Ook als Wahm en zzp-er die vanuit huis werkt kun je een oppas nodig hebben.
Hoewel veel vrouwen vanuit huis gaan werken omdat ze zo de zorg voor kind en betaald werk makkelijker kunnen combineren, zijn er momenten waarop een oppas nodig is. Bijvoorbeeld als je een belangrijke opdracht hebt die snel af moet. Of als je voor je werk cliënten ontvangt.
Omdat je thuis werkt krijg je meer mee van het reilen en zeilen met de oppas. Stel nou dat het na een tijdje toch niet helemaal gaat zoals jij je had voorgesteld. Hoe ga je daar dan mee om?
Linda Aarts schreef onderstaand artikel over hoe je een lastig gesprek kunt voeren met de oppas!
Een lastig gesprek met de oppas, hoe doe je dat?
Je hebt een oppas gevonden waar je in het begin heel blij mee was. Maar nu begint er iets te wringen. Het gaat niet helemaal zoals je had verwacht. Tijd voor een goed gesprek met je oppas, dus. Veel ouders vinden het lastig om het gesprek aan te gaan. Dat is logisch. Want je wilt een goede relatie met degene die voor je kind zorgt. Maar niet het gesprek aan gaan is veel schadelijker voor jullie relatie. Het is belangrijk om weer op één lijn te komen.
Hoe voer je een moeilijk gesprek met de oppas en wat bespreek je precies? En kun je deze situatie voorkomen?
Krop je ergernis niet op: ga het gesprek aan
Als je het gesprek niet aangaat, zal je op alle slakken zout gaan leggen. De ergernissen stapelen zich op. En de oppas kan zich niet verbeteren, want ze weet niet waar jij mee zit. Intussen verandert de situatie niet. Sterker nog, je wordt steeds bozer. En de oppas? Die voelt op een gegeven moment heus wel dat er iets aan de hand is en wordt daar misschien heel onzeker van.
Zorg er dus voor dat het niet zover komt. Het is voor jullie allebei prettiger om irritaties en wrijvingen te bespreken. Je oppas kan niet aan jouw verwachtingen voldoen als zij niet weet wat deze verwachtingen zijn. Ze kan veel, maar geen gedachten lezen!
Voer het gesprek met zijn tweeën
Natuurlijk is het voor jou fijn als je samen met je partner het gesprek kan aangaan met je oppas. Maar het komt al gauw neer op “twee tegen een”, zeker als de onderwerpen die je bespreekt pittig zijn. Doe het daarom met zijn tweeën: de oppas en jij. Uiteraard kun je het gesprek wel voorbereiden met je partner.
Het betekent ook dat de kinderen even onder de pannen moeten zijn, want ook hen wil je daar even niet bij hebben. Of plan het gesprek als je kindjes al slapen. Geef haar ruim van tevoren aan wanneer je het gesprek wil aangaan, zodat zij ook de tijd heeft om zich voor te bereiden.
Wat is het probleem?
Zeker als je het gesprek voor je uit hebt lopen stellen en alle irritatiepunten bij elkaar hebt opgeteld, kan het zijn dat je alles apart wil benoemen. Maar probeer even uit de vicieuze cirkel van kleine irritaties te stappen, en stel jezelf de vraag: wat is het grote probleem? En noem slechts een voorbeeld per probleem.
Wat vindt de oppas?
Verplaats jezelf eens in de oppas. Waarom doet ze dingen niet zoals jij dat wil? Is ze misschien nog onervaren? Weet ze niet hoe? Of wil ze niet, en heeft ze een ander idee over opvoeding? Zeker als ze zelf een eigen gezin heeft, kan het zijn dat ze heel erg gewend is aan haar eigen ideeën en manieren van opvoeden.
Als je een situatie bespreekt, voeg dan de vraag toe: “Begrijp je wat ik bedoel?” of “Kun je je dat voorstellen?” Soms hebben mensen echt geen idee dat jij iets zo belangrijk vindt.
