Webshop Saartje & Betteco

maandag 30 juli 2012 -
Ingrijpende levensgebeurtenissen, zoals een ongewenst ontslag, dat in eerste instantie als negatief wordt ervaren, kan uiteindelijk leiden tot bezinning en nieuwe kansen. Dat was zeker het geval bij Corine (36) moeder van vijf kinderen van elf, negen, zeven, vijf en drie, en sinds april 2012 eigenaresse van webshop Saartje en Betteco.

Corine: 'Afgelopen winter kreeg mijn man Wim ontslag, en was een aantal maanden thuis. Daardoor
gingen we heel erg vanuit de basis denken: 'Wat vinden we leuk, wat willen we graag en wat is haalbaar?' Ik liep al jaren rond met het idee een webshop te starten, en we besloten het er op te wagen. Mocht het geen succes worden, dan hadden we het in ieder geval geprobeerd! Op 6 april 2012 ging Saartje en Betteco de lucht in.

Over Saartje en Betteco

Saartje en Betteco is een webshop met een nostalgische uitstraling. Ik ben gek op oude kaarten en plaatjes met nostalgische afbeeldingen. Dus het was voor mij vanzelfsprekend dat de webshop zo'n uitstraling moest krijgen. In ons eigen huis streef ik naar dezelfde sfeer!

Toen we eenmaal wisten wat ik zou gaan doen, en in welke stijl, zocht ik naar een naam met bijpassende nostalgische sfeer. Vroeger werd ik als jongste van 7 kinderen door een oudere zus heel veel voorgelezen uit de boekjes van W.G. van der Hulst. Wij hebben voor onze kinderen ook boeken van W.G. van der Hulst in de kast staan, dus ging ik daar eens in snuffelen. Daar vond ik een verhaal over Saartje en Betteco en dat was het voor mij.

Hoe start je je eigen webshop?

Ik heb me flink ingelezen op de sites van de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. Daarna heb ik een plan geschreven, en dat voorgelegd aan de boekhouder van het bedrijf van mijn broer.

Ik kreeg direct groen licht en dat was een enorme opsteker. Ik was zo bang dat ik allerlei belangrijke zaken over het hoofd had gezien, het allemaal veel te positief inzag en dat ik niet in de gaten had wat er allemaal bij kwam kijken. Met andere woorden dat ik een dom groentje was.... Dus met die positieve bevestiging was ik echt heel blij !

Daarna ben ik alle dingen gaan regelen:

 1. Ingeschreven bij de Kvk
 2. BTW nummer aangevraagd
 3. Belastingdienst
 4. Rekening geopend bij de bank
 5. Wim en ik hebben verschillende programma's vergeleken, waarbij we letten op gebruiksvriendelijkheid, prijs en mogelijkheden. We hadden het beste gevoel bij mijnwebwinkel.nl
 6. Groothandels bezocht

Grootste hobbel bij het opstarten van Saartje en Betteco: groothandels

Het is heel belangrijk je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en dat je een BTW-nummer aanvraagt. Als je dat niet doet, heb je namelijk nog minder kans om in te kunnen kopen bij groothandels. Want dat was de grootste hobbel die ik nemen moest.

Ik heb inmiddels zo'n 20 jaar ervaring met het werken op de computer wat betreft administratie, boekhouding etc. dus daar had ik niet zoveel moeite mee. Maar om binnen te komen bij de groothandels met een webshop-in-oprichting dat was nog niet zo simpel. Ik heb ontzettend veel afwijzingen gehad in de categorie: 'Wij leveren alleen aan goedlopende webshops met een ruim assortiment'.

Om moedeloos van te worden, want hoe gaat je webshop goed lopen als je niet kunt inkopen? Maar na veel doorzetten, zoeken, mailen, bellen kwam ik toch waar ik wezen wilde en nu gaat ook het inkopen prima.

