Blogpromotie via de traditionele media

maandag 26 maart 2012 -
In artikelen over blogpromotie worden ook altijd de traditionele media genoemd. Namelijk tijdschriften, dagbladen, kranten, of zelfs radio en tv.

Met zowel tijdschriften, kranten als radio heb ik ervaring opgedaan. Mijn blogs Berichten van Het Moederfront, Huisvlijt, Ren mama, ren! en Het Moederfront zijn diverse keren in de traditionele media genoemd, inclusief url. Ik voelde me dan als een kind op de avond voor haar verjaardag: nu zou ik het gaan beleven!!!

Maar het had lang niet zoveel effect als ik had verwacht. Als ik een top 3 maak van de effectiviteit van de vermelding dan komt een vermelding op de radio op no.1, op no. 2 een vermelding in een dagblad, en op de laatste plaats een vermelding in tijdschrift. Vooral de effecten van een vermelding in een tijdschrift vielen mij eerlijk gezegd tegen. En dan heb ik het over de Viva, Flair, Margriet, Ouders van Nu en Kinderen.

Tijdschriften die gelezen worden door vrouwen, dus je zou toch denken dat een vermelding veel bezoekers zou opleveren. Maar blijkbaar rennen vrouwen niet meteen naar hun computer, om zo'n website eens te gaan bekijken. Het is zelfs wel eens voorgekomen dat ik niet eens wist dat mijn blog ergens genoemd was, en ik dit ook niet had gemerkt in mijn bezoekersaantallen!

Zo werd recent mijn blog Huisvlijt genoemd in de Margriet, bij een artikel over bloggen. Ik kwam hier bij toeval achter toen ik de Margriet uit de bibliotheek haalde vanwege het artikel over bloggen! Bleek Huisvlijt gewoon genoemd te worden onder de titel 'Niet beroemd wel inspirerend'! Superleuk! Maar het heeft me geen extra bezoekers opgeleverd.

Dat was wel het geval toen ik ooit meedeed aan het radioprogramma Arbeidsvitaminen, waarbij Het Moederfront genoemd werd. In een kwartier tijd, piekten mijn bezoekersaantallen als nooit tevoren. Daarna werd het weer rustig. Het was een soort vlam-in-de-pan effect! In zo'n geval hoop je dat er bezoekers aan de strijkstok blijven hangen.

Een vermelding in een dagblad leverde een lichte piek in bezoekers op. Denk dan aan de Telegraaf of Trouw.

Conclusie

Mijns inziens werkt online promotie van blogs veel beter dan offline promotie, hoewel het natuurlijk nooit verkeerd is als je in de traditionele media genoemd wordt! Je wordt toch opgemerkt!

3 opmerkingen

 1. Het ligt eraan of zo´n krantenartikel ook online staat. Dan levert het wel behoorlijk wat klicks op, is mijn ervaring. Ik stond een jaar of 2 geleden in de Trouw en dat artikel staan nog steeds online. Vandaag werd ik nog via dat artikel benaderd door Nieuwsuur, of ik wil meewerken aan een reportage.
  Een online nieuwsbrief met een vermelding heeft ook een groot effect.
  Radio heb ik niets van gemerkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Teunie, bedankt voor je aanvulling! Ik denk dat als het artikel online staat de drempel heel laag is, en mensen makkelijk doorklikken! Zo'n vermelding + link is natuurlijk ideaal.

   Verwijderen
 2. vermelding/onderdeel van ehm een expositie in een museum levert ook niet veel extra lezers op :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.