Petra publiceerde haar boek in eigen beheer met BoekenBent

maandag 21 mei 2012 -
Zeven jaar geleden kreeg Petra van Noord (48) van een vriendin het Grote Deugdenboek voor ouders en kinderen cadeau.

Het bleek een schot in de roos, want Petra werd getroffen door het uitgangspunt dat ieder mens in de kern goed is, óók als die persoon zich daar niet naar gedraagt! Volgens het gedachtengoed van het Deugdenproject kun je in iedereen positieve karaktereigenschappen herkennen. Het werd Petra's motto: 'Als je kijkt door een deugdenbril, zie je een wereld van verschil.'

Inmiddels heeft Petra zelf een boek geschreven over deugden, zodat steeds meer mensen door een deugdenbril gaan kijken. Ze gaf het uit in eigen beheer. Wij vroegen Petra hoe het schrijfproces en het uitgeven van Ik Deug + Jij deugt = Iedereen Deugt!? in zijn werk ging!

Maar eerst even kort iets over Petra!

Over Petra

Petra werkte tot 1996 als administrateur, maar stopte hiermee omdat de combinatie werk en kinderen niet samen ging. Ze startte een winkeltje met tweedehands kinderkleding, en gaf cursussen over werken met textielverf. De laatste jaren werkt ze als coach op basis van de strategieën van het Deugdenproject, en verzorgt deugdencursussen. Petra's dochters zijn inmiddels vijftien, achttien en eenentwintig.

Wanneer, en hoe kwam je op het idee een boek te schrijven?

Ik schrijf al jaren hele dagboeken vol. Een goede vriendin die wel eens iets van mij las, zei dat ze vond dat ik een boek moest schrijven. Op een zeker moment dacht ik: misschien is dat wel een goed idee, en ben ik voorzichtig begonnen.

Hoe lang duurde het van het idee, tot het boek in je handen?

Ik weet niet precies hoe lang ik ermee bezig ben geweest omdat ik in het begin wel eens een tijdje schreef, en het dan weer maanden op de plank lag. In het begin vroeg ik me af hoe ik ooit tot een minimum van honderd bladzijden moest komen. Ik vond namelijk dat een 'echt boek' toch wel honderd pagina's moest hebben. Naarmate het boek vorderde, kreeg ik steeds meer vertrouwen, en besloot ik er helemaal voor te gaan. Het boek telt nu tweehondertwintig pagina's!

In totaal heeft het hele proces zeker vier jaar geduurd. Pas het laatste jaar ben ik er intensief mee aan de slag gegaan.

Hoeveel tijd heb je er aan besteed per week?

Dat is moeilijk te zeggen, omdat het erg wisselde. Het laatste jaar heb ik me een aantal keren een midweek in een vakantiehuisje teruggetrokken om me beter te kunnen concentreren.

Wannéér schreef je?

Thuis schreef ik als de kinderen op school waren. Mijn ‘beste tijd’ is tussen 11.30 en 15.00.

Hoe combineerde je het met de kinderen?

Dat was soms best lastig. Weliswaar zijn ze al wat ouder, maar dat betekent ook onregelmatige schooltijden. Een boek schrijven vraagt de nodige concentratie, en doe je niet in een uurtje tussendoor. En geconcentreerd doorwerken valt niet mee als er om de haverklap een kind thuiskomt.

Maakte je van te voren een kader/planning?

Ik heb in eerste instantie een globale hoofdstukindeling gemaakt en die is niet echt meer veranderd. Maar verder ben ik niet volgens een vooropgezet plan aan de slag gegaan. Ik ben ook niet bij blz. 1 begonnen en bij 220 geëindigd.

Hoe wist je waarover je wilde schrijven?

Wat ik schrijf komt uit mijn hart, ik wilde mijn ervaringen delen met anderen in de hoop dat men er iets aan heeft.

Wie wil je bereiken met je boek?

Het klinkt misschien wel idealistisch als ik zeg: iedereen, maar ik hoop veel mensen te inspireren zich (nog) meer te richten op wat goed is in de mens. In anderen, maar zeker ook in zichzelf.

Wát wil je bereiken met je boek?

Ik heb een boodschap te verspreiden: als je kijkt door een deugdenbril, zie je een wereld van verschil. Mijn boek is één manier, maar ik ben ook andere ideeën aan het uitwerken. Zo komt er bijvoorbeeld in augustus een deugdenhanger op de markt. Dit is een hanger die je bij je kan dragen zodat je er dagelijks aan wordt herinnerd om het goede te zien in anderen én jezelf.

