Werken vanuit huis in de Zomervakantie

donderdag 12 juli 2012 -
Of je het nu Telewerken noemt, of de nieuwste term Het Nieuwe Werken gebruikt, feit is dat werken vanuit huis sterk in opkomst is.

Populariteit Nieuwe Werken

Eén van de redenen van de groeiende populairiteit is de toegenomen arbeidsparticipatie van vrouwen. Werken vanuit huis is voor hen namelijk een uitstekende manier om de zorg en opvoeding van hun kinderen te combineren met betaald werk. Om kwart over drie kun je als moeder gewoon bij de schoolpoort staan, en dat haal je dan later 's avonds weer in. Daarnaast speelt de rol van internet natuurlijk een enorm positieve rol, want die maakt het allemaal mogelijk.

Hoe kun je werken als je kinderen thuis zijn?

Maar in de Zomervakantie wordt je werkplek in huis overspoeld met kinderen, en dan kan het wel eens lastig zijn om je uren te draaien. Maar ook dan komt de flexibiliteit die het Nieuwe Werken met zich meebrengt goed van pas.

Mijn vakantie/werk ritme

In de vakantie sta ik om 8 uur op. De kinderen slapen dan vaak nog even uit. Ik werk tot ongeveer kwart voor negen, en ga dan hardlopen. Rond half tien ben ik weer thuis, ga douchen, en om tien uur drink ik samen met de kinderen koffie, en eten zij fruit. Daarna gaan we wat leuks doen, of ga ik weer aan het werk.

Om twaalf uur eten we samen lunch. Ook hier geldt weer, dat we daarna iets leuks gaan doen, of dat ik weer aan het werk ga.

Om drie uur is er weer fruit, en drinken we wat samen. Ik stop dan met mijn betaalde werk, en doe allerhande huishoudelijke klussen. Was opvouwen is bijna elke dat vaste prik. Om half vijf ga ik koken, en om vijf uur eten we.

Na het eten kijk ik met de oudsten een aflevering van America's Next Top Model. Rond zes uur zit mijn werkdag er officieel op, maar vaak ga ik na zevenen toch nog even weer achter de computer aan het werk.

De kinderen vinden het heerlijk om niets te moeten, en gewoon thuis te rommelen. Gisteren vroeg iemand me hoe ik dat deed, in de zomervakantie, en of ik dan nog wel kon werken. Ik moest er even over nadenken, maar uiteindelijk antwoordde ik: 'Ik wíl het gewoon!' En wilskracht is een krachtig instrument om dingen voor elkaar te krijgen. En het fijnste van  thuis werken, is dat ik er kan zijn als mijn kinderen me nodig hebben.

Tips om succesvol thuis te werken als je kinderen vakantie hebben
  1. Zorg als het even kan voor een werkplek met een deur, die je achter je dicht kunt trekken!
  2. Maak duidelijke afspraken met de kinderen over de tijden wanneer je aan het werk bent. Als ze bijvoorbeeld weten dat je om 10 uur beschikbaar bent om samen iets te drinken, kunnen ze de vraag die om 9.45 op hun lippen brandt nog wel even bewaren.
  3. Wissel je werk af met aandacht voor de kinderen. Als je net iets samen hebt gedaan, is het voor hen makkelijker je ongestoord te laten werken.
  4. Ga ervan uit dat je werktempo en productie gedurende de vakantie toch lager zullen liggen. Dat geeft niets, het is tenslotte vakantie. Erken dat voor jezelf, zodat je geen stress voelt als je kinder productief bent dan anders.
  5. Laat je contacten weten wanneer, en hoe ze je kunnen bereiken tijdens de vakantie. Dat geeft rust.

1 opmerking

  1. Ik ben dan toch wel benieuwd hoe oud jouw kinderen zijn. Met twee zoons van 4 en 5 (en een baby, maar die is normaal ook thuis) kom ik écht nergens aan toe. Behoorlijk frustrerend.

    BeantwoordenVerwijderen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.