Wat moet je doen als een bedrijf niet betaalt?

zondag 10 mei 2020 -
Als een bedrijf niet betaalt
Het is mij één keer overkomen: een bedrijf dat niet betaalde.

Ik vind het nog vervelend als ik eraan denk.

Want ik had er tijd en moeite ingestoken, en vervolgens werd ik er niet voor betaald.

Boter bij de vis?


Na deze onprettige ervaring heb ik een tijdlang klanten éérst laten betalen voordat ik een post voor hen schreef en publiceerde. Maar dat vonden veel klanten dan weer niet prettig. Daarom heb ik dit maar weer losgelaten.

En gelukkig heb ik sindsdien nog niet weer meegemaakt dat een bedrijf niet betaalde.


Wat moet je doen als een bedrijf niet betaalt?


Ik verstuur mijn facturen met Moneybird. Als ik als zzp'er een zwakke plek heb, dan is het wel mijn (financiële) administratie. Dankzij Moneybird houd ik overzicht, en kan ik makkelijk zien welke facturen verlopen zijn.

Factuur nog niet betaald? Stappenplan


Hieronder mijn stappen als een factuur niet op tijd betaald is.

  1. Op mijn facturen staat altijd het verzoek om te betalen binnen 31 dagen na de factuurdatum. Maar soms hebben bedrijven zo hun eigen betalingstermijn. En die kan wel eens langer zijn. Als een factuur verlopen is, controleer ik daarom altijd eerst even of het bedrijf hier iets over heeft gezegd. Vind ik de mailwisseling bijvoorbeeld dat ze hebben gezegd dat ze hun eigen betalingstermijn hanteren, dan houd ik die aan. Ik stuur dan dus nog geen herinnering.
  2. Is er geen sprake van een eigen betalingstermijn van bedrijven? En is de factuur nog niet betaald? Dan stuur ik met behulp van Moneybird een herinnering.
  3. Betalen ze vervolgens nog niet? Dan stuur ik opnieuw een herinnering. Ook weer met Moneybird.
  4. Wordt de factuur vervolgens nog niet betaald? Dan stuur ik een persoonlijk mailtje naar de contactpersoon met wie ik de opdracht heb afgesproken. In de bijlage van dat mailtje voeg ik nog een keer de factuur. Vaak wil zo'n persoonlijk mailtje nog wel eens helpen.

Een incassobureau inschakelen


Als je alles hebt geprobeerd om een achterstallige betaling te innen, dan kun je altijd nog een professional inschakelen om het voor je te doen. Een incassobureau dus. Zij gaan dan voor jou achter je achterstallige betaler aan.

Je hebt dan bijvoorbeeld nodig:

  • Een kopie van uw facturen, de door u verstuurde aanmaningen en overige correspondentie. 
  • Een recent uittreksel kamer van koophandel van uw bedrijf, en eventueel van degene met wie u zaken heeft gedaan. 
  • Een kopie van uw eventuele algemene voorwaarden. (Bron: Huyer)

Het nadeel aan een incassobureau is dat je er geld aan kwijt bent. Maar het kan zeker het geld waard zijn. En het scheelt je soms ook een heleboel stress.

Wat als een bedrijf je niet betaalt: conclusie


Als een klant/ bedrijf je niet betaalt voor je werk of diensten dan is dat stomvervelend! En het is ook niet bepaald correct van die klant. 

Stap 1 is altijd een vriendelijke herinnering sturen, want het kan best zijn dat er gewoon iets is misgegaan, en dat het geen onwil is. Als de herinneringen niet leiden tot betaling, dan kan een mailtje of telefoontje uitkomst brengen.

En last but not least, kun je simpelweg een incassobureau inschakelen.


Heb jij wel eens te maken gehad met wanbetalers? Hoe ging je daarmee om?

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.