Themakisten en verkleedkist voor kinderfeestjes

zondag 7 februari 2016 -

verkleedkist

In 2007 interviewde ik Sabine Berkouwer over haar webwinkel waarin ze themakisten en verkleedkisten verkocht. Ze zijn ideaal als kinderfeestje idee.

Inmiddels is het 2016 en is de webshop overgenomen door Iris Schagen.

Lees nu hoe het allemaal begon!

Het begin van Knalfuif


Mijn naam is Sabine Berkouwer, ik ben 31 jaar, ben getrouwd en heb drie kinderen in de leeftijd van 9, 8 en 5 jaar. Ik run vanuit huis een webwinkel in kinderfeestartikelen en themakisten voor kinderfeestjes. Ik heb een administratieve opleiding en heb een aantal jaren op de bedrijfsadministratie van verschillende bedrijven gewerkt.

Toen ik in 1996 zwanger was van mijn oudste dochter liet mijn werkgever er geen twijfel over bestaan dat ik 30 uur per week moest blijven werken, of op zoek moest gaan naar een andere baan. Ik zag maar één optie; voor mijn kindje zorgen. Nadat de oudste was geboren vond ik het heerlijk om bij haar te zijn, en al snel was ik zwanger van de tweede.

De eerste paar jaar heb ik ’s avonds pakketten gesorteerd voor TNT zodat ik overdag bij de kinderen kon zijn. Overdag werken was voor mij uitgesloten zolang de kinderen nog klein waren. Ik vond het heerlijk om zelf bij ze te zijn en de ontwikkeling van baby naar peuter en kleuter mee te maken.

Themakisten verhuren


Toen de jongste twee was begon het te kriebelen en ben ik me gaan oriënteren op werken vanuit huis. Op zoek naar een kinderfeestje voor mijn oudste dochter ontdekte ik dat er themakisten te huur waren met verkleedkleding en accessoires. De themakisten waren echter in regio Utrecht nauwelijks te huur. Op dat moment wist ik dat ik een bedrijfje ging starten in kinderfeestjes. De website www.knalfuif.nl is sinds juni 2004 online. Eerst heb ik de domeinnaam geclaimd waarna ik me heb ingeschreven bij de kamer van koophandel.

Verkleedkist: 5 thema's


Ik begon met vijf verschillende themakisten waarvan ik zelf de verhalen en draaiboeken maakte. Schrijven is een grote hobby waar ik nu gebruik van kon maken. De accessoires en verkleedkleding kocht ik in bij verschillende groothandels en winkels. Ik miste de feestartikelen zoals borden, bekers en slingers in thema’s zoals piraat, prinses, ridder etc.

Binnen een half jaar nadat ik de eerste themakist had verhuurd kwam er een kleine webwinkel met verschillende feestartikelen. Omdat ik niet alleen regio Utrecht wilde bedienen, besloot ik speurtochten te maken die landelijk verkocht konden worden. Zo groeide de webwinkel heel snel tot het huidige aanbod. Het is leuk om me bezig te houden met kinderfeestjes, daarom blijf ik voortdurend op zoek naar nieuwe thema’s en feestartikelen.

Verkleedkist landelijk verstuurd


De themakisten worden inmiddels landelijk per post verzonden evenals de kinderfeestartikelen. Via internet bereik je een grote doelgroep en kan je gemakkelijker vanuit huis werken omdat je geen echte winkel hebt. Mijn zolder en vliering doen dienst als opslag en de orders worden op zolder ingepakt als de kinderen naar school gaan. Aan het einde van de dag rijd ik naar TNT en lever mijn pakketten in.

Gemiddeld werk ik 30 uur per week aan Knalfuif, voornamelijk als de kinderen naar school zijn en in de avonduren.

Voor mij zit de uitdaging in het voortdurend zoeken naar nieuwe thema’s voor de themakisten en de feestartikelen. Er is steeds meer te krijgen, en het is leuk om via verschillende leveranciers leuke pakketten voor kinderfeestjes samen te stellen. Ideeën doe ik overal op, als ik in de bioscoop ben met de kinderen, als we in de stad lopen of wanneer ik de kinderen voorlees.

Hoe werkt de verhuur van een verkleedkist en themakist?


Mensen die een themakist huren ontvangen de themakist ongeveer een week voor het kinderfeestje per post. Een dag na het feestje wordt de themakist weer naar het postkantoor gebracht en wordt de themakist weer bij ons terugbezorgd. De kleding uit de verkleedkist wordt door mij zelf gewassen, omdat het gemak voor de klant voorop staat. Alles wat de klant nu moet doen is de kist gebruiken tijdens het feestje, deze weer inpakken en bij het postkantoor inleveren.


Wat zit er in een themakist?


  1. verkleedkleding voor de kinderen
  2. accessoires om de huiskamer in het thema in te richten
  3. accessoires om de spelletjes en het knutselwerkje te kunnen doen

Bij de 1001 nacht kist zitten bijvoorbeeld Oosterse theeglaasjes, een Oosterse theepot en een zilverkleurig dienblad.

