Webshop in strijd met bestemmingsplan?

maandag 16 april 2012 -
Je zou toch denken dat de initiatieven van moeders om een webshop te starten, en zo in hun eigen inkomen te voorzien, zouden worden aangemoedigd. Maar op Ouders Online waarschuwen ze er voor dat een webwinkel in strijd kán zijn met het bestemmingsplan van je buurt.

De waarschuwing komt naar aanleiding van een uitspraak van de Rechtbank Den Bosch in december 2011, over een webshop die alchohol verkocht. De rechter vond deze slijterij een echte winkel, ook al kwamen er geen klanten op bezoek en had hij geen 'ruimtelijke uitstraling'. Dit is raar want klanten konden bijvoorbeeld hun bestelling niet afhalen.

'Verkoop van goederen via webwinkels. Op bedrijfslocatie worden via webwinkels goederen ten verkoop aan particulieren aangeboden, de via deze webwinkels gedane bestellingen geaccepteerd, de betaling van deze goederen gecontroleerd, de bestelde goederen verzameld, verpakt, verzendgereed gemaakt en ter verzending aangeboden. Daarmee is sprake van met het bestemmingsplan strijdige detailhandel.' (Bron: Rechtspraak.nl

In april vorig jaar deed zich een zelfde geval voor, toen ging het om een webshop die fietsen verkocht in Abcoude. Maar de eigenaar van fietsenshop.nu was op gezette tijden open voor het publiek, en had dus wel een 'ruimtelijke uitstraling'.

Ik heb een webshop en maak me nu zorgen!

Heb je een webshop en maak je je zorgen, dan adviseert vergunningmakelaar jezelf de volgende vragen te stellen:
  1. Heeft je webshop een ruimtelijke uitstraling*?
  2. Heeft je webshop volgens deze criteria een ruimtelijke uitstraling onderzoek dan of je webshop in het bestemmingsplan past.
  3. Past je webshop niet in het bestemmingsplan dan kun je problemen krijgen met de gemeente. Je kunt eventueel een omgevingsvergunning aanvragen om af te wijken van het bestemmingsplan.
Wat is een ruimtelijke uitstraling?

Als je je nu afvraagt wat een ruimtelijke uitstraling is, komt hier de toelichting:

  • De webshop is voor publiek geopend, met en/of zonder afspraak
  • Producten kunnen ter plekke worden uitgeprobeerd, bekeken etc.
  • Producten kunnen worden afgehaald en ter plekke betaald worden
  • Er is een voorraad van producten
  • Er is een uitstalling ter verkoop

Kanttekening bij de vragen van vergunningmakelaar

De online slijterij die eind 2011 als 'echte winkel' werd aangemerkt door de rechter had géén ruimtelijke uitstraling en er kwamen geen klanten op bezoek.

Wat zegt brancheorganisatie Thuiswinkel.org er van?

Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org vindt het 'toepassen van de enge definitie dat detailhandel het leveren van goederen aan consumenten is, is niet meer van deze tijd.' Webwinkels zijn heel anders dan 'echte' winkels, en je moet er daarom anders mee omgaan.

Thuiswinkel.org gaat onder andere met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) overleggen wat er gedaan kan worden aan dit probleem. Er moet in ieder geval een duidelijk onderscheid komen tussen de klassieke en online detailhandel.

Conclusie

Er is beslist geen reden tot paniek. Of je webshop in strijd is met het bestemmingsplan van je gemeente is afhankelijk van de manier waarop gemeenten in hun bestemmingsplannen de bestemmingen hebben omschreven, en van de 'ruimtelijke uitstraling' van je webwinkel. Veel gemeentes zien webshops als positief omdat ze bijdragen aan de plaatselijke economie, maar worstelen dus wel met de vraag hoe zo'n webshop in het bestemmingsplan past.

Als je een webshop wilt starten, laat je dan goed informeren over het beleid van de gemeente van de vestigingsplaats, om vervelende verrassingen achteraf te voorkomen.

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.