KiddyColors: webshop met een goed doel

woensdag 30 mei 2012 -
Toen Renske en haar man met hun twee kinderen naar Thailand verhuisden, deden ze dat in de wetenschap dat het vinden van een baan moeilijk zou zijn. Er zijn daar namelijk weinig grote internationale bedrijven, en buitenlanders zijn 'te duur' in vergelijking met de Thai.

Inmiddels werkt Renske's man succesvol vanuit huis als systeembeheerder, en startte Renske haar eigen bedrijf: KiddyColors. Aanvankelijk wilde Renske een hulporganisatie opzetten, maar ontdekte toen dat er in het Noorden van Thailand al veel van dergelijke organisaties zijn. Daarom besloot ze iets te starten waarmee ze de bestaande hulporganisaties financieel kon ondersteunen. En dat werd
KiddyColors.

KiddyColors steunt goede doelen

Tien procent van elk besteed bedrag, gaat naar verschillende goede doelen in Zuid-Oost Azië. Zo kon Renske onlangs een bedrag doneren aan de hulporganisatie Philantrophy Connections waarvan een meisje drie jaar naar school kan. Gedurende die drie jaar betaalt KiddiColors haar schoolkosten, en eventuele medische kosten.

Door zich te richten op organisaties die gevestigd zijn in Chiang Mai, kan Renske goed op de hoogte blijven van de besteding van het geld, en garanderen dat het op de juiste plek terecht komt.

Wij interviewden Renske over KiddyColors.

De producten van KiddyColors worden door de lokale bevolking gemaakt:
verzin jij het product, en maken ze het dan? Of maakten ze producten die jou aanspraken, en stelde je voor die te gaan verkopen?


Ik bedenk alle producten voor KiddyColors. Ook koop ik de stofjes in, zodat ik zoveel aansluit op de Europese trend. Vervolgens ga ik naar de vrouwen toe die de producten maken, en gaan zij aan de slag om te zien of ze het kunnen. Ik probeer zoveel mogelijk aan te sluiten op de producten die ze al maken, maar dan aangepast aan de Europese trend.

Bezoek jij de makers van je producten thuis om de arbeidsomstandigheden te zien?

Ik bezoek alle vrouwen, en weet onder welke omstandigheden ze werken. Ook werk ik samen met een school waar Birmese vluchtelingen worden opgeleid om naaister te worden. Zij maken tijdens hun opleiding producten voor KiddyColors en krijgen dus ook al betaald.

Hoe bepaal je hoeveel je de makers van de producten betaalt? En wordt dit contant uitbetaald of hebben ze een bankrekening?

Ik betaal eigenlijk altijd wat de vrouw voor haar product wil hebben. Als het product te duur wordt, neem ik het niet op mijn assortiment. Ik wil hoe dan ook betaalbaar blijven.

Ik betaal altijd contant, omdat de Thai of Birmees vaak geen een bankrekening heeft. Daarbij komt dat de Thai concreet moeten zien wat ze verdienen. De Thai leeft erg met de dag, en kan zomaar ineens besluiten om te stoppen met werken. Dus ik bestel ook niet teveel in een keer.

Hoe bepaal je welke producten geschikt zijn voor verkoop?

Ik bekijk andere websites, en vraag vrienden om tips voor leuke producten. Vervolgens bedenk ik wat ik handig en leuk vind. En ik kijk natuurlijk naar mijn eigen kinderen. Een belangrijk criterium is dat het kleurrijk moet zijn, mijn bedrijf heet natuurlijk niet voor niets KiddyColors.

Hoe komen de mensen in Thailand aan de materialen voor de producten die ze voor KiddyColors maken?

Alle materialen zijn te vinden op de Warorot Market in Chiang Mai. Dat is een grote Chinese, Indiase markt waar je alles kunt vinden. De stoffen en kraaltjes zijn op deze markt heel betaalbaar. Ik ben hier dan ook wekelijks te vinden om stofjes uit te zoeken, maar ook ga ik soms naar Bangkok om stoffen in te slaan. En sommige dingen haal ik uit Nederland, zoals bretelclips voor de speenkoorden. Die zijn hier niet te krijgen.

