Hoe je zelf recepten kan filmen

donderdag 20 oktober 2022 -
hoe je zelf recepten kunt filmen

Als fulltime blogger ken ik het belang van multimedia in een blogpost. Dat begint met een afbeelding, maar steeds vaker zorg dat ik ook een filmpje in een blogpost opneem. Uit onderzoek blijkt dat mensen 95% onthouden van een filmpje versus 10% van een tekst! Een filmpje blijft dus veel meer hangen bij je bezoekers.

Het leukst is natuurlijk als het een zelfgemaakt filmpje is.

In onderstaand gastartikel wordt uitgelegd hoe je zelf recepten kunt filmen!

Hoe je zelf recepten kan filmen 


Elke mama heeft wel haar eigen paar recepten waar ze altijd naar teruggrijpt. Ze zijn snel, makkelijk, goedkoop, quasi-gezond en de kindjes lusten het. Bijvoorbeeld een ei koken!

Jij hebt er ongetwijfeld ook een paar. 

Je bent er misschien zelf achter gekomen met vallen en opstaan, of je het hebt geërfd van je eigen mama, of een vriend of vriendin. Door ze te delen op de populairste manier van nu, kan jij misschien wel een centje bijverdienen en je blog unieker maken. 

Kookvideo’s hoeven niet moeilijk zijn 


Het is wat het is, de digitale wereld wordt steeds belangrijker. Daar gebruik van maken kan je helpen om er de vruchten van te plukken. Wereldwijd zijn er ontelbare kookkanalen en influencers wiens inhoud enkel draait om koken of bakken. 

Geen ervaring en kennis nodig


Wanneer je die video’s kijkt, lijken ze misschien enorm ingewikkeld om te maken, maar dat zijn ze niet. Je hebt geen ervaring of kennis nodig om te beginnen en goed te scoren bij je doelgroep. Je hebt enkel een paar dingen nodig die je al in huis hebt. Eerst en vooral een smartphone. Die kunnen filmen, en smartphones van de laatste paar jaren maken kwalitatief hoogstaande video’s. 

Iets nodig om je smartphone rechtop te houden


Verder heb je iets nodig dat je telefoon rechtop houdt. Mocht blijken dat je plezier haalt uit kookvideo’s maken, dan kan je later altijd investeren in een statiefje. 

Maar om te beginnen kan je starten met alles waar je telefoon tegen kan leunen. Een pot, kom, glas, maakt niet uit. 

Er zijn een aantal manieren om je publiek te doen geloven dat er een productieteam achter je video’s zit. Je telefoon stil houden en niet laten schudden door handen is daar één van. Als laatste heb je een app nodig waarmee je je video’s kan bewerken. Zo zijn er talloze gebruiksvriendelijke, en is het enkel nog een kwestie van diegene vinden die jij het liefst gebruikt. 

Kookvideo's hoeven niet duur te zijn


Het enige waar je geld aan moet uitgeven is een smartphone, en die heb je waarschijnlijk al op zak. Je hoeft er ook niet van uit te gaan dat je moet investeren in het materiaal waarmee je kookt. Zeker beginners hebben geen buitengewone uitrusting nodig. Dus verlies je niet in het allerduurste en trendy kookgerei bijeen te sprokkelen. 

Bespaartips


Ook hier wat besparingstips: koop materiaal in setjes. Zeker bij gerei zoals een pannenset is dat voordeliger. Alledaags kookgerei vind je heus wel voor een schappelijke prijs, en vrees niet. Moest jij willen beginnen bakken bijvoorbeeld, dan vind je ook een meer nicheproduct zoals een taartvorm in de juiste winkel aan de juiste prijs. 

Filmen kan iedereen 


Als beginner hoef je je dus zeker geen zorgen maken over vernieuwing. Nog een laatste tip: blijf trouw aan jezelf. Dat klinkt zweverig, maar heeft hier zijn nut. Jij en jouw huishouden zijn uniek, en laat dat nu net het allerbelangrijkste zijn wanneer je probeert te scoren in online adverteren.

Nawoord

Hoewel ik het belang van filmpjes in een blogpost ken, heb ik me nog nooit aan zelf filmen gewaagd. Ik haal de filmpjes voor mijn blogposts meestal van youtube. Wel maak ik altijd foto's van gerechten die ik maak! 

Toen ik dit gastartikel las moest ik denken aan Myranda van Leeuwen. Zij richtte Pink Carrots op en bakte taarten zonder suiker. Ze is hier inmiddels mee gestopt, maar het was leuk geweest als ze filmpjes had gemaakt van haar kookproces.

Als je zelfgemaakte filmpjes  wilt gaan toevoegen aan je blog heb je drie soorten om uit te kiezen:


  • Live video: je filmt jezelf terwijl je iets doet
  • Een screencast tutorial. Hierbij film je je computerscherm en vertel je wat je doet.
  • Animatie filmpje

Afhankelijk van je blog zou ik een live video aanraden. Gebruik minimaal een foto van jezelf in actie zoals ik bij mijn post wentelteefje maken.

Leestip


Het boek Ga toch vloggen:


Leestip: Taart verkopen vanuit huis

Maak jij al filmpjes voor je blog?

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.