Wat Wahms kunnen leren van Madonna!

woensdag 11 maart 2015 -
wahms

Madonna wordt dit jaar 57. Als artieste en ster gaat ze inmiddels alweer 31 jaar mee! Wat kunnen wij als Wahms leren van Madonna?

Want behalve een wereldster is Madonna een hele slimme zakenvrouw en moeder.

1. Ken je merk!


Madonna is meer dan een zangeres. Ze heeft van zichzelf een merk gemaakt. Een achternaam is bijvoorbeeld niet nodig. Als je Madonna zegt weet iedereen over wie je het hebt. Dat wil je natuurlijk ook graag voor jouw bedrijf of merk!

2. Ken je doelgroep


Toen Madonna beroemd werd in de jaren tachtig was haar doelgroep jonge meisjes. Er kwam zelfs een hele kledinglijn voor meisjes zodat ze er net zo konden uitzien als Madonna.

3. Wees niet bang je merk te vernieuwen


Als een merk goed verkoopt, waarom zou je het dan veranderen? Hier is zeker wel wat voor te zeggen. Maar pas op dat je niet stil komt te staan, en dat je concurrenten je links en rechts inhalen. Madonna vernieuwt zichzelf, en dus haar merk voortdurend. Zo houdt ze haar vernieuwende rol, en blijft ze toonaangevend.

4. Wees niet bang voor een beetje controverse


Er is een Engels gezegde dat gaat: 'There is no such thing as bad publicity'. Oftewel zo lang je maar publiciteit krijgt is het goed. Madonna durft zeker de controverse op te zoeken. Bijvoorbeeld met haar fotoboek met blootfoto's. Of met haar lied 'Like a prayer'. Zo verzekerde ze zichzelf van aandacht voor haar boek en nieuwe cd.

N.B. Het is wel zaak om de juiste balans te vinden. Je wilt natuurlijk niet doorslaan naar de verkeerde kant!

5. Je eigen bedrijf runnen geeft vrijheid


Madonna heeft haar eigen platenlabel. Dat heeft haar de vrijheid gegeven om haar eigen weg te gaan. Ze is eigen baas. Als Wahm of zzp-er heb je dit voordeel vast al wel aan den lijve ondervonden!

6. Blijf up-to-date


Afhankelijk van je dienst of product gaan de ontwikkelingen snel. In mijn werk als fulltime blogger verandert er bijvoorbeeld voortdurend van alles. Denk bijvoorbeeld aan de veranderingen in Google's algorithmes waardoor posities in zoekresultaten veranderen.

Zorg er net als Madonna voor dat je inspeelt op nieuwe ontwikkelingen. Beter nog: wéés de nieuwe ontwikkeling!

7. Maak gebruik van nieuwe platforms


Eén van de redenen dat Madonna in de jaren tachtig zo beroemd werd, was omdat ze slim gebruik maakte van MTV. Ze was één van de eerste artiesten met kwalitatief hoogstaande video's. Anno 2015 zijn het social media waarvan je als zzp-er en wahm gebruik kunt maken om jezelf te promoten!

Madonna doet dit ook nog steeds! Zo promoot ze haar nieuwe single Living for Love via Snapchat! Hipper kan het bijna niet! Ook maakt ze slim gebruik van Instagram. Wil je haar nieuwe concert live horen? Dan kun je Madonna op 5 december horen én zien in Amsterdam!


8. Claim je naam en url


Heb je een naam voor je bedrijf? Claim de url dan! Madonna heeft haar eigen website madonna.com. En vergeet je bedrijfsnaam niet ook te registreren op Facebook, Google+ etc.

Conclusie


Als je het net zo slim speelt als Madonna, kun je lang mee als bedrijf of merk! Er valt heel wat van haar te leren. Of je nou van haar muziek houdt of niet.

Wat heb jij geleerd van Madonna?

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.