Inkoop

Aanvankelijk werd mijn inkoopbeleid bepaalt door mijn eigen smaak en voorkeuren, en door wat ik om me heen zag. Mijn belangrijkste criterium daarbij was dat het in de stijl van Saartje en Betteco moest passen. Ook probeer ik dingen aan te bieden die je bij andere winkels niet vindt, zoals de garenklosjes, de brocante kaarten, waarvan sommige uit 1915 en 1920 komen!

Gaandeweg ontdek ik steeds meer welke artikelen goed lopen, waar mensen naar vragen, wat je goed kunt opsturen etc. Toppertjes zijn bijvoorbeeld de geurhangers, de thermometers en de antieklook garenklosjes en wasknijpers. Maar ook de fotolijstjes gaan heel goed.

Als er een nieuwe levering binnenkomt ben ik, en niet vergeten de kinderen, telkens weer helemaal weg van de spulletjes! Vandaag kwam er juist zo'n levering binnen en daarvan vind ik de Engelse flesopener echt helemaal leuk! Voor een klein prijsje, een superleuk kadootje voor de mannen! Wat me opvalt is dat de artikelen vaak worden gekocht om kado te doen. Voor zichzelf houden mensen blijkbaar wat meer de hand op de knip, maar kadootjes geven blijft. Ongeacht de huidige economische crisis.

Mijn voorraad kan ik voorlopig nog kwijt in onze grote kelder en dito schuur, maar ik droom van een blokhut in de tuin.

Marketing van Saartje en Betteco

 • Van Google kreeg ik een advertentietegoed dat ik heb benut
 • Ook van Marktplaats kreeg ik een advertentietegoed dat ik heb gebruikt
 • De plaatselijke krant schreef een stukje over Saartje en Betteco
 • Ik heb me aangemeld bij Brocanteshops.com
 • Ik maakte een account aan op Facebook
 • Ik doe veel aan linkruil
 • Ik adverteer op mijn eigen blog
 • In juni hebben wij – om vrienden, kennissen en plaatsgenoten te laten kennismaken met onze produkten een Tuinverkoop gegehouden. Van te voren maakten we hiervoor reclame met flyers bij de supermarkten etc. Dit heeft behoorlijk wat bekendheid gegeven.

Combinatie gezin - webshop

Ik denk dat ik wekelijks minimaal 10 tot 15 uur besteed aan Saartje en Betteco. Maar de laptop staat in de keuken, dus veel dingetjes doe ik tussen de bedrijven door. Vandaag bakte ik bijv. pannenkoeken/ American pancake en dan kun je tussendoor best wat dingen regelen. Als er een nieuwe levering binnengekomen is, heb je wel even flink wat werk, met fotograferen, prijzen en invoeren etc.

De keuken is eigenlijk mijn kantoor. Ik fotografeer ook meestal in de keuken. Soms lijkt het me erg aantrekkelijk om een apart kantoortje te hebben, maar ik ben in de eerste plaats moeder, en die taak kan ik toch het beste uitvoeren als ik gewoon bij de kinderen ben. De werkzaamheden voor de webshop vlecht ik daar tussendoor en dat gaat goed.

Op zondag is Saartje en Betteco gesloten

De keuze om de bestelmogelijkheid in de webshop op zondag te sluiten is een heel bewuste keuze geweest. Wij proberen met ons gezin volgens de Bijbel te leven en zien de zondag als de dag van de Heere God, en daarnaast als een rustdag voor ons en ons gezin.

Kopen en verkopen past daar voor ons niet bij. Wij zijn daarom blij dat er bij mijnwebwinkel.nl de mogelijkheid is om de bestelmodule uit te schakelen. Natuurlijk realiseren we ons dat dit klanten kan kosten, maar wij denken dat het op zondag verdiende geld ons niet gelukkiger zou maken. Tot nog toe hebben wij nog geen enkele negatieve reactie gehad.

Tips voor andere moeders die een webshop willen starten

Wat je ook doet, doe het goed! Als je weinig kennis hebt van programma's, zakendoen en boekhouden, laat je dan goed informeren. Geef niet op en zet door, als dit is wat je echt graag wilt!

Meer weten?

Bezoek dan Corine's webshop: Saartje en Betteco

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.