Het nut van relatiegeschenken

zondag 11 november 2018 -
relatiegeschenken

Relatiegeschenken.

Als ontvanger heb ik er soms gemengde gevoelens over. Het ligt enorm aan wat het is. Met pennen ben ik bijvoorbeeld best blij, want die komen altijd wel van pas. Maar een broodplank met een bedrijfslogo vind ik minder leuk. Het beste relatiegeschenk dat we ooit kregen was een handige broodtrommel. Die heeft mijn man nog jarenlang mee naar zijn werk genomen.

Relatiegeschenken hebben verschillende functies. Het is voor (potentiële) klanten leuk om iets te krijgen, en het helpt mensen om jou en je bedrijf te onthouden. Daarom presenteer ik graag deze post van Paul over het nut van relatiegeschenken!

Het nut van relatiegeschenken
Wie een bedrijf heeft, denkt zo af en toe aan het verzenden van een relatiegeschenk. Maar welk geschenk dat is, daar kun je flinke kopzorgen over hebben. Je wilt immers dat je klanten positief over je blijven denken. Nuttige cadeaus vallen daarom vaak in de smaak. Maar wat is nu eigenlijk het nut van een relatiegeschenk?

Nuttig in gebruik 


Als eerste is een relatiegeschenk bedoeld om je klant te bedanken. Daarnaast is het eigenlijk een visitekaartje. Je toont je logo weer eens en laat zien dat je er nog bent. Wist je dat vooral de nuttige cadeautjes het meest gewaardeerd worden? Waar je dan aan moet denken? Aan pennen met je bedrijfsnaam erop bijvoorbeeld, of een jaarkalendertje voor op het bureau. En als zo’n kalendertje dan ook nog eens voorzien is van een meetlint of een andere handige tool, dan wordt het ook nog met regelmaat gebruikt. Zo komt je logo met regelmaat voorbij.

Lees ook: QR code maken!

Een boodschap 


Het relatiegeschenk dat het meest gebruikt wordt, schijnt een usb-stick te zijn. Maar de pennen met je bedrijfsnaam erop zijn vast een goede tweede. Een relatiegeschenk heeft vaak een boodschap. Zo kun je bijvoorbeeld iets van je diensten laten zien in een geschenk. Stel je bent goed in gedichten maken en je wilt deze (zakelijk) verkopen. Stuur dan je relaties een mooi gedicht op, als je toch een relatiegeschenk op de post doet. Je laat direct zien wat je in huis hebt en omdat er een relatiegeschenk bij zat, is er grote kans dat je verhaal onthouden wordt. Een relatiegeschenk is vaak voorzien van een bedrijfslogo, en dat is niet voor niets. Je wilt immers dat de link gelegd wordt naar je bedrijf. 

Steekpenning? 


Hoewel je doel van een relatiegeschenk meestal reclame is, geldt dat anders voor een steekpenning. Bij de laatste variant is het de bedoeling dat je door het geschenk een bevoorrechte positie krijgt. Een steekpenning is een ander woord voor smeergeld, en dat zegt genoeg. Het spreekt voor zich dat pennen met je bedrijfsnaam erop iets anders zijn dan een weekendje Parijs. Krijg je dat laatste van een klant, dan kun je er bijna wel op rekenen dat er een wederdienst verlangd wordt. Bijvoorbeeld dat je ervoor zorgt dat een nieuwe opdracht aan hem toegewezen wordt. Overigens zijn steekpenningen hartstikke strafbaar, dus hou het als kleine ondernemer maar gewoon bij het weggeven van een kaartspel of een flesje wijn.

Better being safe than sorry…

Nawoord


Ik wist niet dat een usb-stick één van de populairste relatiegeschenken is! Maar ik kan me daar zeker wat bij voorstellen. Net zoals een pen komt zo'n stick altijd wel van pas. Als ik ooit relatiegeschenken ga uitdelen, dan vind ik zo'n usb-stick heel geschikt!

Nou ben ik benieuwd: wat is jouw beste relatiegeschenk? Zij het om weg te geven om om te krijgen?

Leestip: Zijn visitekaartjes nog wel nodig?

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.