30 dagen challenge

Ik wil zoveel mogelijk mensen uitnodigen mee te doen aan een 30 dagen challenge: Kijk 30 dagen lang door een deugdenbril en waardeer iets in anderen, én jezelf. Zo kunnen ze zelf ervaren wat het doet met jezelf en je omgeving.

Geef je het ook uit als ebook?

Dat was ik in eerste instantie niet van plan omdat ik vind dat het écht een boek is om in je kast te hebben. Niet alleen omdat het er mooi uit ziet, maar ook om het regelmatig te kunnen inzien. Maar er is wel vraag naar een ebook dus waarschijnlijk ga ik toch overstag :-).

Heb je veel research gedaan voor je boek?

De research is ervaring, het leven zelf.

Had je een 'meelezer': iemand die telkens kritisch las wat je had geschreven?

Ja, mijn man en een goede vriendin. Ze hebben beiden heel wat keren een nieuwe versie doorgenomen.

Wat onderscheidt jouw boek van de eindeloze reeks andere boeken die je
kunnen helpen bij de opvoeding?


Mijn boek is niet een pvoedboek in de zin dat ik je vertel wat je nodig hebt om je kinderen op te voeden. Ik denk dat elke ouder in principe het beste voor heeft met zijn kind, en zélf weet wat goed is.

Ik wil je wél uitnodigen je (meer) te focussen op wat al goed is. In je kind én in jezelf. Iedereen is Goed, Uniek en wil zich van nature Positief ontwikkelen, dat is mijn overtuiging. Wat je aandacht geeft groeit, aandacht voor negatief gedrag doet het toenemen, (meer) aandacht voor de positieve eigenschappen zorgt ervoor dat een kind zich positief kan ontwikkelen en zich ook goed gedraagt.

Kinderen zijn niet lastig, als ze zich goed voelen gedragen ze zich ook goed. Dat klinkt simpel, maar is in de praktijk natuurlijk niet altijd even eenvoudig. Naast aandacht voor de deugden is er daarom ook aandacht voor duidelijke grenzen, het omgaan met gevoelens, en de ‘ondeugden’.

Heb je geprobeerd om je boek uit te laten geven door een officiële uitgeverij?

Nee, ik zag dat er mogelijkheden waren om het in eigen beheer uit te geven en dat voelde goed. Het voordeel is dat je zelf alles bepaalt en onafhankelijk bent van een uitgever. Waar nodig kun je hulp inschakelen van professionals die je zelf kiest. Dat kost natuurlijk tijd en onderzoek , maar daar staat tegenover dat er uiteindelijk ook meer van de opbrengst naar jezelf toestroomt.

Waarom koos je voor Boekenbent? Er zijn heel selfpublishing uitgeverijen, waarom juist deze?

Ik heb vele (internet) uitgevers vergeleken en diverse offertes gevraagd. Met een drietal heb ik een gesprek gehad en bij BoekenBent had ik het beste gevoel, en zij waren ook één van de goedkoopste.

Hoe heb je de prijs voor je boek bepaald?

Ik heb onderzocht wat vergelijkbare boeken kosten.

Hoe kom je aan de afbeelding op het omslag?

Ik wist al heel lang dat ik iets met de regenboog kleuren wilde doen. Ik heb de omslag zelf ontworpen met foto’s van fotolia.com

Hoe kwam je aan de ouders in je boek, met de twee ontspoorde kinderen?

Het verhaal is samengesteld uit mijn eigen ervaring, vermengt met verhalen van mensen die ik ken vanuit vriendschappen en zakelijke relaties.

Wat doe je om je boek te promoten/aan marketing?

  • Ik heb mijn bestaande netwerk benaderd.
  • Ik benader kranten en tijdschriften om een artikel te plaatsen
  • Ik zoek aansluiting bij organisaties voor wie mijn boek interessant is
  • Ik sluit aan bij de actualiteit, om de media te prikkelen
  • Mijn boek ligt op diverse plaatsen in winkels, en praktijken.

Ben je actief in de sociale media i.v.m. promotie?

Ik ben bezig mijn activiteiten in de social media uit te breiden. Het staat hoog op mijn prioriteitenlijstje.

Wil je meer weten?

Bezoek dan Petra's website:
Iedereen Deugt

Houd je van schrijven maar heb je geen boek in je? Lees dan eens mijn ervaring met Textbroker.

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.