Wanneer moet je BTW-aangifte doen?

zondag 12 april 2020 -
btw-aangifte

Inmiddels blog ik alweer zo'n 18 jaar. In de loop van de tijd kreeg ik soms opdrachten van bedrijven. En toen diende zich de vraag aan: 'Zijn je prijzen inclusief of exclusief btw?'

'Laat me toch gewoon lekker bloggen!'


Ik vond dat eerlijk gezegd een lastige en vervelende vraag. Ik wilde gewoon lekker bloggen! Wat een gedoe over btw. Dat was toch helemaal niet nodig? Ik werkte gewoon voor mezelf en beschouwde mezelf als freelancer, en enigszins vergelijkbaar met een journalist. En die hoeven immers ook geen btw af te dragen.

Geen btw: Niet professioneel?


Maar ik merkte dat bedrijven het raar vonden dat ik geen btw rekende. Bovendien kreeg ik steeds meer opdrachten en stegen mijn inkomsten. Noodgedwongen schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel en kreeg een btw-nummer. Voortaan moest ik inderdaad btw-rekenen.

Omdat er misschien wel meer mensen zijn die zich afvragen hoe het zit met btw schreef ik dit artikel.

Btw: wat is het eigenlijk?

Letterlijk is btw: Belasting Toegevoegde Waarde.

Btw is een omzetbelasting die wordt geheven bij de levering van een product of dienst. Het is dus een bedrag dat bovenop je prijs komt. Feitelijk is het gewoon een extra bron van inkomsten voor de overheid. De overheid lift als het ware mee.

Ik reken voor een advertorial bijvoorbeeld 250,- exclusief btw. Omdat ik btw-plichtig ben krijgen mijn klanten een factuur met een bedrag van 302,50 euro. Nou vraag je je misschien af: hoe komt ze aan dat bedrag? Dat zal ik je uitleggen!

Er zijn namelijk 3 btw-tarieven.

3 Btw-tarieven


  1. 21% btw : dit is het algemene btw-tarief.
  2. 6% btw: dit  is het verlaagde btw-tarief. Het geldt onder meer voor etenswaren en sommige diensten.
  3. 0% btw: het 0-tarief geldt bijvoorbeeld als je opdrachten krijgt of zaken doet met het buitenland.
Voor mij als blogger telt het 21% tarief, en zo kom ik dus op het bedrag van 302,50 euro.

De hamvraag: wanneer ben je btw-plichtig?


Dit is de vraag waar het voor mij destijds allemaal omdraaide: waneer ben je btw-plichtig? De Belastingdienst formuleert het als volgt:

'Voor de btw bent u ondernemer als u zelfstandig een bedrijf of een beroep uitoefent.'

Maar de belastingdienst geeft zelf ook aan dat het voor sommige zzp-ers en freelancers soms onduidelijk is of ze ondernemer zijn. Zo zijn de diensten van journaslisten, componisten en schrijvers vrijgesteld van btw.

Daarnaast kunnen je inkomsten zo laag zijn dat je alsnog geen btw hoeft te betalen. Op de site van de Belastingdienst vind je de uitzonderingen.


Hoe kom je aan een btw-nummer?


Goed, grote kans dat je btw-plichtig bent. Hoe kom je dan eigenlijk aan een btw-nummer? Dat is gelukkig heel eenvoudig: je schrijft je gewoon in bij de Kamer van Koophandel. Je wordt dan namelijk automatisch bij de Belastingdienst aangemeld als ondernemer en zo krijg je je btw-nummer.

Btw-aangifte doen


Nu komt het vervelend gedoe. Met alleen een btw-nummer ben je er helaas niet. Voortaan moet je btw-aangifte doen. Dit gaat digitaal. Zorg dus dat je je digid bij de hand hebt en je wachtwoord.

Je kunt btw-aangifte doen per:

  • maand
  • kwartaal
  • jaar

Ik doe altijd aangifte per kwartaal. Mijn vader helpt me hier bij. Hij was vroeger register-accountant, en weet hoe het moet.

Pas op dat je je btw-aangifte niet te laat verstuurt


Let op dat je je btw-aangifte niet te laat verstuurt. Dan krijg je onmiddellijk een boete! Laatst moest ik 50,- boete betalen omdat ik op de laatste dag van de maand, een vrijdag, de aangifte had ingestuurd. Doordat het weekend er over heen ging, werd de aangifte pas op maandag geregistreerd en was ik zogenaamd te laat. Hup, een boete!


Eerste hulp bij je btw-aangifte te doen


Ik houd van bloggen, maar niet van administratieve rondslomp. Veel zzp-ers zullen dit herkennen: je wilt gewoon fijn je werk doen, en geen gedoe hebben met geldzaken. Maar je kunt er niet onderuit. Zelf gebruik daarom het online programma Moneybird. Daarmee maak ik mijn facturen, en ik kan makkelijk btw toevoegen.

Maar je kunt de hele handel ook uitbesteden. Bijvoorbeeld aan een accountant. Maar je hebt tegenwoordig ook heuse online boekhouders. Thinq is een voorbeeld van zo'n online boekhouder. Zij kunnen je aangifte omzetbelasting voor je regelen.


Conclusie over aangifte omzetbelasting


Btw is een bedrag dat bovenop je tarieven komt.

Als je ondernemer bent, moet je btw-aangifte oftewel aangifte omzetbelasting doen. Tenzij je bij de uitzonderingen hoort. Als je twijfelt of je een uitzondering bent, kun je het navragen bij de Kamer van Koophandel of Belastingdienst. Zij kunnen je adviseren.

De beslissing of je btw-plichtig bent ligt bij de Belastingdienst. Niet bij jou.

Als fulltime blogger ben je helaas btw-plichtig.

Leestip: Moeders als ZZP-er.

Hoe regel jij je btw-aangifte? En hoe vaak doe je 'm?

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.