Tradities met kinderen

zondag 4 december 2016 -
traditie
Traditie: takken verzamelen voor de Kerst

Als moeder, als wahm of als zzp-er heb je meerdere ballen tegelijk om in de lucht te houden. Voor mij zijn dat het huishouden, de kinderen en natuurlijk mijn blogwerk.

Om dat allemaal zo soepel mogelijk te laten verlopen maak ik gebruik van de 3 R's: Ritme, Reinheid en Regelmaat.

Een bijzondere vorm van regelmaat is de traditie. Een traditie komt telkens terug, en ik hecht er veel waarde aan. Tradities zijn fijn en vormen mooie herinneringen.

En het allerfijnste aan tradities vind ik dat je ze niet hoeft te bedenken! Je hoeft niet opnieuw het wiel uit te vinden. Het kenmerk van een traditie is juist dat het scenario al vast ligt.

En dat scheelt een boel denkwerk en moeite.

Annemerel van Oudermatch schreef een leuk artikel over tradities met kinderen dat ik hier onder graag met jullie deel.


Tradities met kinderen


door Annemerel

De feestelijke maand is aangebroken. Het is tijd voor familie, vrienden en gezelligheid. Voor de kleintjes breekt een leuke maar spannende tijd aan.

Er zijn veel feestdagen in een korte periode.
Nadat Sinterklaas het land heeft verlaten volgt al snel de spanning voor kerst.

De decembermaand is dan ook hét moment om fijne tradities te introduceren. Herinneringen zijn vaak mooi en intens. Wordt het dit jaar een kerst om nooit te vergeten?

Waarom tradities? 


In elk huishouden gebeurt wel eens iets vervelends. Een overlijden van een dierbare of een scheiding heeft een grote impact op kinderen. Een traditie kan een belangrijke rol spelen in de verwerking. Het geeft namelijk continuïteit en een vertrouwd gevoel. De wereld verandert, maar op kerstavond worden er altijd koekjes gebakken. Het voelt - al is het maar voor even - als vanouds. Het geeft een voorbeeld

Tijd voor elkaar vrijmaken is belangrijk. 


De kids vinden het heerlijk om jouw onverdeelde aandacht te krijgen. Het laat ze zien wat er écht toe doet. Spelletjes spelen, samen een ei koken,  of met zijn allen oude films kijken. In deze feestelijke maand krijgt het net wat meer glans. 


Oude tradities 


Tradities herhalen zich en de verhalen breiden zich uit. Zijn er tradities die jij als kind fijn vond? Wellicht wordt het tijd om deze bij je eigen kinderen te introduceren. Zo creëer je nieuwe herinneringen voor de kids, herleef je zelf de oude en genieten opa en oma ook stiekem mee. Op deze manier verbind je generaties.

Nieuwe tradities 


Nieuwe tradities ontstaan soms uit het niets. Bijvoorbeeld omdat een avond niet helemaal volgens plan verliep. Het diner was volledig mislukt en je spendeerde kerstavond met tosti's en warme chocolademelk. Toch werd het een avond om nooit te vergeten. Dan doen we het volgend jaar toch gewoon weer zo?


Tips 


Tradities hebben grote kans van slagen als ze leuk zijn en weinig moeite kosten. Je kan kiezen voor het spelen van simpele spelletjes of volledig buiten de gebaande paden treden. Ga alleen voor tradities waar je blij van wordt.

Oppassite Sitly geeft enkele tips ter inspiratie:

  • Samen de kerstboom optuigen en de eerste avond met zijn allen bij de boom slapen. Natuurlijk met de kerstlampjes aan. 
  • Buiten de vuurkorf aansteken en marshmallows roosteren. 
  • Zet een speurtocht uit, vorm teams en ga lekker het bos in. Bij thuiskomst staat natuurlijk de chocolademelk klaar en is de Glühwein warm voor papa en mama. 
  • Samen cake bakken!
  •  Een nachtje logeren bij de kids op de kamer. Hoe leuk zullen ze dat vinden! Doe de lampen uit, steek de kaarsjes aan en lees eens ouderwets spannende kerstverhalen voor. Natuurlijk wel met een schaal vol koekjes.   
  • Ga met zijn allen naar een kerstmarkt en laat iedereen een element voor de kerstboom uitkiezen. Elk stuk vertelt zijn eigen verhaal. En het mooiste is dat het verhaal elk jaar opnieuw te voorschijn wordt gehaald.
Wat zijn jouw tradities?

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.