Kinderen thuis? 10 manieren om toch te kunnen werken!

zondag 7 februari 2021 -

Thuiswerken

Heb jij kinderen in de basisschoolleeftijd?

Dan is de kans groot dat je op dit moment omringd wordt door kinderen vanwege de coronacrisis

Als moeder met een bedrijf aan huis, is dat beslist een flinke uitdaging. 

Thuiswerken combineren met kinderen

Normaliter heb je als moeder met schoolgaande kinderen de uren dat je kinderen op school zijn toch wat rust en stilte om te kunnen thuiswerken. Als de kinderen thuis zijn en je misschien ook nog eens moet helpen met thuisonderwijs, is dat niet eenvoudig.


Hoe zorg je dat je toch jouw werk kunt blijven doen?


Hieronder 10 handige tips en tricks om toch een soort werkplek te creëren waar je jouw eigen werk kunt doen. 

Ook als de kinderen thuis zijn.

7 manieren om toch te kunnen werken

  1. Het beste wat je kunt doen is een aparte kamer claimen als jouw kantoortje of werkplek. Maar vaak is is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak zijn alle kamers namelijk al bezet. Wat is dan de één na beste optie?
  2. Een aparte werkplek creëren in één van de kamers. Je kunt bijvoorbeeld je werkplek in de slaapkamer maken. Maar als je kleine kinderen hebt, kun je hen waarschijnlijk niet zo lang alleen laten zonder toezicht. In dat geval is een werkplek in de woonkamer wellicht toch handiger. Maar ja, zo gauw de kinderen je zien zitten, zullen ze waarschijnlijk een beroep op je doen. De kunst is om dan een soort afscheiding te maken tussen jouw werkplek en de rest van het gezin. Dat hoeft niet moeilijk te zijn of veel te kosten. Je kunt een afscheiding maken met behulp van overgordijnen. Of een grote boekenkast, of een simpel kamerscherm. Het gaat erom dat jij achter het gordijn/kamerscherm zit zodat de boodschap duidelijk is: 'Mama is er wel, maar ze is er ook weer niet.' Je kunt het vergelijken met de bedden in het ziekenhuis: daar wordt ook een gordijn omheen getrokken als iemand even privacy nodig heeft!
  3. Nu iedereen thuis moet werken, is je partner wellicht ook thuis aan het werk. In dat geval kun je afspraken maken, en om de beurt werken en zorgen voor de kinderen. Bijvoorbeeld: jij doet 's ochtends de kinderen en gaat 's middag voor je bedrijf aan het werk. En hij doet 's ochtends zijn betaalde werk, en 's middags de kinderen.
  4. Maak duidelijke afspraken met je kinderen. Vertel ze dat je ook je betaalde werk moet doen, en dat als jij bijvoorbeeld 'achter het gordijn' zit je even niet gestoord mag worden.
  5. Hanteer een duidelijk dagritme en routine. Dan is het voor de kinderen duidelijk wanneer je beschikbaar bent als moeder en wanneer je aan het werk bent.
  6. Kies je momenten. Misschien kun je overdag minder doen omdat je omringd bent door je kinderen, maar wellicht kun je dit 's avonds of in het weekend inhalen.
  7. Nood breekt wet. Als je echt iets af moet hebben, gun jezelf dan de luxe om de kinderen achter een verantwoorde film achter de tv te zetten. Dit moet geen gewoonte worden natuurlijk, maar je kunt dit gebruiken als het even echt niet anders kan. Netflix heeft een goed aanbod voor kinderen, en je hoeft niet bang te zijn voor reclames.

Tot slot

Houd moed. Niets blijft ooit hetzelfde, en ook dit gaat voorbij. Erken dat je minder veel kunt voor je bedrijf als je omringd wordt door je kinderen en ook nog thuisonderwijs moet geven. Zo haal je de angel eruit, en verminder je stress.

Maak daarna gebruik van gordijnen of een kamerscherm om een rustige werkplek te creëren, en benoem die plek tot de Kindvrije Zone.

Wist je dat gordijnen ook kunnen helpen om een betere lichtinval op je computerscherm te krijgen?

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.