PiekeWieke: webshop met stoffen

zondag 23 maart 2014 -
Soms groeit een hobby uit tot een bedrijf. Dat gebeurde bij Lieve Mariën, moeder van Nand (3,5), Arend (21 maanden).

Dit is haar verhaal!

Het verhaal achter PiekeWieke


Lieve: 'Ik ben altijd creatief geweest. Ik droomde er van ooit een hobywinkel op te starten of workshops te geven. Door omstandigheden kreeg ik de kans mijn droom te verwezenlijken. Ik begon met het idee om workshops te geven. Dat groeide uit tot een webwinkel waar ik stoffen verkoop, en nu ontwerp ik zelfs stoffen.
Mijn bedrijf is eigenlijk een uitloper van mijn persoonlijke naaiblog PiekeWieke.

Voorbereiding eigen bedrijf


Tussen het idee mijn eigen bedrijf te starten en het moment dat mijn webshop live ging, zit zo'n 4 tot 6 maanden. In de tussenliggende periode volgde ik het GO to Business traject. Dat begeleidt je bij het opstellen van je businessplan. In verschillende workshops bespreek je daarna je ideeën met andere starters. Heel interessant. Anders had ik niet goed geweten hoe ik er aan moest beginnen.

Investeringen


Omdat ik begon met workshops geven, had ik weinig investeringskosten. Het enige dat ik nodig had waren zes naaimachines. Naast ons huis zit een mooie grote ruimte die ik heb ingericht als workshop en winkeltje. Ik heb dus geen kosten voor huisvesting! De inrichting is een weerspiegeling van mijn blog en de shop. Strak, eigentijds, licht, kleurig met hier en daar een oude toets.

Mijn belangrijkste investeringen betreffen stoffen en inrichting.

Mijn product: stoffen


Ik kies mijn stoffen op gevoel. Ik ga er vanuit dat klanten naar mijn winkel komen omdat ze mijn stijl waarderem. Dus kies ik vooral stoffen die ik zelf mooi vind. Af en toe neem ik ook eens een stof om te kijken of die aanslaat. Het is nog een beetje zoeken en aftasten wat goed verkoopt. En wat mijn klanten leuk vinden.

Mijn doel is om toffe en betaalbare stoffen aan te bieden aan vrouwen die naaien, of daarmee willen beginnen. Binnenkort komen de stofjes van Soft Cactus binnen. Dat is een nieuwe collectie met een frisse retro look. Een deel daarvan heb ik zelf ontworpen.

Stof per 25 cm


In mijn webshop verkoop ik stof per 25 cm. Dat is in de meeste webshops standaard. Zelf koos ik er voor omdat je voor sommige projecten nu eenmaal niet zoveel stof nodig hebt. Webshop technisch was het ook de beste oplossing.

Mijn diensten: workshops


Mensen kunnen bij mij een workshop bijwonen. De prijs van een workshop varieert van 20 tot 65 euro. In die prijs zit alles inbegrepen. Ook de stof! De meeste deelnemers zijn jonge werkende mama's, die hebben al zo weinig tijd. Als ze dan eens een workshop komen volgen zien ze dat echt als quality time voor zichzelf. Daarom vind ik het belangrijk dat ze nergens voor moeten zorgen, en ten volle van hun workshop kunnen genieten.

Gratis naaivonden


Daarnaast bied ik ook naaiavonden aan: daar kun je gratis aan mee doen. Alleen als je één van de naaimachines wilt gebruiken betaal je €7 . In de toekomst ga ik ook overdag workshops aanbieden. Bijvoorbeeld de baby basics. Dat is een workshop die vooral gericht is op nieuwe mama’s of bijna mama’s. Zij kunnen overdag, omdat ze thuis zijn.

Qua workshops is het kaartenmapje momenteel echt de topper.

De webshop


Mijn webshop is opgezet met een Wordpress Theme. Dit werd echter volledig aangepast door mijn man, die programmeur is. Zo kon de stijl van mijn blog doorlopen in de webshop. In de toekomst ga ik misschien ook via Etsy Nederland verkopen.

Combinatie bedrijf - gezin


Op het moment staat alles een beetje in het teken van naaien. Alle tijd die ik over heb, naast het gezin en het huishouden, besteed ik aan mijn bedrijf.

De workshops zijn ‘s avonds. Dan slapen de kinderen meestal al. De jongste wordt 4 dagen in de week opgevangen bij de grootouders. Het leuke is dat ik de oudste elke dag zelf van school kan halen. Natuurlijk werk ik ‘s avonds en in het weekend ook nog veel, maar dat voelt niet als werken.

De winkel is enkel open op afspraak. Dat geeft me de flexibiliteit om er te zijn als bijvoorbeeld een van de jongens ziek is.

De populariteit van kleding maken


Ik merk dat mensen op zoek zijn naar de voldoening van zelf iets maken, en iets unieks creëren. Misschien dat DIY en koken daarom ook zo populair zijn. Het levert een tastbaar resultaat op, dat je met anderen kunt delen.

Mme Zsazsa heeft een grote rol gespeeld bij het weer op de kaart zetten van kleding maken. Ik denk dat ze vooral heeft laten zien dat je met weinig tijd en moeite toch leuke kleding kan maken. Het klassieke naaien ging vooral over techniek. Ik denk dat het nieuwe naaien vooral over resultaat en voldoening gaat. Leuke mooie projectjes die snel klaar zijn en niet te gecompliceerd.

De toekomst


Ik hoop mijn boterham te blijven verdienen met iets wat ik graag doe. Sinds ik zelfstandige ben heb ik niet meer het gevoel dat ik werk. Zalig is dat. Het is ook perfect te combineren met de kinderen.

Lees nu het verhaal achter Atelier Pippilotta!

1 opmerking

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.