Hoe zorg je voor de juiste lichtval op je computerscherm?

dinsdag 27 februari 2018 -
raambekleding
Foto van het raam vna mijn kantoor. Mijn raambekleding is nu nogal primitief...

Mijn kantoortje zit achter onze keuken, en is vrij klein. Daarom bestaat mijn bureau uit een Ikea plank die grenst aan het raam.

Op die plank staat mijn computer, een iMac.

Maar omdat mijn computer dus voor een raam staat, heb ik vaak last van de lichtinval. Als het buiten zonnig is, dan heb ik gordijn of een andere raambedekking nodig om nog te kunnen werken.


De beste plek voor je computerscherm


Het advies is om een computerscherm dwars ten opzichte van een raam te zetten. Dus niet zoals ik het heb, er precies voor.  Je moet het raam ook niet áchter je hebben, want dan krijg je last van zogenoemde spiegelingshinder.

Door je computerscherm dwars ten opzichte van het raam te zetten, is je kijkrichting evenwijdig aan het raam.

Maar goed, wat als je werkplek zo klein is dat je de mogelijkheid niet hebt om je computerscherm in een hoek van 90 te zetten ten opzichte van het raam? Zoals ik?

Dan kun je de lichtinval beïnvloeden met raambekleding.


Gordijntje


Op dit moment heb ik het probleem van de lichtinval opgelost met een gordijntje. (Zie ook foto bovenin deze post) Dat gordijntje is eigenlijk niet meer dan een lap die ik kocht bij de kringloop. Ik heb een touw gespannen in het raamkozijn. En met behulp met van die kleine knijpertjes heb ik daarmee de lap stof opgehangen en tot gordijn gepromoveerd.


Bijbelplaat tegen het raam


Omdat het gordijntje nog niet genoeg was, heb ik een oude bijbelplaat tegen het raam gezet. De combinatie lap stof en bijbelplaat werken redelijk goed. Hoewel ik op hele zonnige dagen nog wel eens last heb van de zon.

Liever een andere vorm van raambekleding


Ideaal is deze oplossing dus niet. En elegant al helemaal niet. Daarom overweeg ik andere oplossingen. Een ander, beter en langer gordijn zou een optie kunnen zijn. Maar het meest aansprekende idee vind ik shutters.

Shutters


Shutters zijn een combinatie van luiken en jaloezieën. De reden dat ik ze zo ideaal vind is dat je met shutters kunt spelen met het licht. Je kunt dus heel makkelijk de lichtinval aanpassen aan het weer.  Daarnaast kun je ze ook nog eens helemaal open zetten.

Hier onder een voorbeeld shutters van Doehetbudget.nl:


Hoe is de lichtinval op jouw werkplek? Kun jij je scherm goed lezen?

Lees ook mijn post Inspiratie voor je werkplek

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.