Corona en zzp'ers: hoe is het met jouw bedrijf?

zondag 23 augustus 2020 -

'Door de maatregelen van het Rijk om de verspreiding van het Corona-virus te beteugelen derven veel zelfstandige ondernemers, waaronder zzp-ers, noodgedwongen inkomsten.'

Dat staat te lezen op de website van de Rijksoverheid.

En dan te bedenken dat we in Nederland ruim 1,1 miljoen zzp'ers hebben.

En de nieuwsberichten liegen er niet op.

Zzp'ers hard geraakt door corona


Zo kopt de NOS: 'Zzp'ers hard geraakt door corona. Mijn buffer raakt op.' In eerste instantie maakte minister Wiebes zichzelf weinig populair door te stellen dat zzp'ers bewust een risico hebben genomen door niet ergens in dienst te treden.

Tozo


Inmiddels is er gelukkig de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers, oftewel de Tozo. Dit is een tijdelijke aanvulling op je inkomen die maximaal € 1.500 euro netto per maand is. Daarnaast kun je in het kader van de Tozo een bedrijfskrediet aanvragen van maximaal € 10.157,-.


Uitstel betalen belasting


Daarnaast mogen alle ondernemers, en dus ook zzp'ers het betalen van hun belasting uitstellen. Op de site van de Kamer van Koophandel schrijven ze:


'Je kunt de Belastingdienst vragen om bijzonder uitstel van betaling tot eind september. Dit kan voor onder andere de aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (btw) en loonheffingen. Daarnaast stelt de Belastingdienst zich in deze periode op verschillende gebieden coulanter op. Zo is het urencriterium versoepeld en is de invorderingsrente op belastingschulden verlaagd naar 0,01%.'

Zzp'ers die de gevolgen van corona voelen


Hieronder een greep uit de zzp'ers in sectoren die de gevolgen van corona voelen:

  • Schoonheidsspecialistes
  • Barista op evenementen
  • Beveiliging
  • Taxichauffeur
  • Zzp'ers die trainingen geven
  • PR
  • Culturele sector
  • Horeca
  • Kapsalon
  • Schrijver
  • Coach
  • Gitaardocent
  • Muzikant
  • Fotograaf

Hieronder een video portret van zzp'er en fotograaf Ilse


Ook Ilse zag haar werk verdampen.



Hoe overleef je als zzp'er de coronacrisis?


Hoewel je als zzp'er veel vrijheid hebt, moet je veel sociale zekerheden missen helaas. Als je als werknemer thuis komt te zitten vanwege corona krijg je je salaris gewoon doorbetaald. Maar als zzp'er komt er simpelweg niets binnen.


Hoewel het advies om als zzp'er te zorgen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering, heeft 40% dat niet gedaan. De reden is heel simpel: te duur.


Afhankelijk van de sector waarin je als zzp'er zit, kun je verschillende dingen doen.

Kom je in aanmerking voor hulp van de overheid?



Allereerst kun je kijken of je in aanmerking komt voor hulp van de Rijksoverheid. Daarnaast zou het natuurlijk mooi zijn als je een flink spaarpotje hebt, waarmee je een aantal maanden kunt overbruggen. Je kunt kritisch kijken of er nog op dingen te besparen valt zoals verzekeringen.

Wees creatief


Wat ook veel zzp'ers doen is alternatieven zoeken. Ze gieten hun werk in een andere vorm, of gaan tijdelijk in een andere sector aan het werk. Dat deed bijvoorbeeld de man van blogger Bespaarzuinig. Hij werkt als zzp'er als standbouwer, maar zag zijn werk in rook opgaan. Ze schreef daar deze post over getiteld Corona zorgen.

Fulltime blogger en corona


Zelf ben ik zzp'er en werk vanuit huis als fulltime blogger. Hoewel april een slechte maand was, zijn mijn inkomsten nu gelukkig weer vrij stabiel. Bloggen lijkt vooralsnog redelijk coronaproof te zijn dus. Zie ook content creator.

Tot slot


Het zijn spannende tijden als zzp'er. Het is de kunst om je kwaliteiten en talenten zo in te zetten dat ze ook tijdens de coronacrisis inkomsten opleveren. En daarnaast kun je een beroep doen op de hulp van de overheid.

Bezuinigingstip: gebruik Scoupy!

Hoe ervaar jij de coronacrisis als zzp'er? Wat zijn de gevolgen voor jou?

Gebruikte bronnen: Rijksoverheid, UWV, Ikwordzzper.nl, 1ZZP, RTL Nieuw, OneWorld, Trouw, NOS, Geld.nl vergelijkingssite, Nu.nl, Kamer van Koophandel, ZZP Nederland

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.