Hoeveel Thaise mensen maken producten voor KiddyColors?

Dat verschilt, maar in ieder geval heb ik vijf vrouwen, die spulletjes voor me maken.
Als ik met BEAM* samenwerk, dan kan het zomaar gebeuren dat er twintig vrouwen voor KiddyColors aan de slag zijn. Dit gebeurt vooral als er veel naamslingers gemaakt moeten worden. Dan maken zij voor mij het alfabet van stof. Dit is een custom made product, en ik moet ervoor zorgen, dat ik altijd letters op voorraad heb.

Komen mensen ook naar jou toe omdat ze iets willen maken voor KiddyColors?

Ik word regelmatig benaderd door organisaties, die graag producten voor me willen maken. Hierbij gaat het vooral om organisaties, die met hilltribes (bergstammen) samenwerken. Zij weven zelf hun stof en maken daar spullen van. Het lastige hiervan is, dat dit niet aansluit op de huidige trend in Europa. Dus ik moet nog een manier zien te vinden om dit zo aan te passen dat het binnen de stijl van Kiddycolors past. Ik wil iedereen een kans geven, dus deze mensen ook.

Zijn dat vooral vrouwen of mannen? Wat is hun gemiddelde leeftijd, wat zijn hun omstandigheden?

Ik werk voornamelijk samen met vrouwen, zowel Thais als Birmees, en de leeftijd van deze vrouwen verschilt nogal. Het zijn uiteraard wel volwassen vrouwen. De meeste vrouwen hebben gezinnen, maar een aantal nog niet. Sommigen hebben er nog een baan naast, en verdienen met KiddyColors iets extra's.

De vrouwen werken thuis, en ik hanteer geen deadlines. Ze doen wat ze kunnen, en ik wacht rustig af wanneer ik het op mijn website kan zetten. Zo kunnen ze naast geld verdienen ook gewoon moeder zijn.

Uiteindelijk zou ik deze vrouwen graag in dienst willen nemen van KiddyColors, zodat ik hen secundaire arbeidsvoorwaarden kan aanbieden, en zij weer anderen kunnen opleiden.

Hoe geef je bekendheid aan KiddyColors?

Ik probeer vooral in Nederlandse tijdschriften te komen staan, omdat dit echt de beste reclame is die je je maar kunt bedenken. Ik doe de hele marketing zelf, dus probeer ik alles uit van het verspreiden van folders tot op andere websites te komen staan, tot mond tot mond reclame. Ik doe eigenlijk alles op gevoel. En ik moet zeggen, dat werkt het prettigst en ik zie er ook de resultaten van.

Heb je de website zelf gemaakt?

Ik heb de website helemaal zelf gemaakt, met wat hulp van mijn man. Alle foto’s heb ik zelf genomen en bewerkt. Ik doe eigenlijk alles zelf, behalve het daadwerkelijk maken van de producten.

Hoeveel tijd besteed je aan KiddyColors per week?

Ik werk gemiddeld vier uur per dag. De ene dag wat meer dan de andere. Ik zou graag meer willen werken, maar dat is nog lastig met twee jonge kinderen, die uiteraard ook veel aandacht vragen. Ik zou graag een meer vaste planning willen hebben, maar in combinatie met het werk van mijn man is dit nog moeilijk.

Heb je een favoriet product?

Het best verkochte product is de naamslinger. Het is echt ongelooflijk hoeveel ik er daar al van heb verkocht. Míjn favoriete product is de gehaakte gestreepte aap, die in verschillende kleuren verkrijgbaar is.

Wil je meer weten over Renske's emigratie naar Thailand? Lees dan ons interview met haar op Expat Mama's!

* BEAM: Bridging Educational Access to Migrants

1 opmerking

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.