Kantoor aan huis maken: inspiratie en ideeën

woensdag 10 november 2021 -

schuifpui

Natuurlijk kun je aan de keukentafel werken voor je bedrijf, maar wat als je een heus apart kantoor zou kunnen maken?!

Ik woon zelf op het Achterhoekse platteland, en ik ken diverse mensen die een werkelijk schitterende werkruimte hebben gemaakt in of om hun huis.

Het feit dat mensen die in het buitengebied wonen doorgaans wonen in grote boerderijen maakt dit natuurlijk wel een stuk makkelijker. 

Prachtige praktijkruimte in of bij je woning

Praktijkruimte binnenshuis

Zo bezocht ik ooit Praktijk eft Aalten. Deze mevrouw had ergens een lezing gegeven over eft, en ik wilde dat zelf wel eens meemaken. Haar praktijkruimte was een werkelijk prachtig verbouwde ruimte van haar woonhuis.

Garage ombouwen in schoonheidssalon

Een ander mooi voorbeeld is één van mijn achternichtjes. Haar ouders bouwden hun garage voor haar om in een schoonheidssalon! Nu runt ze vanuit de voormalige garage van mijn nichtje haar salon.

Garagedeuren vervangen met schuifpui

En toen wij nog in de stad woonden, hadden ook wij onze garage omgetoverd in een volwaardige kantoorruimte voor mijn man. 

Het was eigenlijk heel simpel: een vloerbedekking erin, een schuifpui waar de garagedeuren zaten, en voila! We hadden een prachtige kantoor aan huis. Ik vond het verbluffend wat een schuifpui kon doen voor een ruimte. Je had ineens veel meer licht, en het oogde huiselijker.

N.B. Als je een klein budget hebt, kun je een schuifpui kopen bij een outlet. Daar vind je modellen van 'vorig jaar' of showroom modellen, die relatief goedkoop zijn! (Een kunststof schuifpui is onderhoudsarm en isoleert goed.)

Oude directiekeet ombouwen

Tijdens mijn hardlooprondjes kom ik er regelmatig langs: een omgebouwde directiekeet! Deze wordt nu gebruikt als vakantiehuisje en als praktijkruimte. De eigenaresse heeft het Ut Huuske genoemd en het ziet er erg leuk uit.

Kamer in huis als kantoortje


Mijn kantoortje is simpelweg een kamer in ons huis. Het heeft dus geen eigen ingang, of schuifpui. Omdat ik geen mensen hoef te ontvangen is dat geen probleem. Zou ik als psycholoog aan de slag willen, (ik studeerde psychologie aan de Universiteit Utrecht) dan zou ik denk ik eerder kiezen voor een praktijkruimte in onze tuin. Een garage hebben wij namelijk niet.

Kantoor aan huis maken: mag dat zomaar?


Op de website van de Kamer van Koophandel adviseren ze om altijd eerst te kijken naar de regels van  je gemeente. Voordat je de garage voorziet van een mooie schuifpui voor je kantoor, is het goed om te weten wat mag en wat niet mag.

Kamer van Koophandel:

Heeft u een vrij beroep? Dan mag u in de meeste gevallen een eigen bedrijf beginnen vanuit huis. Een vrij beroep is bijvoorbeeld: een architect, advocaat, huisarts, kunstenaar of accountant. De voorwaarden voor een bedrijf aan huis verschillen per gemeente. 

Als fulltime blogger kon ik inderdaad zo aan de slag : )

Kosten schuifpui/verbouwing aftrekken?


Stel je wilt je garage dus gaan ombouwen tot een mooie praktijkruimte of kantoor. Mag je die kosten dan aftrekken? Op belastingdienst.nl staat een handige tool om je hierbij te helpen.

Bij mij ging het vrij snel mis: mijn kantoortje heeft geen eigen ingang en ook geen eigen sanitair. Dat betekent dat ik kosten rondom mijn werkruimte niet kan aftrekken.

Maar wellicht is dat bij jou anders! 

Leestip


Wat voor soort werkruimte heb jij als zzp'er?

Gebruikte bronnen onder andere: OfferteAdviseur, Kamer van Koophandel, Ikgastarten.nl en Belastingdienst

Bronvermelding afbeelding: Tony Edgecombe

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.