Je eigen boek uitgeven: Kariens verhaal

zondag 26 mei 2019 -
In bijna al onze interviews met Nederlandse moeders in het buitenland, vond de verhuizing plaats vanwege de carrière van hun partner. Zo niet bij Karien!

Na haar studie Scheikunde aan de TU Delft, werkte ze als technisch projectleider en ontwikkelde ijsjes. En het was háár baan die aanleiding was voor hun emigratie naar Engeland! Daar woonde Karien (35) met haar man, en drie kinderen: Tijm (3), Linde(2) en Jasmijn (7 maanden).

Allebei een baan financieel niet haalbaar


Maar eenmaal in Engeland deed zich een bizarre situatie voor: het was financieel niet zinvol dat zowel Karien als haar partner buitenshuis werkten! Karien:

'In Engeland is de kinderopvang boven een bepaald salaris niet gesubsidieerd. Dat veroorzaakt een maatschappelijke scheiding: lagere inkomens blijven werken, maar voor de wat hogere salarissen is de kinderopvang met meerdere, niet schoolgaande kinderen praktisch onbetaalbaar. Alleen moeders met een laag, of top inkomen kunnen dus blijven werken.

Omdat mijn carrière door drie maal negen maanden zwangerschapsverlof 'op z'n gat lag', en mijn man ondertussen veel meer verdiende dan ik, werd ik degene die thuisbleef.'

Aaneenschakeling van zorgtaken


Karien omschreef haar dagen als een aaneenschakeling van koken, luiers verschonen, kindjes op potjes zetten, neuzen snuiten, opruimen en wassen, afgewisseld met uitjes naar het park, tekenen met de kinderen, samen knutselen en koekjes bakken.

Evenwicht door schrijven


Maar Karien had behoefte aan meer uitdaging, en die vond ze in schrijven. Ze begon tijdens haar eerste zwangerschapsverlof, en volgde een cursus Kinderverhalen schrijven. Karien: 'Schrijven is helemaal van mij. Als moeder wordt je nogal geleefd, vooral met kleine kinderen onder de vier. Het is mijn creatieve uitlaatklep.'

Ze kreeg zoveel leuke reacties op haar blog, dat ze besloot er een boek van te maken, en het resultaat is: 'Een mespuntje moeder'.

Wij vroegen Karien naar haar ervaringen bij het uitgeven van haar boek.

Interview met Karien, auteur van 'Een mespuntje moeder'


Wilde je altijd al schrijfster worden?

Niet echt, wel vond ik het altijd erg leuk om te doen. Ik ben wel altijd al een verwoed lezer geweest.

Hoe kwam je op de titel?

Het is de titel van een van mijn columns. Ik vind moeder zijn geweldig, maar ik merk dat het heel belangrijk voor me is de balans te bewaren. Het meeste van mijn tijd en aandacht gaat naar de kinderen. Maar als ik niet af en toe wat aan mezelf besteed ga ik er aan onderdoor. Je hebt in je ‘levenssoep’ precies dat juiste 'mespuntje moeder' nodig.

Heb je geprobeerd je boek uit te geven via een reguliere uitgeverij?

Nee.

Waarom niet?

Ik hoor zo veel negatieve verhalen hierover dat het me niet echt kansvol leek.

Waarom heb je besloten voor uitgeven in eigen beheer?

Het is niet uitgegeven in eigen beheer, Free Musketeers is de uitgever.

Waarom juist Free Musketeers, en niet bijv. Boekenbent, of Lulu?

Ik had er goede verhalen over gehoord van andere schrijvers.

Hoeveel tijd heb je besteed aan het schrijven van dit boek?

Ik schrijf een stukje per week, al een paar jaar. Dat kost me een half uurtje, soms langer. In totaal ben ik wel wat meer tijd kwijt met schrijven, ik schrijf ook nog andere dingen. Ik houd een receptenblog bij, ben bezig met een reisverhaal, en ik schrijf kinderverhalen.

Hoe ben je aan de voorkant gekomen?

Mijn schoonzusje is ontwerpster en illustratrice, zij heeft de voorkant ontworpen.

Heb je al plannen voor een volgend boek?

Later dit jaar komt mijn eerste kinderboek uit. Verder zou ik graag reisverhalen schrijven, met name over reizen met kinderen. Of een kookboek, dat sluit goed aan bij mijn eigen vakgebied, ik heb immers jaren als levensmiddelentechnoloog gewerkt.

Kost het veel geld zelf een boek uit te geven?

Aan uitgeven bij Free Musketeers zijn geen kosten verbonden. Ik heb mezelf wel een budget van een paar honderd euro gegeven voor marketing, onder andere voor recensie exemplaren die ik naar tijdschriften stuur.

Hoe heb je de prijs voor je boek vastgesteld?

Dat doet de uitgever. Het wordt gedaan op basis van het aantal pagina’s.

Hoeveel heb je er laten drukken?

Het is ‘print on demand’ dus het boek wordt gedrukt op het moment dat het besteld wordt.

Naar hoeveel verkochte boeken streef je?

Zoveel mogelijk!

Kun je echt geld verdienen met het zelf uitgeven van een boek?

Het kan wel, maar is niet makkelijk. Ik zie het zelf meer als een opstapje. Ervaring opdoen, wat bekendheid krijgen en mijn cv opbouwen.

En vooral omdat ik het gewoon leuk vind. Alles wat ik verdien is meegenomen. Als het succesvol is hoop ik over een paar jaar, als de kinderen naar school gaan en ik meer tijd heb, er wat serieuzer mee aan de slag te gaan.

Wat doe je voor promotie en publiciteit?

Ik heb een mailing uitgestuurd naar een heleboel online magazines, recensie-exemplaren gestuurd naar een aantal tijdschriften. Verder besteed ik er veel aandacht aan op mijn blog.

Komt het boek bijv. ook bij de Bijenkorf te liggen?

Het is er wel te bestellen. Ik wil wel gaan proberen het in de boekhandels te krijgen, maar ik wacht af tot ik wat meer publiciteit heb gehad,.

Hoe combineer je het schrijven met je gezin?

Gestolen uurtjes. Zoon op de peuterspeelzaal. Middagdutjes.

Hoeveel tijd per week besteed je aan schrijven?

Een paar uur.

Heb je een favoriete schrijfster? Wat vind je bijv. van Daphne Deckers, of Sylvia Witteman?

Oei, Daphne Dekkers, nee. Tegenwoordig verkoop je beter als je bekend bent dan als je goed schrijft. Sylvia Witteman vind ik wel leuk schrijven. Zelf lees ik veel, en van alles. Favoriete schrijfsters zijn Isabel Allende, Rascha Peper. Of kinderboekschrijfsters als Astrid Lindgren en Alet Schouten.

Wil je meer weten?

Bezoek dan Kariens blog, en haar receptenblog.

Een mespuntje moeder is voor 19,60 te koop bij bol.com.

Een andere manier om geld te verdienen met schrijven is met Textbroker!

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.