Kerstpakketten en zzp'ers

zondag 6 september 2020 -
Kerstpakket zzp'er

Eén van de nadelen van zzp'er zijn vind ik stiekem toch wel dat ik nooit een kerstpakket krijg.

Mijn man, die in loondienst is krijgt elk jaar rond Kerstmis wel een fijn kerstpakket. En ook mijn kinderen, die bijbaantjes hebben, krijgen wat leuks cadeau. Vooral mijn zoon die bij een pannenkoekenhuis werkt krijgt altijd een heel goed gevulde doos met lekkernijen.

Toch krijg je soms als zzp'er een klein kerstpakket!

Kerstpakketten voor zzp'ers


Zo kreeg ik ooit van een klant een prachtige sjaal als kerstpakket. Ik ben dat nooit vergeten. En een tijdje stuurde LinkPizza ook een kerstpakketje naar iedereen die daar stond ingeschreven. Het was een... snoeppizza! Maar helaas, afgelopen jaar stuurden ze alleen een kaart met de beste wensen voor de feestdagen. Jammer.

Afgezien van de vraag of je als zzp'er kerstpakketten kríjgt, kun je je ook afvragen of jij als zzp'er misschien kerstpakketten moet gaan verstúren.

Bijvoorbeeld naar je klanten.

Klein kerstpakket versturen als zzp'er?


Volgens onderzoek van de Intelligence Group, dat arbeidsmarktdata analyseert geeft bijna de helft van de zzp'ers (47%) hun opdrachtgevers iets voor bijzondere gebeurtenissen en/of feestdagen zoals Kerst. Maar meer dan de helft (53 %) geeft niets. Ik zeg het niet graag, maar ik hoor bij de groep die niets geeft... En dat is eigenlijk niet zo slim van me.

Een kerstpakket versturen is slimme marketing!

Want je kunt een kerstpakket zien als een kans! Een kans om jezelf als zzp'er weer even onder de aandacht te brengen bij je klanten. En ook nog eens of een leuke en sympathieke manier. Want de meeste mensen worden blij van cadeautjes.

Zzp'ers geven elkaar kerstpakketten


Wil je toch graag zelf een kerstpakket? Al is het maar een klein kerstpakketje? Kijk dan eens even rond op het internet: er zijn vaak diverse acties van zzp'ers die elkaar kerstpakketten sturen. Soms zijn er ook initiatieven in Facebookgroepen van zzp'ers of bloggers.

De Belastingdienst en zzp'ers en kerstpakketten


Dit zegt de Kamer van Koophandel over kerstpakketten geven aan klanten als zzp'er:

'Kerstpakketten voor je zakelijke relaties Als het kerstpakket als acquisitiemiddel voor nieuwe klanten ingezet wordt, kun je de kosten volledig aftrekken. Geef je er een aan bestaande relaties? Dan zijn de kosten voor 80% aftrekbaar (of 73,5 % bij een bv). Wil je een kerstpakket of geschenk aan een zakelijke relatie geven? Overleg hierover dan vooraf met je accountant.'


8 Voorwaarden voor een goed kerstpakket


Op mijn blog Huisvlijt plaatste ik ooit een post over 8 Voorwaarden voor een goed kerstpakket. Hieronder de pin!


Samenvattend


Als zzp'er krijg je in principe geen kerstpakket, tenzij je klanten er eentje aan je geven. Maar veel belangrijker is dit: 

je kunt als zzp'er kerstpakketten gebruiken als klantenbinding en om jezelf goed in beeld te brengen bij je klanten.

Wat vind jij van de combinatie kerstpakket - zzp'er?

Lees ook: Je bent gek als je geen zzp'er bent.

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.