Werken vanuit huis: voor- en nadelen.

Ik werk vanuit huis. En daar ben ik erg blij mee. Door vanuit huis te werken kan ik mijn werk namelijk perfect afstemmen op de kinderen. Vanuit huis werken is dan ook populair. Zeker onder moeders. Niet voor niets was in 2010 40% van de nieuwe ondernemers vrouw.

Thuis werken: niet altijd makkelijk


Maar tegelijkertijd is het niet altijd makkelijk om thuis te werken. Juist doordat je thuis bent, hebben kinderen nog wel eens de neiging om je van alles te vragen. Ook als je aan het werk bent. En als dat vragen zijn uit de categorie: 'Mam, waar is mijn andere sok?' zijn dan is dat best irritant.

Een ander bekend nadeel is dat je werk al gauw oeverloos kan worden. Voor je het weet ben je toch weer even naar je werkplek gelopen om nog 'even' iets te doen. Ook in het weekend. De scheiding werk-privé is minder duidelijk als je vanuit huis werkt, dan wanneer je buitenshuis een werkplek hebt. Blogger Lekker Leven Met Minder schreef daar deze post over.

Ik zet de voor- en nadelen van werken vanuit huis op een rijtje!

Voordelen

  1. Geen reistijd!

  2. Je kunt in principe zelf je werktijden bepalen: als het werk maar af komt, en de deadlines gehaald worden.

  3. Voordeel 2 zorgt voor voordeel 3: werken vanuit huis maakt je flexibel. Als het een stralende herfstdag is, zoals vandaag, kun je besluiten: 'Ik ga eerst eens een fijne herfstwandeling maken!' En dan haal je dat 's avonds in.

  4. Rustige werkomgeving.

Nadelen


  1. Geen collega's om mee uit te wisselen. Hoewel veel thuiswerkers dit compenseren met sociale media.

  2. Privé en werk lopen soms door elkaar. Dat kan een gevoel geven alsof je nooit Klaar bent.

  3. Eenzaamheid.

  4. Geen ergonomische werkplek. Zo zit ik bijvoorbeeld op een keukenstoel van de Karwei, en mijn computer staat op een plank van de Ikea.

  5. Je moet over een goede zelfdiscipline beschikken.

Een goede werkplek maken


Als het even kan is het fijn om een eigen kantoortje te hebben. Dan kun je toch de deur achter je dicht doen. Als je klaar bent met je werk, maar ook als je iets moet afmaken en niet gestoord wilt worden. Als dat niet kan, zou je kunnen kijken of je in je slaapkamer of ergens op zolder een werkplek kunt creëren. De keukentafel is weliswaar gezellig, maar werkt veel onrustiger. Ook zit je dan in beeld van je gezin, waardoor werk, zorg en huishouden sneller door elkaar gaan lopen.

Soms kan een grote kast in een kantoor worden veranderd. Haal de roede er uit, en doe er planken in. Op zithoogte maak je een grote plank, voor je computer. Stoel er voor, en klaar!

Lukt het binnenshuis niet, dan kun je altijd nog kiezen voor deze oplossing: klik hier.

En als dit als werkplek niet geschikt is, dan gebruik je het gewoon als leuke getaway! Dan ben je in ieder geval even echt weg van je werk.

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© all rights reserved
made with by templateszoo