Poppenkleertjes maken: Fideldiedein

maandag 21 januari 2013 -
Jolanda (42) is van huis uit orthopedagoge, maar werkte jarenlang als begeleidster in de zorg aan kinderen met een verstandelijke handicap. Sinds drie jaar is ze fulltime thuisblijfmoeder van Boris (12) en Anika (10).

Fulltime moederen en een webshop runnen


Dat het vooroordeel dat je ontwikkeling onmiddellijk tot een halt komt als je fulltime gaat moederen onjuist is, bewees Jolanda door haar webwinkel Fideldiedein op de kaart te zetten! In deze webwinkel verkoopt Jolanda zelfgemaakte poppenkleertjes voor Baby born (met hard lijfje) en Chou Chou (zacht lijfje en grotere pop). Jolanda geniet van het creatieve proces, en vindt het fijn om iets te maken waarmee ze ander blij maakt.

Het ontstaan van webshop Fideldiedein


Jolanda zocht poppenkleertjes voor de Baby born van haar dochter Anika. Ze vond de originele kleding voor Baby born redelijk van kwaliteit, maar duur en weinig gevarieerd. Bij de Kruidvat en de Wibra zijn de prijzen aanzienlijk lager, maar is de kwaliteit vaak echt slecht. Dit was voor Jolanda aanleiding om zelf poppenkleertjes te gaan maken.

Patronen voor poppenkleding voor Baby born en Chou Chou


Aanvankelijk haalde Jolanda haar patronen uit de Knippie, maar toen ze haar collectie wilde uitbreiden ontdekte ze de patronen van Christel Dekker: Wolly Online. Zelf patronen tekenen doet Jolanda niet, maar ze kan ze wel aanpassen. Jolanda's collectie patronen varieert van joggingpakken en Zwarte Pieten setjes, tot doopjurken en prinsessenjurken.

Klanten kunnen bij Jolanda kiezen uit haar patronencollectie! Jolanda: 'Het uitproberen van een nieuw patroon is elke keer weer een uitdaging. Maar met andere stoffen wordt elk setje weer anders. Zo blijft het maken van vertrouwde patronen steeds verrassend.'

Stoffen en materialen


Jolanda kreeg heel veel stoffen cadeau, en heeft een grote voorraad. Daarnaast koopt ze op de markt en in (voordelige) stoffenwinkels. 'Ik kijk altijd uit naar de betaalbare stoffen, omdat ik mijn poppenkleertjes betaalbaar wil houden. Eigenlijk zijn de fournituren altijd het duurst.'

Trends in bestellingen van poppenkleding


Jolanda krijgt de meeste bestellingen voor de outfits voor de meisjes Baby born, maar omdat er voor de jongenspop veel minder kleding te koop is, krijgt ze steeds vaker vragen om jongens outfits. De poppenkleertjes blijken vrij tijdloos, maar in het stofgebruik ziet Jolanda wel degelijk trends. 'Je ziet nu heel veel bedrukte stoffen in vrolijke kleuren. Ideaal voor vrolijke poppenkleertjes!'

Tijdsinvestering en combinatie met gezin


Gemiddeld besteedt Jolanda zo'n twee tot drie uur aan een poppenoutfit, versnipperd over de dag of week. De soort outfit, en de soort stof spelen daarbij een bepalende rol. Doordat Jolanda zoveel mogelijk werkt voor Fideldiedein als haar kinderen naar school zijn, kan ze het prima combineren met haar gezin.

Over Fideldiedein


Jolanda heeft Fideldiedein niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ze draait te weinig omzet, om zichzelf een officiële winkel te noemen, vindt Jolanda. De webshop Fideldiedein is gratis gemaakt met behulp van Google sites, en Jolanda is er heel tevreden over.

Marketing en publiciteit


Hier onder zie je wat Jolanda doet op het gebied van marketing en publiciteit:

 • Mond-tot-mond reclame.
 • Aanmelden bij zoekpagina's
 • Linkruil met andere webshops
 • Facebook gebruiken om reclame te maken: 'Ik plaats nieuwe setjes elke keer weer op Facebook en mijn blog. Verder doet de mond-tot-mond-reclame zijn werk!'
 • Reclame op haar eigen blogs: Fideldiedein en Een beetje groener

Poppenkleertjes patronen: handige links

3 opmerkingen

 1. Over inschrijving bij de KvK kan ik niet oordelen, maar ze moet er wél op letten dat ze omzetbelasting afdraagt. Ze voldoet (zelfs met een lage omzet) namelijk aan de belangrijkste voorwaarden: adverteren voor haar business en er geld mee verdienen: http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/inkomsten_via_internet/.

  Als ze dat niet doet, is ze net zo fout bezig als mensen die 'af en toe' in de bouw of de schoonmaak werken en die inkomsten niet opgeven. En die doen het nog in de anonimiteit: Jolanda zegt hier onder haar eigen naam dat ze zwart bijverdient. Het is ook niks om bang voor te zijn: als je omzet zo laag is, krijg je afgedragen BTW gewoon weer terug (en de inkomstenbelasting is dan ook minimaal).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Marieke, ik zal het gaan uitzoeken! Bedankt voor je reactie! Ben benieuwd of het inderdaad moet. Als ik er 40 euro in de maand aan verdien is het veel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is alweer even geleden, maar inmiddels is Fideldiedein als bedrijf ingeschreven bij de KvK. Ook is er een nieuwe website: www.fideldiedein.nl.
  Groeten, Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.