Een eigen bedrijf als je net bevallen bent

woensdag 21 september 2022 -
thuiswerk

Het is een gouden combinatie voor veel vrouwen: de zorg voor kinderen combineren met een eigen bedrijf. 

Omdat je eigen baas bent, kun je je werk plooien rondom de behoeften van je gezin.

Niet elke onderneming leent zich hier evengoed voor, maar er zijn genoeg opties als moeder met kleine kinderen om te ondernemen vanuit huis. Zelf gaf ik zeven jaar lang de cursus Samen Bevallen vanuit huis, en inmiddels ben ik alweer 20 jaar fulltime blogger.

Maar feit blijft: na een bevalling heb je hersteltijd nodig. Niet voor niets geldt de wijsheid: 9 maanden zwanger, 9 maanden ontzwangeren.

Marloes schreef voor het Moederbedrijf een artikel over je lichaam na de bevalling.

Je lichaam na de bevalling 

Net na je bevalling voelt je lichaam niet hetzelfde. Je hele lijf voelt stijf en gekneusd. Na enkele maanden gaat die pijn wel weg, maar dan nog blijf je een beetje gekaapt door dat kleine wezentje. 

Alles aan je lichaam staat in het teken van de zorg voor je baby. Daarom zijn momentjes van zelfzorg zo belangrijk. In deze blog bespreken we hoe je na de bevalling goed voor jezelf zorgt. 

Net na de bevalling Je kan er niet omheen. 


Een zwangerschap en een geboorte vragen heel wat van je. Mentaal, maar ook fysiek krijg je heel wat te verduren. Eerst een wezentje from scratch maken en die er dan nog uitpersen, het is niet niks. En na de geboorte begint het allemaal nog maar pas. 

Zelfs al verloopt de borstvoeding vlot, je hele lichaam moet zich aanpassen aan haar nieuwe taak en de nieuwe houdingen waarin je slaapt en je kleine oogappel vasthoudt en voedt. Hierdoor wordt je lichaam stram en stijf. Je schouders zitten vast, je spieren reclameren en zelfs je handen en vingers voelen pijnlijk aan. Tijd voor een massage aan huis! 

Oude jogging en verwilderde haren 


In bad en onder de douche gebruik je liefst natuurlijke zeep met een zachte geur. Laat chemische goedjes links liggen. De eerste maanden wordt parfum nog niet aangeraden. 

Je geniet nog van de heerlijke babygeur en te doordringende geuren spreken je nog niet aan. 

Maar hoe ouder je kindje wordt en de weken verstrijken, krijg je waarschijnlijk toch wat behoefte aan iets anders dan een oude jogging, behaarde benen en een rommelige dot op half zeven. Op den duur heb je het daar ook wel mee gehad en voel je dat het tijd is om toch eens wat vaker te douchen en misschien toch eens die heerlijke Dior parfum vanonder het stof te halen. 

Eerste keer weg zonder je baby 


Je baby en jij zijn ook na de bevalling nog onafscheidelijk. Je baby’tje heeft nog een constante nood aan nabijheid. Is je kindje overstuur dan zal knuffelen met mama het enige zijn dat helpt. Langzamerhand en met hele kleine stapjes leert je baby’tje dat het ook oké is in de wieg, of in de maxi cosi. 

Soms loopt het niet helemaal simultaan en droom jij al van je haren te doen met je dyson airwrap en je nieuwe mamavibes aan de wereld te showen, maar denkt je kleintje hier anders over. 

Probeer zoveel mogelijk op het ritme van je kindje te bewegen, maar verlies je eigen behoeften niet uit het oog. 

Nodig in plaats van naar buiten te gaan bijvoorbeeld wat vriendinnen uit voor een gezellige filmavond en takeaway. Perfect moment om toch de airwrap boven te halen en je haar te laten doen door je bff’s.

Nawoord


Dankjewel Marloes voor je artikel. Als ik het zo lees is het toch best bijzonder dat in Nederland babytjes al zo jong naar de kinderopvang gaan. Zeker als je dat vergelijkt met landen als Zweden waar ze het eerste jaar thuis zijn bij hun vader of moeder.

Ik ben het met je eens dat het belangrijk is om als moeder goed voor jezelf te zorgen. Misschien ook wel juist als je een eigen bedrijf hebt. Dan kan het misschien verleidelijk zijn om toch alweer klussen op te pakken, terwijl je daar lichamelijk of mentaal nog niet echt aan toe bent.

Een eigen bedrijf is geweldig, maar zorg voor een goed evenwicht tussen werk en zelfzorg.

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.