ZZP-wet oftewel de Wet Deregulering Arbeidsrelatie

zondag 20 november 2016 -
zzp-er

De Wet Deregulering Arbeidsrelatie, kortweg DBA, is ingevoerd om zzp-ers en hun opdrachtgevers meer zekerheid te bieden.

Maar ook om misbruik en belastingvoordeeltjes te voorkomen. Zoals zzp-ers die gebruik kunnen maken van de zelfstandigenaftrek.

In de wet leidde er toe dat veel zzp-ers opdrachten verloren, omdat opdrachtgevers bang werden. In plaats van zekerheid leidde hij dus juist tot onzekerheid!

Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW:

'100.000 zzp-ers lopen werk mis omdat werkgevers hen niet durven in te huren vanwege onduidelijkheid rondom de DBA wet.' 

Lekker dan!


VAR-verklaring om jou als zzp-er te beschermen


Stel je bent zzp-er en je hebt maar liefs 1 klant. Dan kan het er verdacht veel op lijken dat je bij die ene klant in dienst bent. In zo'n geval zou er stiekem sprake kunnen zijn van een werkgever-werknemer relatie. Dat heet 'schijnzelfstandigheid'.

Om je te 'beschermen' tegen uitbuiting was er de VAR-verklaring. Daarin toon je aan dat je níét in dienst bent bij een opdrachtgever. Zo weet een opdrachtgever zeker dat ze niet ineens loonheffingen en premies voor je betalen.

Toen ik voor Lionbridge werkte als Internet Assessor moest ik bijvoorbeeld ook een VAR-verklaring aan ze geven. Dat was het bewijs dat ik niet bij ze in dienst was.

Sinds 1 mei 2016 is de VAR-verklaring vervangen door een zogenoemd modelcontract voor zzp-ers.

Wet Deregulering Arbeidsrelatie: modelcontract


In plaats van een VAR-verklaring moet je als zzp-er nu een modelcontract gebruiken. Je hoeft gelukkig niet zelf het wiel uit te vinden als het gaat om zo'n contract. De Belastingdienst heeft een aantal modelcontracten gemaakt die je mag gebruiken.

Er is een overgangsregeling van kracht tot tenminste 2018. In die periode zal de Belastingdienst nog geen boetes opleggen.


Samenvatting


De VAR-verklaring is vervangen door modelcontracten. Die kun je gratis downloaden op de site van de Belastingdienst.

Het modelcontract is enerzijds bedoeld om je als zzp-er te beschermen tegen uitbuiting, anderzijds is hij ook bedoeld om te voorkomen dat jij of je opdrachtgever ten onrechte belastingvoordeeltjes heeft.

Omdat de DBA wet, met de modelcontracten, voor veel onduidelijkheid heeft gezorgd wordt hij uitgesteld tot tenminste 2018

1 opmerking

  1. Top informatie. Ik ben blij dat er mensen zijn die tijd en aandacht willen besten aan dit onderwerp. Dankjewel voor deze fijne info :)

    BeantwoordenVerwijderen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.