Werken vanuit huis: Lilian

zondag 1 november 2015 -
lilian de paarse eend

Lilian (33) is getrouwd met Yuri en moeder van Anna (4). Ze studeerde HBO journalistiek werkte daarna als journalist.

Het tijdschrift waar ze werkte kreeg het financieel moeilijk en daardoor gingen ze op internet door. Daardoor kon Lilian vanuit huis werken. Hieruit rolden nieuwe opdrachtgevers, en nu werkt Lilian als webredacteur vanuit huis.

Ik interviewde haar over haar ervaringen als Wahm.

Wilde je altijd al vanuit huis werken? 


Nee, ik wilde graag op een tijdschriftredactie werken. Daar werkte ik ook toen ik zwanger was van Anna

Wanneer ben je vanuit huis gaan werken? 


Het tijdschrift waar ik werkte ging niet goed, dus toen gingen we op internet door. En dat kon ook vanuit huis. Bovendien was Anna toen net geboren en die sliep de hele dag. Dus het was ook praktisch.

Hoe kwam dit tot stand? Ging er een bedrijfsplan aan vooraf? 


Mijn eerste opdracht vloeide dus voort uit een baan in loondienst. Binnen een paar maanden had ik nog een opdrachtgever en daarna bleef ik werk houden. Ik heb er nooit een bedrijfsplan voor gemaakt.

Schreef je je in bij de KvK? 


Ja, op 1 september 2011

Je schrijft op je blog dat je websitebouwer en redacteur bent. Kun je over beide wat meer vertellen: werkzaamheden, soorten klanten, kortom wat doe je precies? 


Ik doe 3 dingen:

  1. Ik doe webredactie klussen voor vaste opdrachtgevers. Ik hou hun website up-to-date, verstuur nieuwsbrieven en onderhoud hun social media. 
  2. Daarnaast maak ik soms websites voor kleine ondernemers.
  3. Ik werk samen met mijn man voor de geschiedeniswebsite Historiek waar we eigenaar van zijn. Daar plaats ik berichten op, zet ik producten klaar in de webshop en loop ik oude pagina's door op SEO

Hoeveel uur werk je per week in je bedrijf? 


Voor Historiek werk ik 18-20 uur per week. Voor andere opdrachtgevers van 5 tot 15 uur per week. 

Ben je financieel onafhankelijk met je eigen bedrijf? 


Ja, hoewel we niet 3x per jaar op vakantie gaan ;-)

Heb je een eigen kantoor in huis of werk je aan de keukentafel? 


Mijn man en ik hebben samen een werkkamer op de bovenverdieping. Daar werk ik overdag. Als ik 's avonds moet werken, dan doe ik dat aan de eettafel om Anna niet wakker te maken.

Hoe bevalt het werken vanuit huis? 


Goed! In het begin miste ik de sociale contacten wel, maar nu ik elke dag op het schoolplein sta vind ik dat minder erg.

Hoe combineer je het met je kinderen? 


Ik werk als Anna naar school is en als ze slaapt. En als ik een keer iets moet doen als ze thuis is, dan past haar vader op, want die werkt immers ook vanuit huis.

Kies je bewust voor werken vanuit huis omdat je kinderen hebt? 


Aanvankelijk heb ik er dus niet bewust voor gekozen. Ik heb er ook een tijdje een parttime baan bij gehad, omdat ik het contact met mensen miste. Nu Anna naar de kleuterschool gaat heb ik overwogen om weer buitenshuis te gaan werken. Maar ik vind thuiswerken toch praktischer. En ik ben liever ondernemer dan in loondienst, omdat dan alle tijd die je erin steekt echt voor jezelf is.

Wat doe je aan marketing/netwerken? 


  • Veel klanten krijg ik via via. 
  • Ik schrijf wel eens nieuwsberichten voor een lokale website, en in ruil daarvoor adverteer ik. 
  • Ik heb ook wel eens zelf mensen benaderd voor een website, omdat ze nog geen (goede) website hadden. 

Hoe komen klanten bij jou terecht? Via welke kanalen? 


Voor Historiek komen veel mensen binnen via Google Nieuws.

Wat is de rol van je blog? Staat dat in relatie met je bedrijf of is het een hobby? 


In mijn webredactiewerk gebruik ik vooral veel teksten van anderen, en ik miste het om zelf te schrijven. Dat is eigenlijk de reden dat ik ben begonnen.

Er zijn veel bloggende moeders: heb je als websitebouwer en redacteur nog wat leuke tips voor de moeders met een blog? 


Verdiep je in SEO. Het is prettig dat als je veel tijd in je posts steekt dat je blogs ook worden 'opgepikt' door Google. En vergeet ook niet je oude berichten weer te lezen. Verder kost het groeien van een website vooral veel tijd, energie en geduld ;-)

Wat zijn veelgemaakte fouten op het gebied van websites bouwen? 


Dit is wel behoorlijk basis volgens mij, maar ik raad iedereen aan om geen teksteditor te gebruiken en vooral nooit teksten te kopiëren van Word. Dan kopieer je namelijk allemaal code mee en word je website minder clean. En verklein foto's. Dat is in WordPress heel simpel. Grote foto's zijn zonde van je opslagruimte, en de website wordt er traag van

Wat zou je andere moeders die vanuit huis willen werken aanraden? 


Houd er rekening mee dat je niet al je tijd effectief kan gebruiken. Helemaal als er nog kinderen thuis zijn moet je flexibel zijn, anders word je volgens mij heel erg gestrest.

Als je gaat thuiswerken heb je discipline nodig, anders wordt het vooral frustrerend. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om bij mijn man op de kamer te zitten, zodat ik minder op Facebook zit tijdens het thuiswerken ;-)

Wil jij geld verdienen met schrijven? Dan is Textbroker ook echt iets voor jou!

Ben jij moeder en werk je vanuit huis en wil je je verhaal delen? Mail me dan

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.