De rem op je thuiswerk: hoe doe je dat?

zondag 8 maart 2015 -
thuiswerken: balans zoeken

Eén van de meest beruchte valkuilen van thuiswerken is dat privé en werk door elkaar heen gaan lopen. Er zit geen natuurlijke rem meer op je werk.

Als je buitenshuis werkt, dan zit die rem er van nature. Aan het eind van de dag gaat iedereen immers naar huis, en is het werk dus afgelopen. Maar als je vanuit huis werkt, kun je eigenlijk altijd wel door gaan... En dan wordt 'Nog even iets doen na het eten,' zo een paar uur.

Nou denk je misschien: 'Maar waarom zou ik mezelf willen afremmen?! Het gaat juist zo lekker.' Maar als je onvoldoende rust neemt, en steeds maar door gaat dan gaat dit uiteindelijk ten koste van je productiviteit en creativiteit.

Door letterlijk en figuurlijk afstand te nemen van je werkplek, laad je je zelf als het ware weer op. En je zult zien dat je werk daarna weer beter en vlotter gaat.

Maar omdat de natuurlijk rem op de werkdruk en de werklast ontbreek als je vanuit huis werkt, moet je dus zelf voor een rem gaan zorgen. Zou het niet handig zijn als je gewoon even naar bijvoorbeeld deze site kon gaan en een paar persoonlijke remmen kon kopen?!

Remmen zijn nodig, anders gebeuren er ongelukken


Helaas bestaan zulke remmen niet! Daarom hier onder 5 manieren om jezelf af te remmen! Want je weet wat er gebeurt met een auto waarbij de remmen het niet doen: daar komen ongelukken van.

5 manieren om de rem te zetten op je thuiswerk


  1. Zorg als het even kan voor een aparte kantoorruimte. Het helpt als je je werk niet meer ziet, en je een deur achter je kunt dichttrekken. Als je bureau in de woonkamer staat, is het lastiger om van je werk los te komen.
  2. Geef jezelf werktijden! En houd je daar vervolgens ook echt aan. Mijn persoonlijke valkuil is dat ik geen tijd neem om te lunchen. Ik ben geneigd om snel even een boterham klaar te maken, en die achter mijn computer op te eten.
  3. Noteer je werktijden. Dat geeft je grip op het aantal uren dat je werkt. En voorkomt ook dat je denkt dat je niet genoeg hebt gedaan op een dag. Een 8-urige werkdag is heus genoeg. En anders is er altijd nog morgen.
  4. Zorg voor een out-of-office berichtje als je vrij bent. Dat geeft rust. Zo weet je dat mensen die je mailen een reactie krijgen, en weten dat je later zult reageren. Dit voorkomt dat je steeds in je mail gaat zitten kijken.
  5. Soms kan het helpen om in de auto te stappen  en buiten de deur te werken. Bijvoorbeeld in de bibliotheek. Maar er zijn tegenwoordig ook allerlei flexplekken, waar je kunt werken, en alleen hoeft te betalen voor een kopje koffie. Dit kan bovendien prettig zijn als je je wel eens geïsoleerd voelt.

Conclusie


Als je op  tijd de rem zet op je thuiswerk, dan doe je jezelf, je gezin en je klanten een plezier!

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.