telefoon ook een stuk vriendlijker als je zegt : Alles is onder de euro. Mocht je ook gaan wassen, via de site van de consumentenbond ben ik tot de volgende prijs gekomen: een volle machine kost bij mij 3,80. Bij een wasserette kost het 4,50. Zorgdat je in ieder geval hier onder blijft.

De werkelijke kosten zijn( inclusief water, electra, wasmiddel en onderhoud):

90 graden - 1.17 euro
60 graden - 0.97 euro
40 graden - 0.90 euro

Natuurlijk moet je ook met je tijd rekening houden en dan is 3,80 per machine een mooie prijs.

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben en dat je er een leuk zakcentje aan overhoud. Zelf strijk ik alleen als mijn dochter 's middags op bed ligt, dan heb ik er alle tijd voor want ze slaapt als een roos.

Gouden Tip

Vergeet je klanten niet een kaartje te sturen met de feestdagen!!

Noot van de redactie

In de film Hairspray heeft John Travolta in de rol van de moeder ook een strijkservice!

4 opmerkingen

 1. Hallo,

  Ik zou graag ook van thuis uit werken met een strijkservice,
  maar weet geen raad wat er allemaal moet gebeuren voor je iets mag verdienen.

  Groetjes Heidi

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Daar ben ik ook wel benieuwd naar����

  Groetjes Gerda

  BeantwoordenVerwijderen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.