De Leukste Lunch: webshop

zondag 19 januari 2014 -
Marije Woertman (36) heeft samen met haar man een vierjarige dochter en éénjarige zoon. Na haar studie Ruimtelijke Ontwikkeling vond ze een baan bij de overheid. Momenteel werkt ze 20 uur per week bij de gemeente.

Maar behalve moeder, echtgenote en werkneemsters is Marije ook zelfstandig ondernemer. Ze is de eigenaresse van Zoet&Zo en De Leukste Lunch. De Leukste Lunch is heel interessant voor ouders van een moeilijke eter.

Marije vertelt over haar bedrijven!

Zoet&Zo en De Leukste Lunch


Naast mijn baan wilde ik graag iets voor mezelf. En dat werd in 2009 mijn bedrijf Zoet&Zo. Ik begon met een klein winkeltje. Daar verkocht ik materialen en ingredienten op het gebied van taartdecoratie, cupcakes etc. Daarnaast gaf ik workshops.

Na anderhalf jaar verhuisde ik naar een groter pand. Maar begin 2013 ben ik gestopt met de winkel, en nu geef ik alleen nog workshops. Dat doe ik in een schattig atelier in het buitengebied van Deventer. In 2012 begon ik met De Leukste Lunch.

Balans gezin-werk


Nadat ik de keus had gemaakt te stoppen met de winkel kwam er een betere balans tussen gezin en werk. Ik ben nu twee werkdagen thuis. Dat kan ik goed combineren met het brengen en halen van mijn dochter van school, en mijn zoon die nog lekker thuis is. De eettafel met mijn laptop zijn mijn werkdomein. Gezellig samen met de kinderen aan de tafel. Het is goed te combineren.  's Avonds heb ik de rust om bijvoorbeeld de webshop te vullen, emails te behandelen, marketing te doen en nieuwe producten te zoeken. Ik doe alles zelf: van inpakken tot versturen. Ik werk in totaal (baan, en twee bedrijven) zo'n 40 uur per week. Als het heel druk is 60 uur per week.

Een echte werkplek waar ik 's avonds alles kan laten liggen zou fijn zijn. Maar helaas ontbreekt daarvoor de ruimte. Mijn atelier is te ver weg om overdag te combineren met de kinderen.


Het idee voor De Leukste Lunch: moeilijke eter


Mijn dochter is een moeilijke eter. Er is altijd strijd aan tafel. Om haar aan het eten te krijgen, maakte ik wel eens leuke broodjes. Of ik stak leuke vormpjes uit rauwkost. Dat werkte. Ondertussen zocht ik op internet naar tips om moeilijke eters aan het eten te krijgen. Daar ontdekte ik het fenomeen 'bento'. Dat is een hele hype in Japan en Amerika. Ik vond het zo leuk, dat ik dacht: 'Dat is ook wat voor Nederland!' Daarom ging ik op zoek naar leuke producten om een webshop te starten.

Een bedrijf opstarten


Als ik een idee heb, wil ik daar meteen werk van maken! Dit zijn de stappen die ik zette om het idee om te zetten in een bedrijf.

  1. Ik heb me eerst ingelezen op internet over het opstarten van een webshop. Ook verdiepte ik me in website promotie, contentstrategie en SEO.

  2. Daarnaast vroeg ik naar ervaringen van andere webshopeigenaren. Ik wist al dat ik de webshop zélf wilde beheren. Dat deed ik ook met de website van Zoet&Zo.

  3. Een lieve vriendin heeft me geholpen met het logo. Dat hebben we samen ontwikkeld.

  4. Ondertussen ging ik op zoek naar leuke en unieke producten. Daarbij lette ik op aantrekkingskracht voor kinderen en of iets praktisch en handig in het gebruik is.  Ik werd verliefd op de originele bento producten: Kawaii en Japanse producten. Die zijn zo schattig, dat ik alles wel wil hebben. Mijn eigen voorraadlade puilt dan ook uit met verschillende broodtrommels, allerlei uitstekers, leuke schattige prikkers en heel veel leuke kleine bakjes. Mijn webshop is een mengelmoes van praktisch, leuk, schattig en uniek.

  5. Ik ging online!

  6. Offline promotie op fairs/beurzen/pop-up store/markten. Offline marketing is echt een speerpunt voor 2014. Ik krijg ook veel vragen voor reviews, deelname aan fairs en beurzen. In de toekomst ga ik me meer richten op publicaties in bladen. Mensen willen graag de producten zien en uitleg. Bovendien bereik je zo ook een breder publiek, dan alleen de gerichte online speurders.

  7. Online promotie. Ik ben actief op Pinterest en Facebook. Daarnaast werk ik samen met andere bloggers, doe aan linkruil en organiseer ik winacties. Zo staat mijn site vermeld op Flavourites en Hippeshops.

Het eerste jaar was pittig .  Zoet&Zo vroeg veel tijd , ik  was zwanger, en ik  had natuurlijk nog mijn baan én gezinnetje. Vanaf begin 2013 werd het wat rustiger.  Toen kreeg ik tijd om De leukste lunch echt op de kaart te zetten.

Het doel van De Leukste Lunch


Mijn doel is een lach toveren op het gezicht van een moeilijke eter :). Maar ik wil ook ouders inspireren om kinderen gezonder, bewuster en gevarieerder te laten eten. Dat komt mooi overeen met de gedachte achter bento's.

Het doel van een bento is ook om een zo gevarieerd mogelijke lunch te maken. Een bento bestaat uit:

  • uit 2 delen koolhydraten zoals rijst of pasta,

  • een deel eiwit zoals vlees, vis, melk, kaas en scharrelei en

  • 2 delen fruit en/of groente

En dat maakt het ook zo leuk. Door meer te bieden dan alleen brood wordt de lunch veel afwisselender. En een leuke presentatie doet wonderen voor de trek.

De toekomst

Ik hoop dat bento's in Nederland net zo'n hype worden als in Japan en Amerika. Aan mij zal het niet liggen!

Ben je handig in de keuken? Denk dan ook eens aan Zuster Evie! En lees het verhaal van Saskia die taarten verkoopt vanuit huis.

Lees ook Scrambled egg maken!

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.