Kun je als zzp-er een hypotheek krijgen?

woensdag 27 december 2017 -
hypotheek zzp-er

Een baan is tegenwoordig geen garantie meer voor het leven. Maar toch is het vaak makkelijker om een hypotheek te krijgen als werknemer dan als zzp-er.

Voor een hypotheek zzp moet je in principe 3 jaar je bedrijf runnen.

En dat is ook niet zo raar. Want als zzp-er heb je in principe geen gegarandeerd inkomen. Het is elke maand weer afwachten wat er binnenkomt. In die zin is het bestaan als zzp-er een stuk onzekerder dan als werknemer. Tenzij je als zzp-er al opdrachten hebt staan voor een aantal maanden in het voren. In zo'n geval heb je natuurlijk wel wat meer zekerheid. Doordat het inkomen van een zzp-er dus niet vaststaat kan het lastiger zijn om een hypotheek te krijgen.

Maar het kan wel.

Hoe kun je zzp-er een hypotheek krijgen?


Je moet bij voorkeur minstens 3 jaar zzp-er zijn. De meeste banken kijken naar je gemiddelde inkomen over 3 jaar. En je inkomen in het derde jaar geldt als het maximum. Onder inkomen wordt verstaan je winst, voor belastingen.

Banken willen inzage hebben in je:

 • jaarcijfers
 • belastingaangiftes 
 • belastingaanslagen

Minder dan 3 jaar zzp-er, toch een hypotheek?


Stel je bent nog geen 3 jaar zelfstandig ondernemer, maar je wilt toch graag een hypotheek. Dan is het toch het proberen waard. Sommige banken geven namelijk toch een hypotheek op basis van een 'individuele beoordeling'. Je krijgt dan bijvoorbeeld te maken met zogenoemde aanvullen voorwaarden.

Voorbeeld

Bij bijvoorbeeld NIBC Direct werken ze als volgt:
Ze bepalen het toetsinkomen op basis van de gemiddelde netto winst van de afgelopen 3 jaar (tot een maximum van de netto winst in het laatste jaar).
Als er minder dan 3 jaarcijfers beschikbaar zijn Willen ze een prognose van een AA accountant.
Ben je korter dan 3 jaar zzp-er, maar langer dan 2 jaar dan wordt 90% van het berekende toetsinkomen meegeteld.
Ben je langer dan 1 jaar zzp-er, maar korter dan 2 jaar dan nemen ze 75% van het betekende toetsinkomen.

Conclusie over hypotheek zzp


Als je korter dan 1 jaar zzp-er bent, kun je het wel schudden voor een hypotheek. In dat geval moet je echt even geduld hebben.

Maar vanaf 1 jaar maak je wel degelijk kans op een hypotheek! Hoe langer je succesvol zzp-er bent hoe groter je kans op een hypotheek.

Heb jij wel eens geprobeerd om een hypotheek te krijgen als zzp-er? En hoe ging dat?

9 opmerkingen

 1. Ik ben nu 2,5 jaar zzp'er, maar ik heb het nog nooit geprobeerd. Voor mij is het nog niet haalbaar. Een ander huurhuis zit er echter ook niet in, terwijl het toch echt wel heel klein is waar ik met de kinderen woon. Nou ja, hopelijk wordt het vroeg zomer in 2018, want een klein tuintje hebben we gelukkig wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben geen zzp-er dus ik heb hier geen ervaring mee, maar volgens mij wordt het sowieso steeds moeilijker om een huis te kopen (en een hypotheek te krijgen).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb gelukkig mijn hypotheek kunnen afsluiten voordat ik ook aan mijn eigen bedrijf je begon. Daarbij werk ik ook nog parttime er naast, dus kan ik altijd die cijfers overhandigen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toen wij een hypotheek gingen aanvragen heb ik inderdaad ook mijn inkomsten over de laatste drie jaar moeten aantonen. Toen ze zagen dat dat stabiel was, was die hypotheek opeens toch geen probleem. Ondanks ik dus geen 'echte' baan had/heb.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat het geen probleem was dat je geen baan had Grace. Goed om te horen van een ervaringsdeskundige!

   Verwijderen
 5. Supergoed artikel, helemaal op ons van toepassing! Thanks, ben even goed op de hoogte!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben geen zzp'er, maar de wens word steeds groter, al weet ik niet of het ooit haalbaar is. Mijn man is hoofdkostwinner, dus ik denk dat het niet zo'n probleem zal worden, maar wel goed om over na te denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is een handig overzicht. Ik ben nu zzp-er sinds een paar maanden en wil ooit wel een huis kopen. Dan weet ik waar ik aan toe ben.

  BeantwoordenVerwijderen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.