Houd het zakelijk
Voer het gesprek niet wanneer je ergens heel emotioneel over bent. Dit werkt averechts en komt de band met je oppas zeker niet ten goede. Houd het constructief: vertel haar wat je ziet, wat het gevolg is, hoe jij je daar zelf bij voelt en wat je concrete oplossing is.
Bijvoorbeeld: ‘s ochtends krijg je je dochter maar lastig naar school. Wanneer je de oppas naar de bedtijd van de vorige avond vraagt, blijkt dat je kind een uur te laat naar bed ging. Het irriteert je mateloos, want daar had je afspraken over gemaakt. Om het constructief te houden, zeg je: “Ik zie dat je Sofie te laat naar bed brengt (gedrag). Hierdoor is ze de volgende dag bijna niet wakker te krijgen, terwijl ze naar school moet (gevolg). Ik moet dan alles uit de kast trekken om haar op tijd op school te krijgen en we komen zo allebei niet vrolijk aan op school. Dat voelt heel vervelend (gevoel). Ik zou het fijn vinden als je Sofie de volgende keer om half acht op bed legt (concrete oplossing). Wat vind je daarvan?”
3x positief, 1x negatief
Feedback geven en ontvangen, we vinden het allemaal lastig. Een gesprek aangaan met je oppas betekent dat je ook de goede kanten moet belichten. Weet dat negatieve feedback beter onthouden wordt dan negatieve feedback. Probeer tegenover ieder verbeterpunt minimaal drie positieve punten te zetten. En die positieve punten zijn er zeker, anders had je al gekozen voor een andere oppas toch?
Kijk ook naar jezelf
Hoe lastig het misschien ook is, kijk ook eens naar je eigen houding in de situatie. Wat had je kunnen doen om de situatie te voorkomen? Wat is jouw aandeel? Breng dit ook ter sprake tijdens het gesprek. Want wanneer je je kwetsbaar opstelt, is het voor je oppas gemakkelijk om haar punten naar voren te brengen. Want zij loopt misschien ook wel tegen bepaalde zaken aan, die ze niet durft aan te stippen. Bereid jezelf daar ook op voor.
Het vervolggesprek
Als het gesprek toch een emotionele wending neemt, probeer dan sterk te zijn en het gesprek te stoppen. Misschien raak je zelf heel erg geïrriteerd of zie je dat je oppas het er heel erg moeilijk mee heeft. Probeer kalm te blijven en een nieuwe datum voor te stellen waarop je het gesprek voortzet. Zelfs als je nog niet alles besproken hebt. Je wil geen dingen zeggen waar je later spijt van krijgt en even afstand nemen om alles te laten bezinken is geen verkeerde keuze.
Hoe nu verder (of hoe te beginnen)?
Je moet te allen tijde alles kunnen zeggen tegen je oppas. De positieve dingen maar ook de negatieve. Omgekeerd telt hetzelfde: je oppas moet alles aan jou kunnen vertellen. Jullie relatie is gebaseerd op wederzijds vertrouwen.
Met het voeren van openhartige gesprekken zal jullie relatie alleen maar verbeteren. Plan bijvoorbeeld om de paar maanden een gesprek in over hoe het gaat, zonder kinderen. Zodat je echt goed de tijd voor elkaar kunt nemen. Vertel hoe jij het ziet, en geef haar de kans om haar verwachtingen uit te spreken.
Het is ook niet verkeerd om de afspraken vast te leggen in een oppascontract. Het hoeft niet heel uitgebreid te zijn of heel officieel. Je legt zo de belangrijke zaken vast op een of twee pagina’s.
Wat kom je samen overeen? Wat vind jij belangrijk? Wat zijn de huisregels? Wat is het oppastarief? Zo bestaan er over de belangrijke vragen geen discussies en kun je het lastige gesprek in de toekomst misschien wel voorkomen.
Geen opmerkingen