Bureaustoel volgens eisen Arbo-wet + gratis checklist!

donderdag 1 november 2018 -
ergonomisch verantwoorde bureaustoel

Een goede, ergonomisch verantwoorde bureaustoel kan een wereld van verschil maken in comfort tijdens het werken. Sterker nog, een goede bureaustoel kan problemen voorkomen.

Niet voor niets staan in de Arbowet speciale regels waaraan een goede bureaustoel moet voldoen.

Kan mijn keukenstoel kwaad?


Daarom maak ik me wel eens zorgen dat ik mijn dagen doorbreng op een simpele keukenstoel achter mijn bureau. Gelukkig gaat het goed, en heb ik geen klachten. Maar het schiet me wel eens door het hoofd: 'Zou mijn houding wel goed zijn, zo op die keukenstoel?'

Maar stel dat ik een comfortabele bureaustoel wil kopen: wat zijn dan eigenlijk de vereisten voor een goede bureaustoel? Waar moet ik opletten?

In zo'n geval ga ik graag te rade bij echte experts. Dus ik heb opgezocht wat er precies in de Arbo wet staat over bureaustoelen. Via de site van de Rijksoverheid kwam ik terecht op de site Euronorm.wet. Daar vond ik de informatie die ik zocht!

Een goede bureaustoel volgens de Arbo-wet


  • De hoogte van de zitting moet verstelbaar zijn: minimaal  tussen 39 en 51 centimeter gemeten in het midden van de zitting in belaste toestand.
  • De zitting zelf moet tenminste 44 ce diep en 40 cm breed zijn.
  • De zitdiepte moet verstelbaar zijn: van rugleuning tot de voorzijde van de zitting minimaal tussen 40 en 44 cm.
  • De rugleuning moet een adequaat lendesteunvlak hebben.
  • De stoel moet een in hoogte verstelbare armleuning hebben.
  • De stoel moet een veilige en stabiele constructie hebben.

Mijn keukenstoel/bureaustoel langs de meetlat van de Arbo-wet


Als ik mijn keukenstoel, die dus dienst doet als bureaustoel, langs de meetlat van de Arbo-wet leg dan is het niet best. Hij is bijvoorbeeld niet verstelbaar, en hij heeft geen armleuning. Wat mijn keukenstoel wel goed doet is de grootte van de zitting, de zitdiepte en volgens mij ondersteunt hij mijn lendenen ook goed. Ook is hij stabiel en veilig.

Laten we eens op zoek gaan naar een goede bureaustoel


Hoe eenvoudig zou het zijn om een goede bureaustoel te kopen? Laten we eerst eens goedkoop doen, en kijken bij Leenbakker. Ik pak gewoon de eerste de beste bureaustoel even. Die kost 144,-.  Hij doet een aantal dingen in ieder geval goed: hij heeft armleuningen, en het rug- en zitgedeelte zijn in hoogte verstelbaar. Maar de armleuningen zijn dat niet. Dus hij voldoet in ieder geval niet aan 1 criterium.

Zelf uitproberen is essentieel


Uiteraard realiseer ik me dat je een bureaustoel moet uitproberen. Dus het blijft giswerk door online te kijken. Maar je kunt aan de hand van de criteria van Euronorm.wet wel alvast een voorselectie maken. 

En ik neem het lijstje met aandachtspunten zeker mee als ik ooit een bureaustoel ga kopen. Sterker nog, ik heb er voor jullie een handige printable van gemaakt. Mocht je een bureaustoel nodig hebben, dan kun je die meenemen.

Gratis checklist voor ergonomisch verantwoorde bureaustoelBenieuwd naar mijn kantoortje

Hoe zit jij te werken? Heb je een speciale bureaustoel?

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.