Hoe verhoog je je effectiviteit als wahm?

dinsdag 8 oktober 2013 -
Wahm-Power op een opgeruimd bureau![/caption]Ik denk dat iedere moeder die vanuit huis werkt dit wel herkent.

De grootste uitdaging van een Wahm


Je zit nét lekker te werken of je hoort 'Pieieieiep!' De afwasmachine is klaar. Of de droogtrommel wil je laten weten dat de was droog is. Of er roept een kind. Of je ziet dat je bureau eigenlijk best een opruimbeurt kan gebruiken. En ach, als je toch bezig bent kun je er eigenlijk best even een vaatdoekje overheen halen. En voor je het weet is de ochtend voorbij, en heb je nog 'niets' gedaan!

Het mag duidelijk zijn: als Wahm zijn er talloze dingen die je kunnen afleiden en van je werk houden.

Versterk je Wahm-Power


Maar laat je als thuiswerkende moeder niet verleiden door de roep van het huishouden! Als je daar te vaak gehoor aan geeft, komt er van je betaalde arbeid namelijk weinig terecht. Zo daalt je werk rendement. Daarom geldt: 'Voorkomen is beter dan genezen!' Zorg dat al die kleine dingen die 'best even tussendoor kunnen' ver weg van je bureau of werkplek blijven. Of doe ze van te voren. Trek bijvoorbeeld een half uur uit om alle mogelijke verleidingen op te bergen, of zelfs weg te gooien. Te beginnen met je bureau! Zo versterk je je Wahm-Power!

Het Engelse spreekwoord zegt: 'A dirty mind is a joy forever,' maar mijn motto is 'A clean desk is a joy forever!'

In de prullenbak en weg ermee


Om een rustige werkplek en werkomgeving te creëren moet je niet te teerhartig zijn! Verwijder zoveel mogelijk huishoudelijke verleidingen en gooi weg wat je niet gebruikt. Die stinkende macaroniketting die je 8 jaar geleden voor Moederdag kreeg kan bijvoorbeeld best weg.

Het makkelijkste is als je overal een afvalbak hebt staan. Heb je er alleen eentje in de keuken, maar niet in je werkkamer dan kun je een prullenbak bestellen. Deze extra prullenbakken voorkomen dat de rommel zich ophoopt. Door je huis en werkomgeving opgeruimd en netjes te maken, kun je veel beter focussen op je werk. Ook een kist voor al het speelgoed is zo’n product dat het huis er meteen netter laat uitzien. En zo verlies je geen kostbare werktijd omdat je aan het rondhinken bent van de pijn vanwege een rondslingerend legoblokje.

Andere tips voor een hoger rendement


Zo, je hebt alles weggegooid wat kan afleiden. De droogtrommel en afwasmachine zijn alvast uitgepakt en de kinderen naar school! Nu ligt het alleen nog aan jou! Heb je toch nog moeite om je te concentreren? Doe dan bijvoorbeeld de gordijnen aan de straatkant dicht. Klinkt gek, maar voorbij rijdende mensen kunnen erg afleiden. Mochten er redelijk wat omgevingsgeluiden zijn van bijvoorbeeld auto’s, bouwvakkers  of kinderen van de basisschool, dan kan het helpen om rustgevende achtergrond muziek op te zetten. Zelf luister ik graag naar Classic FM.

N.B. Als je er van in slaapt valt, is de muziek té rustgevend!

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.