Dekens recyclen: VieJaLee!

dinsdag 18 december 2012 -
Toen Sanna Kaper (40) afstudeerde als lerares tekenen aan de Hogeschool van Amsterdam verlangde ze er niet naar om voor de klas te gaan staan. In de periode daarna had ze daarom allerlei baantjes,  en werkte vooral veel in de horeca. Toen ze moeder werd besloot ze fulltime te gaan moederen. Maar het artistieke bloed kruipt waar het niet gaan kan, en nu recyclet Sanna oude wollen dekens tot prachtige tassen, meditatiekussens en nog veel meer.

Dit is het verhaal van Sanna's bedrijf ViaJaLee!


Sanna: 'Toen in 1997 mijn oudste dochter, Roene, geboren werd, koos ik er bewust voor om fulltime moeder te worden. Ik deed dat met het idee dat ik daarnaast lekker zou gaan tekenen/ schilderen. Maar daar kwam de eerste jaren weinig van terecht.

In 1999 is mijn andere dochter geboren, Mirre. Ik wilde er graag helemaal voor ze zijn om ze alle aandacht te kunnen geven. De eerste jaren waren best zwaar, want ik was de enige in mijn vriendenkring die fulltime thuis was bij de kinderen, en bovendien jong moeder geworden. Eén dag in de week gingen ze naar mijn schoonzus, en later naar mijn moeder. Zodat ik ook een dag ‘gewoon’ Sanna kon zijn.

Kinderen naar school: het kriebelt


Toen ze allebei op school zaten begon het weer te kriebelen, en de drang om mijn creativiteit te uiten werd steeds groter. Ik heb toen drie jaar een klein ateliertje gehuurd. Daar beschilderde ik allerlei gebruiksvoorwerpen, van fotolijstjes, dienbladen, wijnkistjes tot kasten. Af en toe verkocht ik wat, maar het bleef een hobby. Na drie jaar moest ik daar weg, en ik had geen ruimte om het thuis te doen dus liet ik het een beetje los.

Roze deken met bloem bij het grof vuil


Omdat ik wel overal om me heen bleef kijken, bijvoorbeeld naar wat er tussen het grof vuil lag, zag ik op een keer een mooie roze deken met een prachtig bloemmotief. Die deken lag vervolgens een tijd bij ons op zolder tot  mijn dochter een tas wilde breien. Toen kwam ik op het idee om een tas te maken: deels gebreid en deels van de deken!

Het ontstaan van VieJaLee!


Daarna heb ik een periode thuis een aantal dingen uitgeprobeerd en gemaakt. Maar het verlangen naar een eigen plek om het serieuzer aan te pakken groeide. Ik heb toen een ruimte gevonden in Aalsmeer, bij Jovar. Dat is een aanhangwagen verhuurbedrijf, gevestigd in een oude kas. In die kas zijn ongeveer 25 verschillende kunstenaars, die allemaal een eigen ruimte hebben. Ik heb me toen, begin maart 2010, ook meteen ingeschreven bij de Kvk om mezelf echt serieus te nemen. De naam VieJaLee! is een zelfbedacht woord. Het staat voor ‘Vier het Leven’ en genieten, maar ook voor je bewust zijn van wat je hebt.

Van tassen tot meditatiekussen tot eierwarmers etc.


De tassen waren de eerste producten die ik maakte, maar van het een kwam het ander. Een vriendin vroeg of ik meditatiekussens kon maken, en ik ben dat gaan uitzoeken en uitproberen. Dat is nu een van de meest gevraagde producten. Ik vind het een uitdaging om van dingen die al bestaan, te kijken of ik ze kan maken met de dekens. Zo heb ik al een heleboel verschillende dingen gemaakt. En soms dus op verzoek, zoals een theemuts en eierwarmers.