Samen met de verkleedkleding heb je dan gelijk de juiste sfeer te pakken, waar de kinderen graag in mee gaan. Klanten bestellen regelmatig nog wat versieringen via de webwinkel die met de themakist mee gestuurd worden.

Verkleedkist met ridderthema wordt het meest verhuurd


De themakisten die het meest verhuurd worden zijn de ridderkist en de 1001 nacht kist. Van deze kisten kunnen er een aantal tegelijk weg om aan de vraag te kunnen voldoen. Mijn favoriete thema is de 1001 nacht verkleedkist omdat dat net een beetje afwijkt van prinsessen. Mijn dochter is bijna jarig en wil het pippifeest gaan doen. Het is leuk om de kinderen bezig te zien met een verhaal dat ik zelf heb bedacht.

Er zijn relatief veel bedrijfjes die themakisten verhuren, maar er zijn niet veel bedrijven die daarbij ook kinderfeestartikelen verkopen via een webwinkel. Daarbij ben ik de enige landelijke aanbieder van themakisten per post.

Veranderingen op het gebied van kinderfeestjes


Er is een periode geweest dat feestjes veel buitenshuis gevierd werden, maar zoals ik het nu zie slaat dat een beetje om. Er worden weer meer feestjes thuis gevierd waarbij de nadruk ligt op accessoires en themaversiering. Bij feestjes thuis kunnen er meer kinderen uitgenodigd worden en zit je minder met het probleem van het zoeken naar vervoersmogelijkheden zodat alle kinderen veilig in een zitje en de gordel vervoerd kunnen worden. Een piratenfeestje thuis is erg populair bij jongetjes tussen 4 en 7 jaar evenals een voetbalfeestje dat is bij jongens tussen de 6 en 10 jaar. Bij kleine meisjes zijn prinsessen en Pippi erg populair, terwijl meisjes tussen 8 en 11 jaar heel veel plezier beleven aan een tropisch feestje compleet met kokosnootbekers en een limbostok.

Lees ook: Schminkvoorbeelden!

Hoe ik knalfuif combineer met mijn kinderen


Knalfuif is redelijk makkelijk te combineren met de kinderen. Als zij naar school zijn pak ik de orders in en handel ik zoveel mogelijk e-mail en telefoon af. Zodra de kinderen uit school komen drink ik wat met ze en werk dan nog even door. Vaak nemen ze vriendjes mee naar huis of moet een van de kinderen zwemmen of voetballen. Het voordeel is dat ik kan werken wanneer het mij uitkomt en ik dus altijd mee kan naar zwemles etc. Een dag per week is mijn man thuis zodat ik mezelf een dag per week volledig op Knalfuif kan richten.

Je moet goed kunnen organiseren


Om vanuit huis een bedrijf te runnen moet je redelijk goed kunnen organiseren. Werk en privé lopen vaak door elkaar en het is nodig om prioriteiten te stellen. Een was draaien doe ik tijdens het inpakken van de orders, en boodschappen doe ik op tijden dat het rustig is met telefoontjes. Als ik onverwacht met een van de kinderen naar de huisarts moet dan moet er ’s avonds even wat harder gewerkt worden. Persoonlijk heb ik daar geen problemen mee, omdat het werk me erg goed ligt, en ik veel plezier beleef aan Knalfuif.

Wat komt er kijken bij een eigen bedrijf?


Bij een eigen bedrijf komen verschillende werkzaamheden kijken. In principe leer je in korte tijd van alle markten thuis te zijn. De administratie, het maken van een eigen website, het adverteren en het schilderen van alle themakisten. Inmiddels heb ik de administratie uitbesteed, wordt de website onderhouden en worden de foto’s bewerkt door derden.

Met het leukste houd ik me nog steeds zelf bezig: nieuwe thema’s verzinnen, het contact met verschillende leveranciers en waar ik adverteer. Adverteren doe ik regelmatig met een kleine advertentie in een kinderblad, en ik maak gebruik van Adwords bij google. Het belangrijkste is de mond tot mond reclame van tevreden klanten. Daarom stuur ik met elke bestelling een kortingskaartje mee voor een volgende bestelling of om door te geven aan iemand die een bestelling wil plaatsen.

Het leukste vind ik wanneer klanten na afloop van het feestje een enthousiaste e-mail sturen om te vertellen dat het feestje erg leuk was. Daar doe je het toch een beetje voor. Minder leuke dingen maak ik weinig mee. Een enkele keer komt een themakist niet compleet terug, en ben ik genoodzaakt een bedrag in te houden op de borg. Dat is jammer, maar gelukkig komt dat bijna niet voor.

Toekomstplannen voor verkleedkisten en themakisten!


Plannen voor de toekomst zijn er genoeg. In Duitsland zijn we druk bezig met het maken van een website, en over een paar weken gaat de website www.hoera1jaar.nl online, met hoe kan het ook anders feestartikelen voor kindjes die 1 jaar worden. Verder wil ik het aantal thema’s nog uitbreiden zodat er nog veel meer keuze is om een kinderfeestje thuis te vieren!

Meer weten?

Knalfuif


3 opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.