De dekens die ik gebruik krijg ik o.a. van mensen die inmiddels weten dat ik ze kan gebruiken. Soms via via, of bij kringloopwinkels. Zo sla ik twee vliegen in een klap:

 1. In onze consumptiemaatschappij recycle ik graag materialen

 2. Mijn materiaalkosten blijven laag

De dekens


Wanneer ik de dekens krijg neem ik ze mee naar huis om ze te wassen in de wasmachine, zodat ik zeker weet dat ze echt schoon zijn voordat ik ze verder gebruik. Meestal doe ik dat zelfs op 60 graden, waardoor ze een beetje gaan vervilten. Vaak denken mensen dan ook dat ik mijn producten van vilt maak. Waar ik op let is dat de dekens echt van wol zijn. Soms zit er wel eens één met acryl erin tussen, maar dat is toch een heel ander materiaal. Dat ze op sommige plekken versleten zijn is niet zo erg, ik knip dan de goede stukken eruit.

Uiteindelijk zijn de dekens zo groot dat ik er meerdere dingen uit kan maken. Soms kan ik echt ‘verliefd’ op een deken zijn, en het jammer vinden als ie ‘op’ is. Het is altijd weer een verrassing als ik een deken krijg, want er zijn zoveel verschillende kleuren, motieven en uitvoeringen. Waanzinnig! Daar kan ik echt geïnspireerd door raken. En voorlopig heb ik nog een flinke voorraad liggen gelukkig. Maar toch blijven dekens altijd welkom.

Soms komen mensen met een deken van vroeger, en vragen mij daarvan iets te maken. Wat natuurlijk ontzettend leuk is. Zo’n deken heeft soms een enorme nostalgische, emotionele waarde. Op deze manier kun je daar iets heel leuks mee doen.

Prijzen


Prijzen bepalen vind ik lastig.  Omdat ik alles met de hand maak (gedeeltelijk op de naaimachine), zitten er veel uren in een produkt. Die kan ik niet goed door berekenen. Ook ben ik btw-plichtig, en gaat er nog eens 21 procent af. Gelukkig heb ik lage materiaalkosten, dat scheelt weer. Het heeft wel even geduurd voor ik echt vaste prijzen durfde te vragen. Nu ben ik op een prijs uitgekomen die ook voor mensen die minder te besteden hebben betaalbaar is.

Marketing en promotie


Mezelf promoten vind ik lastig. Dat hoor je vaak van kunstenaars: dat zijn over het algemeen geen goede verkopers.

 •  Ik heb de mazzel dat mijn man een bedrijf heeft dat websites maakt. Hij heeft de mijne gemaakt, en weet de goede zoekwoorden zodat ik gevonden wordt met zoekmachines.

 • Ik heb een Facebook pagina, waar ik regelmatig een foto opzet van iets waar ik mee bezig ben.

 • Het afgelopen jaar ben ik door een aantal tijdschriften ‘gevonden’, en heb ik met een meditatiekussen op hun ‘shop pagina’ gestaan. Daar komen dan toch altijd weer mensen van naar me toe.

 • Ook sta ik af en toe op braderiën of andere markten.

Combinatie bedrijf - gezin


Omdat ik het nog steeds heel belangrijk vind er voor mijn kinderen te zijn als ze me nodig hebben, ben ik nog niet fulltime met VieJaLee! bezig. Ik werk bovendien sinds een paar maanden één keer in de week op de biologische markt bij de groentekraam van Ecoville. Een hele leuke afwisseling. Ik ben momenteel zo’n drie dagen in de week met VieJaLee! bezig, en geniet er enorm van.

De toekomst van VieJaLee!


Soms vraag ik me af hoe het verder zal gaan, en welke kant ik op wil. Waar ik in ieder geval wel achter ben is dat ik geen massaproduktie wil maken. Dan raak ik helemaal in de stress en heb er geen plezier meer in. En VieJaLee! staat uiteindelijk voor ‘Vier het Leven!’ Heb plezier, geniet van wat je doet. Dat wil ik uitstralen en uitdragen met de produkten die ik maak. En als dat betekent dat ik er, voorlopig, nog niet zoveel mee verdien, dan is dat zo. Tot nu toe maak ik de mensen die iets laten maken of bij me kopen altijd blij, en daar word ik dan weer blij van!

Website VieJaLee!


Nieuwsgierig geworden? Bezoek dan Sanna's website VieJaLee.

Lees ook mijn interview met de vrouw achter Atelier Pippilotta!

1 opmerking

 1. Altijd fijn om zo'n verhalen te lezen terwijl ik zelf werk aan de voorbereiding van mijn moederbedrijf!

  Goedele

  BeantwoordenVerwijderen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.